Vine Mos Nicolae !

4 Decembrie 2012, Tamara Nichita

Psihologie

Exista doua personaje importante in viata copiilor pe care le asociem cu iarna si cu luna decembrie. Mos Nicolae si Mos Craciun au o simbolistica incarcata si povestea lor e transmisa din generatie in generatie in fiecare familie.

Copii, adolescenti, adulti, cu totii asteptam cu sfiala, nerabdare si bucurie ziua sau, mai bine spus, noaptea de 5 spre 6 decembrie. De-a lungul secolelor au aparut povesti si legende despre viata si binefacerile Sfantului Nicolae care se mai spune in popor ca sta la stanga Tatalui si ca are menirea de a pazi Soarele sa nu fuga.
Conform traditiilor si obiceiurilor populare romanesti, iarna incepe chiar din 6 decembrie, ziua Sfantului Nicolae. In aceasta zi, Sfantul Nicolae incepea sa isi scuture barba alba din care izvorau fulgii de zapada peste pamant. Daca se intampla ca ogorul sa nu fie acoperit de alb pe 6 decembrie, se spunea ca a intinerit Sfantul Nicolae.
Acelasi Sfant Nicoara sau Sfantul Neculai, atunci cand venea pe un cal alb, cu zapada, vestea iarna grea, ce dura pana la Sfantul Ion. In alte credinte populare, sosirea Sfantului Nicolae pe cal alb, prezicea o iarna scurta, in vreme ce venirea lui pe un cal negru (fara zapada), insemna vestea unei ierni lungi si grele.
Ii sunt atribuite 21 de miracole, Sfantul Nicolae devenind cunoscut pentru credinta si dragostea pentru semeni, si in special pentru copii. Nicolae provenea dintr-o familie instarita, iar la moartea ambilor parinti, a mostenit intreaga avere, pe care s-a hotarat sa o foloseasca in scopuri umanitare si sa-i ajute pe cat mai multi oameni nevoiasi. Sfantului Ierarh Nicolae nu-i placea sa faca parada cu binefacerile sale, el venea in ajutorul celor sarmani in anonimat.
Povestea darurilor, impartite pe furis incepe din vechime. Se spune ca insusi Sfantul Nicolae a ajutat trei sarmane fete in orasul sau, aducandu-le dar de zestre, noaptea, fara a fi vazut. Casa in care traiau cele trei surori era foarte saracacioasa, tatal lor planuia sa-si dea fetele spre desfrau, plansetele si rugamintile fetelor nu l-au induplecat insa pe tatal lor. Sfantul Nicolae a aflat despre nenorocirea care se petrecea nu departe de casa sa. Noaptea, pe furis, el a aruncat o punga cu doi galbeni in camera fetei celei mari, astfel incat, aceasta a reusit sa se marite cu putin timp dupa primirea darului. Asa a procedat si cu fata cea mijlocie si cu cea mica, scapandu-le astfel de pacat. Tatal s-a hotarat ca in noaptea dinaintea nuntii sa stea de paza si l-a vazut pe Sfantul Nicolae, care era episcop, cum a urcat pe acoperisul casei si a aruncat pe horn un saculet care a cazut intr-o soseta ce era pusa la uscat. De aici a aparut obiceiul asezarii sosetutelor sau a ghetutelor in noaptea de Mos Nicolae. Cardinalul l-a rugat pe nobil sa pastreze secretul, insa acesta nu a facut-o si de atunci fiecare sarac care primea ceva, ii multumea lui Nicolae. Cei trei saculeti de aur facuti cadou fetelor au devenit simbolul Sfantului Nicolae, sub forma a trei bile de aur. De atunci si pana in zilele noastre, in fiecare noapte a Sfantului Nicolae, cei dragi noua si in special copiii, primesc daruri de la Mosul care nu li se arata niciodata.
In noaptea de 5/6 decembrie se spune ca Mos Nicolae vine la geamuri si vede copiii care dorm si sunt cuminti, lasandu-le in ghete dulciuri si alte daruri, insa tot el este acela care-i pedepseste pe cei lenesi si neascultatori. In dimineata de Sf. Nicolae, copiii cuminti gasesc daruri in ghetute. Micutii care isi asteapta darurile, se tem cel mai tare de nuielusa pe care o pot gasi in ghete, daca nu au fost cuminti pe parcursul anului.
Din punct de vedere psihologic, imaginea lui Mos Nicolae implica dualitate, contradictie si interdictie, doua elemente diferite: a primi a fi rasplatit pentru faptele bune si a nu primi a fi pedepsit pentru faptele rele, evidentiind doua categorii diferite de copii: copiii buni si copiii rai. Cuvintele nu educa, nu hranesc, nu invata comportamente, ci transmit o stare, o emotie, o dorinta, o neputinta sau chiar o iluzie. Batul din ghetute, devine astfel un simbol al faptelor rele.
Se afirma tot mai des, ca societatea moderna se limiteaza in aceasta zi sfanta doar la daruri materiale, la acele lucruri trecatoare care nu ating sufletul copilului, lipsindu-l pe acesta de adevaratul sens al acestei zile, si anume, intalnirea cu un trimis al lui Dumnezeu care abia asteapta sa isi reverse darurile asupra noastra, a tuturor.
De Sfantul Nicolae este bine ca un bulgare din prima zapada sa fie adus in casa si pus intr-un vas. Dupa ce se topeste, apa rezultata se pune in vazele cu flori, pentru a trece cu bine iarna.
Cum Mos Nicolae se pregateste sa vina, curatati ghetele de la mic la mare si asteptati dimineata, cu sufletul curat, cu recunostinta si vedeti ce se intampla.

Mos Nicolae sa-ti aduca tot ceea ce iti doresti si daca se poate si ceva in plus: liniste in suflet si bucurie in gand. Si nu uita... pregateste-ti ghetutele, Mosul e pe-aproape!


Articole din editia din data de 4 Decembrie 2012

 • Sudul litoralului, alimentat cu gaz

  Psihologie
 • Dupa 27 de aniAutostrada Soarelui este finalizata!

  Psihologie
 • Si in anul 2013, se continua modernizarea si dezvoltarea comunei Vulturu

  Psihologie
 • Sfarsit de an cu multe realizari pentru comuna Targusor

  Psihologie
 • Decembrie, luna sarbatorilor si a cadourilor la Gradina

  Psihologie
 • Articole din aceeasi categorie

 • ALEGERILE NOASTRE

  Psihologie
 • Viata, Emotiile schimba realitatea

  Psihologie
 • GUTURAIUL SI GRIPA DE TOAMNA

  Psihologie
 • STAREA DE PLICTISEALA

  Psihologie
 • LUMEA IN CARE MAI TRAIM

  Psihologie
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771