Se simplifica PNDR pentru perioada 2014 - 2020

Iunie 2013, Adrian Nicarel

Fonduri Europene

Noul Program National de Dezvoltare Rurala va avea doar 11 masuri pentru urmatoarea perioada de programare 2014 - 2020, fiind mult simplificat fata de cel actual, care continea 25 de masuri, a declarat, joi, 13 iunie, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Achim Irimescu, intr-o conferinta dedicata fondurilor europene.

"Chiar ieri am definitivat prioritatile. Forma finala va fi dupa ce vom avea o analiza SWOT si o multime de date din teritoriu, pentru ca am pornit de la necesitatile reale ale agriculturii. De exemplu, Romania are cea mai proasta dotare tehnica pe ferma din Europa. Ca exemplu, la 100 de hectare, in Polonia sunt 9,5 tractoare, in Romania sunt 1,4. Deci, este clar ca noi avem nevoie disperata de continuarea investitiilor in ferme. Apoi, avem niste restrictii introduse de regulamentele europene - 25% din fonduri vor trebui alocate pentru Axa 2 - masuri de agromediu, bunastarea animalelor, zone defavorizate. Deci, in principiu, nu cred ca vom avea probleme sa absorbim banii 100% pe urmatorul program, dar important este cum ne facem noi viata mai usoara", a spus Irimescu.
Potrivit acestuia, pe PNDR au fost depuse 160.000 de proiecte.
"Multi dintre functionari, desi mult huliti, au trebuit sa lucreze pana tarziu, inclusiv in week-end, pentru a reusi cat de cat, desi, repet, am inregistrat intarzieri. Am avut proiecte pe masuri depuse anul trecut si abia acum le-am finalizat evaluarea. Ca urmare, este foarte important sa regandim si am stabilit prioritatile si vom aplica pentru urmatoarea perioada de programare doar 11 masuri si nu 25 de masuri. Deci, simplificam mult programul, dar mai ramane problema generala si anume birocratia. Este una dintre cauzele care au dus la o proasta absorbtie. Eu nu sunt multumit nici la 57%, pentru ca media europeana este undeva la 64% pe dezvoltare rurala", a subliniat acesta.
Secretarul de stat a mentionat ca MADR se afla in plin proces de contractare cu o firma care va realiza viitorul PNDR si a atras atentia asupra importantei cerintelor pe care autoritatile de resort le vor avea de la compania respectiva, pentru ca absorbtia fondurilor europene in urmatoarea perioada va depinde de modul in care va fi gandit programul.
"Foarte important este sa simplificam programul, pentru ca asta a fost una dintre cauzele absorbtiei dificile. Absorbtia fondurilor europene a fost de 57% pe partea de fonduri de dezvoltare rurala'', a adaugat reprezentantul MADR.
El a mentionat ca, pentru perioada de programare 2014 - 2020, Romania va avea o alocare financiara mai redusa pe PNDR, cu un miliard de euro.
"Va fi de circa 7,1 miliarde de euro", a precizat secretarul de stat.
Pentru 2007 - 2013, PNDR a beneficiat de opt miliarde de euro.
Romania a atras, pana in prezent, aproape 5 miliarde de euro din fondurile europene alocate prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), bani care au intrat efectiv in conturile beneficiarilor si care au fost rambursati de Comisia Europeana, potrivit ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin.
"Anul trecut, absorbtia pe Programul National de Dezvoltare Rurala era de 3,7 miliarde de euro, iar astazi a ajuns la 5 miliarde de euro. Intr-un an de zile am avut o crestere de 1,3 miliarde de euro si cred ca este una semnificativa numai pe un singur program, mai ales ca banii au fost platiti catre beneficiari si rambursati Romaniei de catre Comisia Europeana", a precizat Constantin, in urma cu o luna.
(Sursa: Agerpres)


Articole din editia din data de Iunie 2013

 • A noua regiune?

  Fonduri Europene
 • "Litoralul pentru toti" - cu 20% mai multi turisti

  Fonduri Europene
 • Spitalul de Urgenta Constanta, etalon pentru spitalele din tara

  Fonduri Europene
 • "Apa conditionata" pentru delfini

  Fonduri Europene
 • Primarul Cristian Radu s-a intalnit cu membrii FPTR

  Fonduri Europene
 • Articole din aceeasi categorie

 • Fonduri europene pentru construirea unei școli în Darabani

  Fonduri Europene
 • 90 de panouri solare vor fi montate în Satu Nou

  Fonduri Europene
 • Fonduri europene pentru modernizarea sistemului de alimentare cu apă în Darabani și Vâlcele

  Fonduri Europene
 • Proiect pentru extinderea unei locuințe în Satu Nou

  Fonduri Europene
 • Servicii sociale pentru locuitorii din Satu Nou

  Fonduri Europene
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771