Social

Sase noi ambulante pe litoral

Odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, atragerea fondurilor europene a devenit o preocupare pentru institutiile locale. Una dintre acestea este si Consiliul Judetean Constanta (CJC), care, in ultimii ani, si-a concentrat eforturile pentru a absorbi astfel de resurse ca sa doteze cu echipamente moderne Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Dobrogea (ISU), precum si Serviciul de Ambulanta Judetean Constanta sau spitalele din judet.

In acest context, sase noi ambulante au fost achizitionate in urma implementarii proiectului „Sustenabilitate, Mobilitate, Accesibilitate in Regiunea Transfrontaliera Constanta-Dobrich (SMART)”, dupa ce s-a obtinut o finantare de aproape 3,5 milioane de euro, bani care au fost alocati doar judetului Constanta. Proiectul SMART face parte din Programul de Cooperare Transfrontaliera Romania – Bulgaria, ce se desfasoara in perioada 2007- 2013. „Ma bucur ca, dupa ani de eforturi din partea CJC, reusim sa punem in aplicare proiectele pe care le-am inceput inca din perioada de preaderare a Romaniei la Uniunea Europeana, cat si dupa ce am devenit tara cu drepturi depline, de la 1 ianuarie 2007. Ne-am lovit de opozitie si birocratie si de cei care au fost impotriva acestor proiecte, pe care a trebuit de multe ori sa le schimbam”, a declarat presedintele CJC, Nicusor Constantinescu, prezent la eveniment.
In cadrul proiectului SMART, reprezentantii CJC si cei ai ISU Dobrogea au facut, la sfarsitul saptamanii trecute, receptia autosanitarelor si au fost inmanate cheile si actele beneficiarilor. „Ma bucur ca astazi am reusit sa predam cele sase ambulante pentru ca ele sa intre in serviciul cetatenilor din judetul Constanta. Acestea sunt doua de tip A, dintre care una va ajunge la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta (SCJU) Constanta si una la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie (SCP) Constanta, doua de tip B si doua de tip C, care vor deservi Serviciul de Ambulanta Judetean (SAJ) Constanta”, a mai precizat Constantinescu.
Cele doua ambulante de tip A sunt destinate transportului pacientilor care prezinta o stare de sanatate ce nu indica urgenta, fiind dotate cu echipamente si materiale minim necesare acordarii primului ajutor in caz de nevoie.
Reprezentantii unitatilor medicale s-au aratat incantati de noile achizitii, de care aveau mare nevoie. „Este binevenita aceasta ambulanta, pentru ca sunt foarte multe cazuri sociale, foarte multi pacienti care nu au posibilitatea, cand se externeaza din spital, de a ajunge acasa, de multe ori in localitati indepartate, si bineinteles ca aceasta ambulanta ii va ajuta si, astfel, vom imbunatati si actul medical”, a declarat managerul SCJU Constanta, dr. Dan Capatana. De asemenea, si pentru SPC Constanta, noua autosanitara este de mare folos. „In momentul actual nu avem nicio ambulanta, decat o Dacie foarte veche, care nu are nici asigurare si nici inspectia tehnica periodica facuta”, a declarat directorul unitatii spitalicesti, Erdin Borgazi.
Alte doua ambulante, de tip B, vor fi folosite pentru acordarea asistentei medicale de urgenta. Acestea vor ajunge la Substatiile SAJ Baneasa si Negru Voda, iar cele de tip C, la Substatiile SAJ Mangalia si Eforie Sud. Acestea din urma sunt destinate interventiei medicale de urgenta la cel mai inalt nivel si transportului medical asistat al pacientului in stare critica, fiind dotate cu echipamente de terapie intensiva. „Cele patru autosanitare sosesc intr-un moment de mare necesitate pentru noi, cu atat mai mult cu cat coincide cu o perioada in care noi, de saptamana aceasta, avem detasate in statiunile de pe litoral un numar semnificativ de ambulante”, a declarat directorul SAJ Constanta, Vasile Popescu.
Tot in cadrul proiectului SMART au mai fost achizitionate de catre CJC, in acest an, cu fonduri europene, alte sase noi ambulante care au completat parcul auto al ISU si care au contribuit la cresterea capacitatii de interventie.
Proiectul SMART vine sa completeze un altul, finantat prin Programul Operational Regional (POR) cu fonduri europene derulat de CJC, prin care, la sfarsitul lunii februarie, au fost aduse la Constanta alte trei ambulante. De asemenea, au mai fost receptionate la Constanta si alte echipamente, precum si doua utilaje echipate cu senile pentru interventii speciale pe timp de iarna si pe teren accidentat, doua autospeciale de stins incendii de capacitate medie, dar si o autospeciala de capacitate mare pentru stins incendii. Totodata, au mai ajuns si alte doua echipamente FRAP, care au in dotare atat un rezervor de stins incendii, cat si set de descarcerare si echipamente de prim ajutor si interventie medicala calificata.
Saptamana viitoare, urmeaza sa mai ajunga la Constanta un elicopter, care va fi folosit pentru salvarea de vieti romanesti, iar in toamna acestui an vor mai fi date in folosinta autoritatilor si alte echipamente necesare in situatii de urgenta.
Sursa: www.telegrafonline.ro

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*