Psihologie

Martisorul, aducator de noroc

1 Martie reprezinta inceputul primaverii, anotimpul iubirii. Sa te indragostesti pasind prin raze, culegand ghiocei si impartind zambete…
1 martie e o sarbatoare a sperantei a sperantei ca totul va fi bine, ca greutatile iernii si ale vietii, vor fi depasite si ne vor face mai puternici ca sa reusim sa mergem mai departe impreuna alaturi de cei dragi.
An de an de 1 Martie ne recapatam optimismul, bucuria, credinta si sporul in toate. Martie este momentul in care oamenii incep sa caute primul ghiocel ca semn al venirii primaverii cu adevarat. Acum frigul incepe sa se impleteasca cu razele soarelui, intunericul cu lumina si dupa o iarna mai grea sau mai blanda, invinge firesc iar „viata”, primavara, soarele. Acest triumf al reinvierii si regenerarii este invocat prin Martisorul pe care-l daruim celor dragi, ca mic semn ce ne dorim sa le aduca fericire si noroc. Martisorul este una dintre cele mai cunoscute sarbatori populare in tara noastra, insa, desi este tinuta de toata lumea, putini ii cunosc semnificatia adevarata.
De-a lungul timpului, martisorul a fost si inca a ramas un talisman menit sa poarte noroc deoarece este oferit sau primit insotit de urari de bine, sanatate si noroc. In talismanul purtator de fericire in snurul lui alb-rosu se impletesc anotimpul ce a trecut iarna si cel ce incepe primavara. La originile martisorului a stat o moneda de aur sau de argint la care se atasa o sfoara facuta din doua fire rasucite, una rosie si alta alba (sau alb si negru), ce semnificau lupta vietii asupra mortii, a sanatatii impotriva bolii si care era purtata in general de persoanele sensibile (copiii si fetele tinere). Exista credinta, conform careia, aceasta amuleta aducea noroc si fericire.
Desi la ora actuala semnificatia lui straveche s-a pierdut intr-o oarecare masura, Martisorul continua sa fie larg raspandit in zilele noastre. Totusi a ramas acelasi de-a lungul timpului, un simbol al primaverii, al revenirii la viata, el ne aduce optimism, credinta si bucurie in suflet.
Unele legende populare spun ca martisorul ar fi fost tors de Baba Dochia in timp ce urca oile la munte. In data de 1 Martie, martisorul se daruia inainte de rasaritul soarelui, copiilor si tinerilor fete si baieti deopotriva. Snurul de martisor, alcatuit din doua fire de lana rasucite, colorate in alb si rosu, sau in alb si negru, reprezinta unitatea contrariilor: vara-iarna, caldura-frig, fertilitate-sterilitate, lumina-intuneric. Snurul era fie legat la mana, fie purtat in piept. El se purta de la 1 martie pana cand se aratau semnele de biruinta ale primaverii: se aude cucul cantand, infloresc ciresii, vin berzele sau randunelele.
Traditia spune ca martisorul se poarta pana in momentul in care infloresc trandafirii sau visinii. Atunci firul rosu se pune pe un trandafir sau pe o ramura a unui visin. In alte regiuni, martisorul se poarta atat cat dureaza zilele Babelor sau pana la Florii cand se scoate si se agata de crengile unui copac. Se crede ca daca pomul va rodi, omul va avea noroc.
Martisorul era pus la mainile sau la gatul copiilor pentru a le purta noroc in cursul anului, pentru a fi sanatosi si curati ca argintul la venirea primaverii. In unele zone, copiii purtau martisorul 12 zile la gat, iar apoi il legau de ramura unui pom tanar. Daca in acel an pomului ii mergea bine insemna ca si copilului ii va merge bine in viata. In alte cazuri, martisorul era pus pe ramurile de porumbar sau paducel in momentul infloririi lor, copilul urmand sa fie alb si curat ca florile acestor arbusti.
In prezent, martisorul este purtat intreaga luna martie, dupa care este prins de ramurile unui pom fructifer. Se crede ca acesta va aduce belsug in casele oamenilor. Se zice ca daca cineva isi pune o dorinta in timp ce atarna martisorul de pom, aceasta se va implini.
Daca vreti sa faceti o bucurie cand daruiti un martisor, cautati-l! Cautati-l in asa fel incat sa insemne ceva! Este frumos ca fiecare martisor sa reprezinte persoana careia ii este daruit… sau urarea care vrea sa fie facuta. Un cosar poate transmite bunastare, trifoiul, potcoava, noroc sau ghiocelul poate exprima gingasia.
Astazi, 1 Martie a devenit doar un prilej de a darui, daruim martisoare pentru a ne arata aprecierea fata de cei din jur, pentru a simti bucuria de a oferi daruri.
A venit primavara! Sa ne bucuram impreuna, sa pastram speranta ca lucrurile frumoase vor continua si sa aveti incredere ca fortele binelui inving fortele raului, asa cum se intampla si in legenda martisorului. Pentru ca este un anotimp atat de special, sa-l intampinam cum se cuvine. Si fie ca aceasta primavara sa fie un nou inceput pentru fiecare.
Va doresc o primavara frumoasa in rosu si alb! IUBITI SI DARUITI!
„Niciodata sa nu tai un copac in timpul iernii. Niciodata sa nu iei cele mai importante decizii ale tale cand esti in cea mai proasta stare de dispozitie. Asteapta. Ai rabdare. Furtuna va trece. Primavara va veni.”
(Robert Schuller)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*