ABUZUL DE DROGURI LA ADOLESCENTI

Iulie 2013, Tamara Nichita

Psihologie

"Consumul de droguri nu este decat o sinucidere in mai multe etape; un fel de sinucidere in serial!"

  
  Cresterea consumului de droguri in randul adolescentilor din Romania este un fenomen alarmant pe care il semnaleaza la ora actuala tot mai multe studii. Folosirea substantelor toxice reprezint&#a o problem&#a major&#a de s&#an&#atate public&#a prin cresterea sa frecvent&#a, prin ecoul pe care il are asupra desf&#asur&#arii si adapt&#arii sociale si mortalitatea de care este strans legat&#a.
  Orice drog este o "substanta psihoactiva", deci influenteaza direct dispozitia psihica, starea de sanatate mintala si implicit comportamentul consumatorilor. Adolescentii sunt, in mod special, sensibili din punct de vedere psihologic. Efectele consumului de droguri la varsta adolescentei, pot influenta in mod decisiv viitorul profesional, familial si social al tanarului.
  Adolescenta este varsta la care apare nevoia de identificare, de a se gasi si intelege pe sine si pe cei din jur, varsta cautarii coordonatelor proprii sufletului si corpului, varsta descoperirii dimensiunilor realitatii.
  Unii adolescenti, din pacate, sub influenta adultilor certati cu legea, isi aleg in viata directii nepermise, periculoase, cum este si consumul de droguri.
  Cauzele care ii imping pe tineri spre dezumanizare prin consumul de droguri sunt multe. Cei mai multi incep sa consume droguri din pura curiozitate de a cunoaste efectele pe care le au asupra lor sau din dorinta de a avea noi senzatii, noi trairi, vor sa atinga o anumita stare fizica si psihica de bine, de exaltare si de destindere. O alta cauza este presiunea grupului, in functie de nivelul stimei lor de sine, de gradul de profunzime al idealului lor in viata, de raporturile cu familia, de rezultatele scolare, de imaginea pe care o au despre sine si pe care vor s-o creeze celorlalti.
  Drogul incepe sa fie din ce in ce mai prezent in principalele grupuri in care se poate afla adolescentul la aceasta varsta: anturajul si scoala. Drogul are de multe ori forma unei astfel de experiente care reuneste: curiozitatea, dorinta de a incerca ceva nou, de a experimenta totul, dorinta de a-si ridica performantele intelectuale si chiar dorinta de a fi modern pur si simplu.
  Dependenta de droguri reprezinta nevoia fizica, psihologica si emotionala de a consuma o anumita substanta astfel incat organismul sa poata sa isi desfasoare functiile in parametrii optimi.
  Prin consumul de droguri, adolescentul vede solutia de a accede la o bucatica de viata in care timpul sa nu mai conteze. Pentru o perioada scurta, efemera, consumatorul cunoaste "iluzia fericirii, a pacii si a linistii", dar dupa aceste "stari euforice, de binefaceri, exaltare psihica", isi fac aparitia si efectele nedorite cum ar fi: dependenta si efectele toxice asupra sistemului nervos, asupra inimii sau a altor organe interne. Mai tarziu, personalitatea consumatorului este puternic afectata, apar viziuni si tulburari de comportament precum si erori de perceptie si de judecata pentru ca in final, viata normala, daca mai exista asa ceva, sa dispara pentru totdeauna. Apare si se manifesta delincventa prin furturi, escrocherii, santaj si uneori acte de violenta care pot merge pana la crima.
  Semnele care pot aparea odata cu abuzul de toxice:
  - atentie scazuta asupra infatisarii fizice, precum si o igiena inadecvata;
  - pierderea apetitului alimentar si scadere inexplicabila in greutate;
  - hiperemie conjunctivala (ochi rosii), utilizarea inadecvata si frecventa a picaturilor pentru ochi si a odorizantelor bucale (guma de mestecat, dropsuri mentolate);
  - absenteism si performante scolare slabe;
  - pierderea interesului pentru anumite activitati scolare sau extrascolare ;
  - comportament care tradeaza incercarea de a ascunde un anumit secret;
  - indepartarea de membrii familiei si prieteni, anturaj nou necunoscut familiei;
  - comportament caracterizat prin minciuna si furt, dispretuitor fata de familie si prieteni, atitudine ostila, violenta;
  - dezinteres si lipsa planurilor de viitor.
  In profilul psihologic al tanarului consumator, domina trasaturile nevrotice, dependenta afectiva, intoleranta la frustrare, angoasele de separatie, izolarea si dependenta afectiva, iritabilitatea, timiditatea si hipersensibilitatea.
  Solutia pe care adolescentul in cauza o gaseste pentru a rezolva aceste conflicte este retragerea intr-o lume construita, determinata si intretinuta de drog. Aceasta lume il face fericit, ii satisface instinctele primare, ii estompeaza pentru un timp conflictualitatea.
  Adolescentii care au diferite afectiuni psihice, precum, deficitul de atentie asociat cu hiperreactivitate, tulburarile de comportament, depresia cronica, represia (ascunderea anumitor sentimenete), sindromul stresului postraumatic sau tulburarile anxios depresive, predispun la consumul de substante toxice. De asemenea, consumul acestor toxice poate agrava aceste afectiuni. Principalii factori de risc ce pot determina consumul de droguri ar putea fi: toate tulburarile emotionale, anxietatile, depresiile, insingurarile, frustrarile si conflictele interpersonale.
  Adolescentii care nu folosesc alcool sau droguri, au o sansa destul de mica sa consume astfel de toxice la maturitate, in special droguri. Profilaxia consumului de toxice trebuie sa inceapa la o varsta relativ mica, chiar din scoala primara si consta in educatia familiala corespunzatoare, incurajarea obiceiurilor sanatoase si promovarea unei bune comunicari familiale. Deoarece adolescentii cu parintii care fac abuz de diferite toxice: alcool, tutun, sunt mai predispusi sa devina la randul lor dependenti, este recomandat ca un astfel de comportament sa fie evitat in prezenta copiilor.
  Sunt recomandate urmatoarele sfaturi in educarea copiilor pentru a evita consumul de toxice:
  - oferirea unui model pozitiv de viata;
  - impartasirea convingerilor proprii. Este foarte important ca parintii sa aiba incredere in alegerile pe care le fac copiii lor si sa nu contrazica convingerile acestora.
  - implicarea activa in educarea copilului, orice parinte sa cunoasca prietenii din anturajul copilului si cum isi petrece acesta timpul liber.
  - Perseverenta si corectitudinea fata de copil. Extremele in educatia copilului (toleranta mare, respectiv pedepse prea aspre), pot creste riscul de consum si abuz de toxice in viitor.
  Tratamentul dependentilor de droguri este costisitor si indelungat, exista un tratament medical si unul psihoterapeutic. Se fac diferite terapii, dar niciuna nu poate garanta ca pe viitor nu se va produce nicio recadere. In general, terapiile de profunzime, de lunga durata, care urmaresc sa descopere cauzele si nu doar sa produca un sevraj, au sanse mai mari sa ajute persoana pe termen lung
  
  Drogul reprezinta o problema sociala, generand saracie, hotie, prostitutie, santaj, coruptie, crima, terorism.
  Decizia de a consuma sau nu droguri ii apartine fiecaruia, insa inainte de a lua prima doza, individul trebuie sa fie constient de riscurile la care se supune pe termen lung.
  Nu exista droguri tari sau droguri slabe si nici droguri bune sau rele!
  Cultiva o relatie bazata pe prietenie si sinceritate cu copilul tau si vei fi ferit de surprize neplacute!
  

"Drogurile sunt un pariu cu mintea ta!"
Jim Morrison


Articole din editia din data de Iulie 2013

 • Sase noi ambulante pe litoral

  Psihologie
 • Basescu, salvat de la demitere de statistici incorecte

  Psihologie
 • Campanie de ecologizare in Portul Turistic Mangalia

  Psihologie
 • Programul "Spectacole pentru Copii Constanta estival 2013" debuteaza la Constanta

  Psihologie
 • Consiliul Local Mangalia a reglementat activitatea de publicitate stradala

  Psihologie
 • Articole din aceeasi categorie

 • ALEGERILE NOASTRE

  Psihologie
 • Viata, Emotiile schimba realitatea

  Psihologie
 • GUTURAIUL SI GRIPA DE TOAMNA

  Psihologie
 • STAREA DE PLICTISEALA

  Psihologie
 • LUMEA IN CARE MAI TRAIM

  Psihologie
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771