2013, un an bun din punct de vedere agricol

23 Iulie 2013, Petric Radu

Social

In ciuda vremii capricioase din ultima perioada, 2013 se anunta un an bun din punct de vedere agricol. Dupa ce, anul trecut, recolta a fost compromisa din cauza secetei, agricultorii constanteni vor avea acum productii mai mari.

Specialistii spun ca toate culturile s-au dezvoltat in limite normale si sunt multumiti de recolte. Potrivit directorului executiv al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Constanta, Boris Parpala, fermierii au obtinut anul acesta productii medii la culturile de toamna mult mai mari decat se asteptau. "In acest an, productiile principalelor culturi agricole din judet le depasesc atat cantitativ, cat si calitativ pe cele din 2012. Fata de anul trecut, randamentele culturilor au crescut cu 30 - 40%", a declarat Parpala.
Datele statistice ale DADR Constanta arata ca, pana la aceasta data, s-a incheiat recoltatul orzului pe toata suprafata semanata de 30.200 hectare. Productia medie inregistrata este de 3.100 kg/hectar, iar productia obtinuta este de 93.750 tone. Si orzoaica de toamna a fost recoltata. Productia medie la aceasta cultura este de 3.175 kg/hectar, in timp ce productia obtinuta este de 90.500 tone. La rapita pentru ulei, productia medie obtinuta pe cele 9.239 hectare insamantate este de 1.502 kg/hectar.
In ceea ce priveste ovazul, acesta s-a cules de pe 5.180 de hectare din totalul de 5.610 hectare, productia medie fiind de 1.545 kg/hectar. Si campania de recoltare a graului se apropie de final. Graul a fost recoltat pe o suprafata de 175.000 de hectare, dintr-un total de 185.100 hectare. Productia medie inregistrata este, deocamdata, de 2.200 kg/hectar, cu o productie obtinuta de 387.000 tone.
Referitor la culturile de porumb si floarea soarelui, directorul DADR Constanta a declarat ca, datorita precipitatiilor cazute in ultima vreme, culturile arata foarte bine. "Estimam ca vom avea o productie buna si la aceste culturi de primavara. Pana acum, precipitatiile au fost la timp, in ciuda prognozei meteorologilor, care spunea ca in iunie - iulie se va instala seceta", a spus Parpala. Specialistii spera, totusi, ca avertismentele meteorologilor privind seceta sa nu se adevereasca, iar campania de recoltare a culturilor din acest an sa fie dusa la bun sfarsit.
Sursa: www.telegrafonline.ro


Articole din editia din data de 23 Iulie 2013

 • TOPUL datoriilor guvernamentale din UE. Romania, printre tarile cu cele mai mici datorii

  Social
 • Arafat: Pana la sfarsitul anului, fiecare regiune de dezvoltare va avea cate un elicopter SMURD

  Social
 • Romania, locul al treilea in Europa dupa rezervele de gaze de sist

  Social
 • Nou sens giratoriu pe Aurel Vlaicu!

  Social
 • In ce licee din Constanta au ramas locuri libere pentru a doua etapa de admitere

  Social
 • Articole din aceeasi categorie

 • Tabără gratuită pentru elevii din comuna Saraiu

  Social
 • Activități de vacanță pentru copiii din Grădina

  Social
 • Cursuri de formare profesională gratuite pentru locuitorii din Tuzla

  Social
 • Caloianul – obicei străvechi, preluat de copiii din Vulturu

  Social
 • Ziua Familiei, sărbătorită la Cumpăna

  Social
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771