Fonduri Europene

Granturi norvegiene pentru sprijinirea intreprinderilor ecologice

Pe 12 martie 2013, la Bucuresti, va fi lansat oficial Programul de granturi norvegiene „Inovare in industria verde”, ce are ca scop sporirea competitivitatii intreprinderilor ecologice, sprijinirea ecologizarii intreprinderilor noi si existente, inovarea in domeniul protectiei mediului.

La evenimentul de lansare vor fi oferite informatii potentialilor solicitanti de finantare romani si potentialilor parteneri norvegieni despre obiectivele, modul de operare a programului, despre conditii de eligibilitate, despre depunerea de aplicatii si multe altele.
Potentialii solicitanti de finantare romani si potentialii parteneri norvegieni sunt invitati sa se inregistreze pentru participare online la adresa urmatoare, unde se gaseste si agenda evenimentului: www.innovasjonnorge.no/Kontorer-i-utlandet/Romania/Events/Green-Industry-Innovation-Programme/.
Suma totala destinata cofinantarii de proiecte este de circa 21,5 mil. euro, iar operatorul de program este Innovation Norway. In cadrul programului este prevazuta o singura sesiune de cerere de proiecte.
Toate documentele privind apelul de proiecte vor fi publicate pe 12 martie 2013, cererile de finantare fiind solicitate in limba engleza.
Operatorul de program va organiza sesiuni de informare in mai multe regiuni ale tarii, in perioada martie-aprilie 2013. La Constanta, se va desfasura in data de 20 martie a.c.
Potentialii aplicanti pentru finantare sunt intreprinderile comerciale cu activitate pe perioada de minim un an fiscal. In cadrul schemei de granturi mici pot solicita finantare ONG-urile si firmele implicate in initiative eco-inovative in mediul rural. Proiectele realizate in parteneriat cu o entitate din Norvegia sunt incurajate si vor primi puncte suplimentare in cursul evaluarii.
Cofinantarea proprie a unui proiect va fi calculat pentru fiecare proiect in parte, pe baza regulii de acordare a ajutorului de stat. Pentru IMM-uri va fi in mod normal de 50% din valoarea proiectului, iar pentru intreprinderile mari va fi mai mare.
Pentru ONG-uri finantarea nerambursabila (grantul) va reprezenta 90%. Contributia proprie va reprezenta contributia aplicantului si/sau a partenerului de proiect.
Granturi vor fi oferite pentru proiecte individuale, pentru scheme de granturi mici, si pentru relatii bilaterale.

Aplicanti eligibili

Grupul tinta pentru proiecte individuale sunt intreprinderile private legal constituite in Romania. Grupul tinta pentru schema de granturi mici sunt intreprinderile private din Romania care urmaresc sa dezvolte afaceri eco-inovative in regiuni mai putin dezvoltate din Romania. Pentru a fi eligibile, intreprinderile/ONG-urile trebuie sa fi avut activitate pe durata a cel putin unui an fiscal complet.

Proiectele realizate in parteneriat cu entitati din Norvegia sunt incurajate

Numai organizatiile precizate mai sus sunt eligibile ca solicitanti de finantari. Pe de alta parte, entitatile norvegiene de oricare tip, legal constituite in Norvegia, de cel putin 1 an, sunt eligibile ca parteneri de proiect. Proiectele realizate in parteneriat (un solicitant roman cu un partener norvegian) sunt puternic incurajate si vor primi puncte suplimentare in cursul evaluarii proiectului.
Pentru mai multe informatii urmariti site-urile www.asistentasee.fonduri-ue.ro si www.norwaygrants-greeninnovation.no.
(Sursa: www.asistentasee.fonduri-ue.ro)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*