Analiza Bruxelles-ului pe proiectul Romaniei pentru fondurile 2014-2020 pe cele 11 obiective : "Nicio lectie invatata din 2007-2013"

23 Iulie 2013, Adrian Nicărel

Fonduri Europene

Comisia Europeana a elaborat o analiza detaliata pe 11 directii asupra draftului de Acord de parteneriat trimis de Guvernul Romaniei la Bruxelles pentru atragerea fondurilor europene in exercitiul financiar 2014-2020.

Cu jumatate de an inainte de inceperea exercitiului financiar in care Romania va avea la dispozitie 39,9 miliarde de euro de la UE, strategia Ministerului Fondurilor Europene nu reuseste sa indeplineasca nici macar standardele de principiu ale Acordului de parteneriat pentru absorbtia banilor in proiecte.
cursdeguvernare.ro a intrat in posesia analizei originale a Bruxelles-ului pe proiectul Romaniei.
"Nicio lectie invatata din implementarea programelor in perioada 2007-2013, in multe sectoare" constata, textual, analiza serviciilor Comisiei Europene asupra proiectului de Acord de parteneriat trimis de Bucuresti Bruxelles-ului.
Va prezentam sec o sinteza a reprosurilor din analiza detaliata a Comisiei Europene, de o duritate care ocoleste uzantele diplomatice.
Cele 11 directii pe care Comisia Europeana isi face observatiile
Serviciile Comisiei Europene analizeaza punctual cele 11 obiective tematice (TO) pe care Romania trebuie sa le indeplineasca prin investitiile pe care urmeaza sa le faca din fonduri europene, in perioada 2014-2020, asa cum sunt TO-urile prezentate in draftul de Acord de parteneriat transmis in 6 iunie la Bruxelles, de catre Ministerul Fondurilor Europene.
Observatiile se indreapta in primul rand impotriva capitolului dedicat "Analizei disparitatilor, nevoilor de dezvoltare si a potentialului de crestere".
Analiza Comisiei reproseaza ca, in loc sa-si ancoreze proiectul de Acord in analizele tematice, Guvernul Romaniei a copiat efectiv documentatia europeana, in speta recomandarile specifice de tara (CSR country specific recommendations).
"Copy/paste dupa CSR-uri, neancorat in analiza tematica (Copy/paste of CSRs, not anchored in the thematic analysis)" se arata in analiza Comisiei Europene.
De asemenea, expertii europeni reproseaza Guvernului ca nu a invatat lectiile esecului implementarii programelor europene din perioada de finantare 2007-2013, care au ajuns in prezent la circa 15% absorbtie, in sase ani si jumatate de cand Romania are la dispozitie banii europeni.
"Nicio lectie invatata din implementarea programelor 2007-2013, pentru multe sectoare", scrie in documentul european.
Concluzia la care ajung expertii de la Bruxelles arata, fara menajamente diplomatice, ca draftul de Acord de parteneriat transmis de Ministerul Fondurilor Europene la Comisia Europeana este slab fundamentat si nu are consistenta si "reflectie strategica".
"In general, capitolele par sa fi fost construite prin compilarea unor surse diverse de informatii si declaratii slab fundamentate, fara consistenta sau reflectie strategica. Accentul este pus in principal asupra decalajelor si nevoilor (nu intotdeauna justificate si convingatoare), mai degraba decat pe potentialul de crestere", sustin functionarii Comisiei Europene.
(Sursa: cursdeguvernare.ro)

Articole din editia din data de 23 Iulie 2013

 • TOPUL datoriilor guvernamentale din UE. Romania, printre tarile cu cele mai mici datorii

  Fonduri Europene
 • Arafat: Pana la sfarsitul anului, fiecare regiune de dezvoltare va avea cate un elicopter SMURD

  Fonduri Europene
 • Romania, locul al treilea in Europa dupa rezervele de gaze de sist

  Fonduri Europene
 • Nou sens giratoriu pe Aurel Vlaicu!

  Fonduri Europene
 • In ce licee din Constanta au ramas locuri libere pentru a doua etapa de admitere

  Fonduri Europene
 • Articole din aceeasi categorie

 • 28 de persoane din Satu Nou au absolvit cursul de infirmier

  Fonduri Europene
 • Primăria Băneasa a lansat proiectul aResurse şi iniţiative comune dedicate mediului înconjurător (JOYRIDE)a

  Fonduri Europene
 • 5 familii din Satu Nou vor beneficia de extinderea locuințelor

  Fonduri Europene
 • Comuna Ciobanu accesează fonduri pentru creșterea producției de energie regenerabilă

  Fonduri Europene
 • 3 persoane din Satu Nou vor primi subvenții de minimis de până la 25.000 euro pentru deschiderea afacerilor

  Fonduri Europene
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771