Localitatile constantene afectate de ploile abundente din 30 iunie

Iulie 2013, Iulia Fţlfan

Actualitate

Dezastru si deznadejde in comuna Lipnita

Ploile ce au cazut fara mila in zona Dobrogei si nu numai, au adus dupa sine numai necazuri si probleme, intreaga perioada fiind pentru administratia locala a comunei, o proba a rezistentei si a gasirii de solutii.
"Urmare a ploii cazute in data de 8 iunie 2013 insotita fiind si de grindina, au fost din pacate, distruse aproximativ 20 de drumuri comunale intr-o proportie de 80%. Toata piatra de pe strazi a fost pur si simplu smulsa fara mila de viitura, astfel ca, s-au creat cratere de aproximativ 1 metru adancime. Pot sa va spun ca in cele 40 de minute in care natura s-a dezlantuit totul a fost distrus si de asemenea, de suferit au avut si localnicii deoarece gospodariile acestora au fost serios inundate. Si pentru a debloca circulatia am intervenit cu un buldoexcavator si cu un tractor, utilaje ce apartin unei societati ce ne-a sprijinit in toate aceste momente extrem de dificile. In ziua urmatoare cu sprijinul primit din partea Regiei Autonome Judetene de Drumuri si Poduri Constanta (RAJDP), am intervenit cu o vola si o basculanta, refacand astfel strazile comunei, din care doar doua sunt asfaltate restul fiind pietruite. La o saptamana distanta, am avut din pacate aceleasi probleme din cauza altor ploi torentiale insa, din fericire, pagubele au fost la jumatate", ne-a declarat viceprimarul comunei Lipnita, Ioan Burcea.
Si pentru ca, un necaz nu vine niciodata singur, istoria a fost repetata in localitatea Lipnita. Si asta pentru ca, pe data de 30 iunie 2013, a plouat din nou, inregistrandu-se 104 litri/mp intr-o singura ora.
"Din pacate, lucrurile stau la fel dupa aceasta rupere de nori. Am intervenit cu oamenii de la serviciul gospodaresc si cu un buldoexcavator al primariei, asta pana cand vom cere sprijin din partea Regiei Autonome Judetene de Drumuri si Poduri, pentru deblocarea drumurilor. Din pacate, mereu ne confruntam cu aceste probleme cauzate de ploaie din cauza reliefului si a faptului ca, nu avem drumuri asfaltate. Si pentru a realiza asfaltarea drumurilor dar si sistemul de canalizare si statie de epurare in comuna Lipnita, in anul 2010 am depus un proiect pe Masura 3.2.2 pe fonduri europene, acesta fiind la acel moment declarat eligibil. Insa Guvernul Boc nu a mai avut resursele necesare finantarii proiectului nostru si din aceasta cauza, fiecare strop de ploaie cazut ne aduce numai necazuri si disperare", a declarat pentru ziarul Graiul Dobrogei, Ioan Burcea.

30 iunie 2013, zi grea pentru locuitorii comunei Aliman

Ploile de la sfarsitul lunii iunie au provocat din pacate distrugeri masive in satul Dunareni, strazile pietruite de-aici fiind distruse de suvoaiele de apa intr-o proportie de 50%.
"12 ore au fost suficiente pentru ca ploaia sa provoace pagube foarte mari, in satul Dunareni inregistrandu-se undeva la 133 litri/mp, ceea ce inseamna foarte mult. Toate drumurile din satul Dunareni sunt pietruite numai una singura este asfaltata si toata acea piatra a fost smulsa practic de viitura. Imaginea din fata ochilor nostri a fost una dezolanta, una care ne-a facut sa ne unim fortele si sa intervenim pentru a readuce totul la normalitate. Din pacate, a fost rupt si digul de la Viile iar toata apa s-a pravalit peste terenurile satului Dunareni. Aproximativ 70 de hectare pe care au fost cultivate culturi de porumb, floarea-soarelui si lucerna dar pe care exista si gradini cu diverse zarzavaturi, au fost din nefericire pentru noi toti, inundate, fiind sub ape. Munca oamenilor a fost distrusa in doar cateva ore iar asta ne intristeaza dar totodata, ne ambitioneaza sa rezolvam toate aceste probleme. Lucrul cel mai important din tot acest rau este acela ca, oamenii si gospodariile lor sunt in siguranta iar asta ne mai alina din suferinta", a declarat pentru ziarul Graiul Dobrogei, seful administratiei locale Aliman, Gheorghe Topalu.
Pe de alta parte, in Aliman, Vlahi si Floriile ploaia a adus cca. 68 litri/mp, drumurile pietruite prin programul Consiliului Judetean Constanta (CJC) fiind si ele afectate intr-o proportie de 10-15%.

Culturi de grau si porumb, inundate la Deleni

Primarul Marian Dan ne-a informat ca, in urma ploilor cazute in ultima perioada nu s-au inregistrat pagube semnificative. "In satul Sipote au fost inundate cateva gradini cu porumb insa, spre bucuria noastra, cultura nu a fost compromisa. Doar o cultura de grau ce se intinde pe trei hectare a fost de asemenea inundata, insa, din nefericire de aceasta data, graul este compromis. Ne bucuram ca nu au avut oamenii de suferit ori gospodariile lor, restul se fac la loc", a incheiat seful administratiei locale Deleni.

Mircea Voda, o alta localitate afectata de ploi

In urma vremii vitrege de la finele lunii iunie si anume, a ploii cazute in decurs de aproximativ patru ore ce a inregistrat 60 litri/mp, cele mai afectate au fost strazile pietruite intr-o proportie de 70%.
"Imediat dupa ce ploaia din data de 30 iunie 2013 s-a oprit, a fost convocat Comitetul Local al Situatiilor de Urgenta. Astfel ca, s-au constituit echipe mixte care au mers pe teren in vederea constatarii si a evaluarii pagubelor produse in urma viiturii. De asemenea, acestia au mers sa acorde ajutorul necesar tuturor familiilor ale caror gospodarii au fost inundate, numarul acestora ridicandu-se undeva la 15 locuinte de pe raza localitatii. Am intervenit promt cu toate utilajele din dotare extrem de necesare si anume motopompe si vidanje pentru a putea scoate apa din gospodariile locuitorilor comunei", a declarat pentru Graiul Dobrogei, viceprimarul localitatii Mircea Voda George Ionascu.
Pe data de 1 iulie 2013, a mai fost convocata in regim de urgenta o comisie formata din reprezentanti ai autoritatii locale, diriginte de santier, proiectantul si executantul lucrarilor de pietruire, ce sunt inca in garantie. Intalnirea a avut ca scop stabilirea pagubelor si gasirea celor mai bune solutii in vederea remedierii cat mai rapide a drumurilor afectate de viituri. Intregul proces de pietruire a fost demarat in anul 2007, a continuat in anul 2012 iar in acest an, urmeaza ca lucrarea sa fie receptionata.
"Ne bucuram ca nu au fost case daramate de ape dar si mai mult de faptul ca, nu au fost pierderi de vieti omenesti. Pe restul le facem la loc, usor usor", a incheiat George Ionascu.

Ploaia a lovit cu putere si in comuna Oltina

Probleme majore s-au inregistat dupa ploaia cazuta in data de 30 iunie 2013 si a afectat serios drumul comunal Oltina - Viile (DC49). Acest drum a fost pur si simplu distrus, pietruirea realizandu-se undeva in anul 2000 iar de atunci s-au tot realizat lucrari de intretinere a drumului.
"Dupa ploaia cazuta fara mila, toata piatra de pe DC49 in lungime de noua kilometri a fost pur si simplu imprastiata in toate directiile, ramanand in urma doar noroi. De asemenea, unei strazi din comuna i-a fost practic smuls asfaltul, de aici putand sa ne dam seama cat de puternica a fost viitura. Tragand o concluzie, ca acum nu a fost niciodata", a incheiat edilul sef al localitatii Oltina, Gheorghe Chirciu.

Situatie de-a dreptul dramatica in comuna Saligny

Ploile cazute duminica, 30 iunie 2013 au provocat pagube insemnate in mai multe localitati din judetul Constanta. Una dintre comunele afectate este Saligny, acolo unde edilul face tot ce este necesar pentru a readuce lucrurile pe fagasul normal.
"Case si drumuri afectate de inundatii, asta este situatia in localitatea noastra. In curtile oamenilor din Facila si Stefan Cel Mare apa a ajuns si pana la un metru inaltime, gardurile gospodariilor fiind puternic avariate, la fel si gradinile si chiar structura unora dintre locuite, acestea fiind construite din chirpici. La o estimare realizata de noi, la acea data se inregistrau aproximativ 60 de locuinte grav afectate de ploaia torentiala ce a cazut pe parcursul a trei ore, necontenit. Din informatiile pe care le-am primit, s-au inregistrat undeva la 96 litri/mp, ceea ce inseamna foarte mult pentru doar cateva ore. Mai grav este ca, o parte din localnicii ale caror case s-au fisurat din cauza apei infiltrate in pereti, si-au parasit locuintele refugiindu-se la rude sau la prieteni. Si pentru a le putea scoate oamenilor apa din curti, am intervenit cu motopompe si cu tot ceea ce a fost necesar, sprijin in acest sens primind din partea Regiei Autonome Judetene de Apa, a Regiei Autonome Judetene de Drumuri si Poduri dar si din partea Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Constanta. Si domnul prefect Eugen Bola a fost aici pentru a ne fi alaturi si pe aceasta cale doresc sa multumesc tuturor celor ce s-au implicat in rezolvarea problemelor cauzate de inundatii", a declarat pentru ziarul Graiul Dobrogei, seful administratiei locale Saligny, Ion Beiu.
Din pacate, nici drumurile de piatra nu au scapat de furia apelor. Apa a smuls practic piatra, in urma lor ramanand doar noroi si drumuri aproape impracticabile. Si pentru a fi degajat drumul catre localitate, drum blocat de aluviunile aduse de ape, Regia Autonoma Judeteana de Apa Constanta (RAJA), a trimis doua vidanje si un excavator.
Edilul Ion Beiu ne-a declarat ca au fost evaluate pagubele iar acestea se ridica la aproximativ doua milioane de euro.

Articole din editia din data de Iulie 2013

 • Sase noi ambulante pe litoral

  Actualitate
 • Basescu, salvat de la demitere de statistici incorecte

  Actualitate
 • Campanie de ecologizare in Portul Turistic Mangalia

  Actualitate
 • Programul "Spectacole pentru Copii Constanta estival 2013" debuteaza la Constanta

  Actualitate
 • Consiliul Local Mangalia a reglementat activitatea de publicitate stradala

  Actualitate
 • Articole din aceeasi categorie

 • Subven╚Ťiile sunt pentru fermierii corec╚Ťi! Oric├óte subven╚Ťii am da, eficien╚Ťa lor este mai mic─â din cauza fraudei!

  Actualitate
 • ╚śoc la Sili╚Ötea! 15 persoane au viz─â de flotant la adresa candidatului PNL la func╚Ťia de primar

  Actualitate
 • C├«╚Ťu: Vom cre╚Öte aloca╚Ťiile pentru copii de la 1 august cu 15 %

  Actualitate
 • ├Äncep concedierile printre bugetari! Cine e trecut pe lista neagr─â? S-a ajuns deja la proteste ├«n strad─â

  Actualitate
 • Operatorii economici pot solicita Certificatele de Situa╚Ťie de Urgen╚Ť─â! Se elibereaz─â exclusiv ONLINE ╚Öi GRATUIT!

  Actualitate
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771