Opt regiuni si o tona de dezbateri

Februarie 2013, Petric Radu

Administratie locala

Dezbaterile pe tema regionalizarii au devenit din ce in ce mai aprige, fiecare dintre factorii implicati avand pareri diferite. Interesant este ca abia daca s-au demarat procedurile de infiintare a grupului de lucru care se va ocupa de proiectul regionalizarii si deja au aparut in presa harti ale acestor regiuni.

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat ca proiectul de lege privind reorganizarea administrativ-teritoriala a Romaniei aparut in media nu este nici oficial, nici asumat de catre Guvern, el aratand ca varianta oficiala este doar cea coordonata de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP).
Pentru ca au existat si voci care au blamat urgentarea procedurilor de regionalizare si chiar ideea de impartire a tarii pe regiuni, Dragnea a spus ca e nevoie sa se faca asa ceva in conditiile in care niciun guvern de dupa '89 nu a avut vointa de a rupe sistemul administrativ mostenit de la Ceausescu. "Exista aceeasi structura piramidala, aproape aceeasi mentalitate a functionarilor publici, acelasi grad scazut de raspuns si vointa de a interactiona cu publicul. S-au schimbat putin denumirile, dar sistemul a devenit din ce in ce mai rigid, mai birocratic si, paradoxal, din ce in ce mai agresiv cu cei care il sustin, cu cetatenii, cu oamenii de afaceri", a spus Dragnea.
De asemenea, vicepremierul a explicat ca in perioada urmatoare se vor face analize serioase a competentelor care sa mai ramana la nivel central. "Competentele care vor fi disponibilizate vor fi duse catre autoritatile locale pe principiul subsidiaritatii, care spune ca decizia trebuie dusa la sistemul cel mai apropiat de cetatean si care are capacitatea administrativa de a o gestiona. Regiunea va avea competente de dezvoltare regionala. Competentele de administratie publica vor fi la autoritatile locale, comune, orase, municipii si la consiliile judetene", a adaugat Dragnea.
Potrivit acestuia, infiintarea regiunilor administrative urmareste si transformarea acestora in autoritati de management. "Prin infiintarea regiunilor administrative care sa fie autoritati de management se urmareste ca ele sa aiba o legatura directa cu Bruxelles-ul, iar ministerele un rol mult mai scazut", a mai precizat Dragnea.

UNDE VA FI CAPITALA?

La nivelul Regiunii de Sud-Est (care ar urma sa cuprinda judetele Braila, Buzau, Constanta, Galati, Tulcea si Vrancea) au aparut dezbateri cu privire la judetul care va detine capitala zonei. Pentru ca propunerea initiala este sa se mearga pe structura actualelor Agentii de Dezvoltare Regionala (ADR), ar insemna ca Braila sa detina capitala regiunii.
Acest fapt nemultumeste reprezentantii autoritatilor judetene constantene. "Eu sunt un om care reprezinta judetul Constanta si va spun ca este spre binele tuturor sa se creeze regiunile, care trebuie sa fie neaparat cu capitalele in judetele cele mai dezvoltate. Eu nu am niciun merit ca in judetul Constanta s-a facut centrala nucleara, singura din Romania, s-a facut Portul Constanta, ca s-a facut Canalul Dunare Marea Neagra! Cert este ca judetele puternice trag judetele mai putin dezvoltate. Asa este in UE si asa este normal. Principiul descentralizarii europene si mondiale este asta - judetul sau regiunea economica mai bogata trage dupa ea pe cele mai sarace", a declarat presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu.
El a spus ca nu exista vreun dubiu asupra faptului ca regiunea de Sud-Est va avea capitala la Constanta - judetul care, dupa Bucuresti, este cel mai mare contributor din tara la bugetul national. "Restul sunt discutii, vrajeli si soparle bagate de unii si de altii, care sunt impotriva descentralizarii", a mai spus Constantinescu.
Punctul de vedere al sefului CJC este sustinut si de primarul Sibiului, Klaus Iohannis, care a declarat ca va incerca, la randul sau, sa obtina capitala Regiunii de Centru pentru Sibiu in defavoarea orasului Alba Iulia.
Sursa: www.telegrafonline.ro


Articole din editia din data de Februarie 2013

 • Orasul Baneasa, intr-o continua transformare

  Administratie locala
 • Reabilitarea DC 48 din comuna Oltina

  Administratie locala
 • Prima sedinta de Consiliu Local pe anul 2013, la Aliman

  Administratie locala
 • Previziuni astrale pentru perioada 12 februarie 18 februarie

  Administratie locala
 • Consiliul Judetean Constanta, un mare sprijin pentru autoritatea locala din Deleni

  Administratie locala
 • Articole din aceeasi categorie

 • Primăria Tuzla suspendă programul de lucru cu publicul

  Administratie locala
 • Au început lucrările de asfaltare în comuna Mircea Vodă

  Administratie locala
 • Școala din localitatea Crîngu reabilitată cu fonduri de la bugetul local

  Administratie locala
 • Lucrările de reabilitare a grădiniței din Dulgheru se apropie de final

  Administratie locala
 • Au început lucrările de asfaltare în Amzacea

  Administratie locala
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771