Asaltul fermierilor

Iulie 2013, Adrian Nicărel

Social

Romanul duce dorul statului la cozi! Suntem indreptatiti sa credem asta daca ne raportam la aglomeratia din ultimele zile de pe holurile Agentiei de Plati si Interventii pentru Agricultura (APIA) Constanta, cu ocazia depunerii cererilor de plata in cadrul "Schemei de ajutor specific acordat producatorilor de lapte si carne de vita din zonele defavorizate".

In realitate, cozile s-au format pentru ca romanii lasa totul pe ultima suta de metri. Reprezentantii institutiei sustin ca volumul de munca al angajatilor se mareste in ultimele zile inainte de expirarea termenului legal de depunere a solicitarilor pentru subventii. "Ne asteptam ca pana la 15 iulie, termenul-limita pentru depunerea cererilor, sa inregistram sute de dosare. Rugam fermierii sa vina din timp sa isi depuna documentatia in vederea obtinerii subventiei. Numarul celor care depun cereri in aceasta perioada este mult mai mare si, automat, se creaza aglomeratie. Cei care lasa totul pe ultima suta de metri isi asuma si riscul unei pierderi de timp la coada, pe care noi, din pacate, nu avem cum sa o eliminam", a declarat directorul executiv al APIA Constanta, Dan Burlacu.
Desi campania de depunere a cererilor a inceput la 10 iunie, abia de la sfasitul saptamanii trecute s-a observat un interes mai mare pentru aceste subventii din partea fermierilor. "Pana in prezent, s-au depus 52,8% din numarul cererilor depuse anul trecut, adica 499 de solicitari pentru 3.200 de animale. Daca, in perioada 10 iunie - 7 iulie, se inregistrau intre 9 si 20 de cereri pe zi, dupa aceasta data, numarul solicitarilor a ajuns si la 90 pe zi", a spus directorul executiv al APIA Constanta.
Fermierii prezenti la APIA Constanta au declarat ca au intarziat cu depunerea cererilor in special din pricina lucrarilor agricole care nu suporta amanare. "Vin de la Pestera si stau de dimineata la coada. Problema nu este modul de organizare al institutiei, ci oamenii care vin pe ultima suta de metri. Toti femierii sunt in campania de recoltare si nu s-au indurat sa vina la APIA pana nu au terminat treaba pe camp", a declarat fermierul George Minca.
Pe de alta parte, alti fermieri s-au aratat extrem de nemultumiti de faptul ca trebuie sa stea ore in sir la coada, iar atunci cand ajung la ghiseu, fac cale intoarsa deoarece dosarele sunt incomplete. "De cateva zile sunt pe drumuri. Nu am avut confirmarea de la medicul veterinar, motiv pentru care nu mi-a fost primit dosarul", a spus un crescator de animale, suparat.
De acest sprijin financiar pot beneficia crescatorii de vaci de lapte sau de bivolite de lapte, ori de taurine din rase de carne, inclusiv metisi, din localitatile incluse in zona defavorizata din punct de vedere agricol.
Conditiile generale pe care trebuie sa le indeplineasca fermierii vizeaza localizarea exploatatiilor in zonele defavorizate din Romania, bovinele din exploatatiile pentru care beneficiarul solicita ajutor specific sa fie identificate si inregistrate in Registrul National al Exploatatiilor - RNE, iar solicitantii trebuie sa detina registrul individual al exploatatiei, actualizat in conformitate cu prevederile Regulamentului UE.
Ultima cerinta a fost adaugata, ca obligativitate, in premiera, incepand din acest an, adeverinta eliberata de medicul veterinar de circumscriptie putand fi identificata in sistemul informatic de catre functionarii APIA Constanta la 24 de ore de la generare.
Sursa: www.telegrafonline.ro


Articole din editia din data de Iulie 2013

 • Dragnea: In august prezint in PSD o analiza pe referendum. E important sa nu cedam usor

  Social
 • Fenechiu, intrebat daca toate proiectele incepute de el vor fi terminate: E greu. Cand o sa ma intorc!

  Social
 • Ponta a preluat mandatul interimar de ministru al Transporturilor

  Social
 • Herghelia Mangalia primeste a doua sansa

  Social
 • Scufundari gratuite in Portul Tomis

  Social
 • Articole din aceeasi categorie

 • Primăria municipiului Medgidia marchează Ziua Universală a Iei Românești

  Social
 • Un moment de solidaritate

  Social
 • Locuitorii din Siliștea au primit semințe și răsaduri pentru înființarea grădinilor

  Social
 • Ziua Internaţională a Familiei marcată la Cumpăna

  Social
 • Sprijin pentru locuitorii din comuna Dobromir, cu ocazia Sărbătorilor Pascale

  Social
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771