Ministrul Agriculturii: "Am putea desemna o banca sa administreze fondurile europene"

Iunie 2013, Adrian Nicarel

Fonduri Europene

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat, sambata 22 iunie, la Bistrita, ca, daca bancile nu vor oferi conditii mai bune de creditare in agricultura, ar putea fi desemnata, prin licitatie, o banca pentru a administra singura fonduri europene de cel putin 1,3 miliarde de euro in prezent.

"Creditarea in agricultura e o problema. Vineri premierul mi-a dat sarcina, ca sa spun asa, sa rezolvam problema creditarii, pentru ca se stie peste tot, pe de-o parte nu exista capacitate de cofinantare, nu exista garantii cu care sa se ia si creditele acelea cu dobanda ridicata, iar pe de alta parte nu exista bani pentru proiectele pe care le avem in derulare sa se faca cererile de plata", a spus Daniel Constantin, citat de Mediafax.
In ce priveste conditiile pe care le ofera bancherii fermierilor, ministrul Agriculturii a declarat ca discuta pe acest subiect de un an cu bancile.
"Eu i-am chemat pe toti si le-am spus sa venim cu criterii mai bune pentru agricultura, fiindca - au spus-o toti - afacerile sunt sigure in agricultura. An de an, prin APIA, trec cel putin 1,3 miliarde de euro fonduri europene, care vin si se duc catre fermieri, iar bancile care le deruleaza, si le deruleaza toate, ele isi opresc doar comisioanele acelea de derulare. Avand in vedere aceste lucruri, le-am solicitat sa vina cu dobanzi mai bune pentru acei fermieri care au conturile acolo. Exista o banca care a coborat imediat cu un punct procentual dobanda care se acorda. E un inceput, nu e mare lucru", a adaugat ministrul.
Acesta a adaugat ca, in situatia in care bancile nu vor da curs cererii sale, are o solutie.
"Vom continua discutiile si ne gandim si la o anumita solutie: daca nu vor veni cu conditii mai bune pentru agricultura, unde fondurile europene vor fi mai multe si in perioada urmatoare, vom face o licitatie si vom desemna o singura banca ce va administra toate aceste fonduri de 1,3 miliarde de euro in crestere, pana in 2020, la 2 miliarde de euro, an de an, astfel incat sa poata sa acorde conditii favorabile pentru fermieri pentru dezvoltare rurala. Luam in calcul si lucrul acesta, dar asta va insemna ca toti fermierii sa-si mute conturile la banca respectiva. Eu sper sa nu ajungem acolo, fiindca ar insemna o oarecare limitare. Nu am discutat inca nici cu BNR si sper sa avem banci care inteleg cat de importanta este partea de creditare in agricultura", a declarat Constantin.
Oficialul le-a spus fermierilor bistriteni ca Ministerul Agriculturii a aprobat o ordonanta care a creat un fond de creditare de 300 de milioane de lei.
"Mi l-as fi dorit mai mare, dar e un inceput. Va incepe, in zilele urmatoare, un proces de licitatie. O banca sau o institutie bancara va castiga si va acorda credite cu o dobanda mult mai buna decat pana acum si cu conditii mult mai bune decat pana acum. Ce inseamna conditii mai bune? Credite pe o perioada care poate ajunge pana la zece ani, o perioada de gratie de pana la trei ani si, mai important decat atat, pentru alte activitati decat cele de cumparare de terenuri, nu se va veni cu garantie, fiindca 80 la suta din garantie va fi asigurata de fondul de garantare. E un fond de creditare care raspunde nevoilor dumneavoastra, dar si proiectelor de ferme de familie", a afirmat el.

Masura 141 nu va beneficia de realocari de sume si nu se va regasi in noul PNDR

Tot la conferinta de la Bistrita, ministrul Agriculturii a declarat ca masura 141 din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), privind sprijinirea fermelor de semi-subzistenta, nu se va regasi in aceasta formula in viitorul PNDR si nici nu va beneficia de realocari de fonduri pe actualul program.
"Masura 141 cu siguranta nu se va mai gasi in forma in care este astazi. Vor exista masuri, cred eu, mult mai eficiente decat a fost masura 141, in care acordam cinci ani 1.500 de euro pe an catre gospodariile taranesti, in care, din punctul meu de vedere, nu facem decat sa prelungim agonia. Trebuie sa-i ajutam pe acei oameni din gospodarii sa ajunga sa fie ferma de familie. Din acest motiv, chiar in acest an, din fonduri europene, si sper ca va continua masura si dupa 2014, am acordat un sprijin important, de 50.000 de euro nerambursabili, pentru cei care vor sa-si dezvolte fermele de familie", a explicat Daniel Constantin.
El nu vrea sa aloce nici bani in plus pentru aceasta masura, desi la nivelul tarii sunt depuse peste 22.000 de proiecte declarate eligibile, iar fondurile ajung pentru putin peste 14.000.
Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, si ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediu de afaceri si Turism, Maria Grapini, au participat, sambata, la o conferinta la Bistrita-Nasaud, la care au fost invitati aproximativ 200 de fermieri si intreprinzatori din zona.
(Surse: InCont.ro, Agerpres)


Articole din editia din data de Iunie 2013

 • Comuna Topraisar, infloritoare pe zi ce trece

  Fonduri Europene
 • Vacanta gratuita la mare pentru 200 de elevi din Covasna

  Fonduri Europene
 • Plimbari la inaltime cu autobuzele etajate

  Fonduri Europene
 • Agricultura cu perdea... forestiera

  Fonduri Europene
 • Primarul Mangaliei cere solutii legislative pentru rezolvarea problemei hotelurilor abandonate

  Fonduri Europene
 • Articole din aceeasi categorie

 • “FORTIN pentru Satu Nou, Mircea Vodă - transformarea unei comunități marginalizate într-o comunitate prosperă” se apropie de final. Retrospectivă perioada septembrie-decembrie 2020

  Fonduri Europene
 • Încă 9 locuințe din Satu Nou au fost reabilitate

  Fonduri Europene
 • Lucrări de reabilitare a locuințelor din Satu Nou

  Fonduri Europene
 • Bursa locurilor de muncă din Satu Nou a ajuns la cea de-a șaptea sesiune

  Fonduri Europene
 • Au început lucrările de construire a pieței de pește din Pecineaga

  Fonduri Europene
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771