SINCERITATEA - TE AJUTA?

Octombrie 2012, Tamara Nichita

Psihologie

In societatea de astazi se pare ca am uitat de sinceritate, unii spun ca oamenii slabi sunt sinceri si ca asta e o reteta spre suferinta, altii inca mai sunt sinceri si aleg sa isi respecte valorile morale cu care au crescut.
Este un cuvant care prinde viata daca il lasam in viata noastra, sa fii sincer cu tine insuti este nevoia zilei de astazi.
Sinceritatea nu este o trasatura de caracter, ci o expresie a inteligentei, este un act de cunoastere, deci implicit si un act de creatie. Sinceritatea iti contureaza frumos personalitatea si caracterul.
Daca nu ai invatat sa fii sincer cu tine, nu poti fi sincer cu cineva, sau cineva sa fie sincer cu tine.
Sinceritatea doare, ustura si deschide rani de care am invatat sa ne ferim. Asa invatam sa ne inghitim cuvintele si sa ne domolim parerile pana la un nivel cat mai apropiat de media tolerata de multime. Sa fii sincer este, pentru cei mai multi, o aberatie, adica nu se poate sau nu trebuie. Vei fi expus sa pierzi intotdeauna cand vei fi sincer, aceasta este conceptia celor mai multi despre sinceritate. Este dificil sa fii sincer cu cineva care nu este dispus sa iti accepte sinceritatea.
Sinceritatea se adreseaza spiritului, relatiile si gandurile sincere vor porni mereu din spirit si vor atinge sinele persoanei din fata ta. O atitudine onesta fata de tine si fata de viata, te va ajuta sa vezi intotdeauna dincolo de aparente si sa ajugi mereu la miezul lucrurilor. De aceea, este atat de eliberatoare sinceritatea, pentru ca despovareaza de toate mastile, de toate iluziile si suferintele. Mai mult, sinceritatea va contine mereu solutia si vindecarea vietii, este sursa intregii vieti.
Cand esti sincer, risipesti norii suspiciunii. Sinceritatea ne aduce multora usurare si bucurie.
De multe ori aud oameni care si-ar dori vieti simple, sa se retraga undeva, sa fie "pescari", sa aprecieze din nou lucruri marunte, firul ierbii, un rasarit de soare, mirosul de fan, un cantec de pasare sau un pom inflorit... si asta sa le fie de ajuns. Insa si aici cred ca nu suntem pe deplin sinceri, ne mintim un pic... nu cred ca ar merge pentru totdeauna asa, ci, poate pentru o anumita perioada a vietii noastre, cand obosim, dorim si iar dorim o liniste numai a noastra.
Una e sa te nasti intr-un sat si sa traiesti toata viata acolo, sa nu stii cum e sa ai atat de multe facilitati, confort si atat de multe placeri si obligatii induse, si alta e sa duci ani in sir o viata intr-un oras, cu distractii, job, obiective de atins si lucruri de demonstrat si sa renunti deodata, ca sa duci o viata la tara.
Nu este usor sa ajungi cel care iti doresti sa ajungi.
Nu este usor sa oferi sfaturi care sa ajute, dar poti sa incerci, o data, de doua ori, de trei ori... Pana iti iese. Poti sa incerci sa faci ceea ce vrei sa faci si unii dintre cei care incearca, o sa si reuseasca. Cand o persoana este rezistenta la adevarul altcuiva, inseamna ca este blocata in adevarul personal si ca are o uriasa fobie de adevarurile si realitatile altora si de modul cum acestea ii pot schimba viata, lumea.
Mi-as dori sa pot pastra in viata mea oamenii si lucrurile care imi plac si care imi fac mult bine. Cred ca mereu imi va fi greu sa accept cand unele lucruri dispar, pur si simplu, fara prea multe explicatii sau fara sa existe un motiv real, palpabil, pentru care se intampla asa. Am cautat mereu sa inteleg care e cauza, de ce se schimba oamenii din viata mea de la un an la altul, de ce unii se retrag subit, discret, atunci cand un obiectiv sau altul le-a fost indeplinit, sau pur si simplu asa, dispar...?
Cred ca trebuie sa accept si atat, ca nu totul se petrece intotdeauna cum imi imaginez sau cum ma astept eu. Uitandu-ma totusi in urma, in ultimele luni si in ultimii ani, exista persoane minunate, cu care nu vorbesc in fiecare zi sau cu care nu mai vorbesc de luni intregi, dar care sunt totusi foarte speciale pentru mine. Si cred ca incep sa inteleg ca unii oameni au doar acest simplu rol: cateva ore, cateva zile, cateva luni, apar, isi pun amprenta puternic, ne ajuta sau ne influenteaza pozitiv si asta a fost. Si asta nu inseamna ca e rau. Inseamna doar ca si-au indeplinit misiunea si ca totul e perfect asa cum este.
Interventiile lor sunt de-a dreptul salvatoare, apar in momente cheie sau spun ceva ce nu mi-ar fi trecut niciodata prin minte. Si apoi gata. Nu are rost mai mult de atat, pentru ca orice prelungire a prezentei lor ar fi fortata. Imi e greu inca sa accept in totalitate ca nu am cum sa ii pastrez pe toti langa mine, ca cei mai buni prieteni, insa fiecare dintre ei va avea mereu un loc al lui in inima mea.
Pentru ca ei toti au contribuit la ce sunt eu astazi. Si le MULTUMESC pentru asta.
Sinceritatea e o lectie pe care multi am uitat sa o invatam, acum ar fi timpul sa invatam, sa descoperim dimensiunile ei si sa o aplicam!
Daca esti complet sincer cu tine, stii orice ai nevoie sa stii, stii ca trebuie sa fii generos si recunoscator. Atitudinea sincera fata de tine si viata, vindeca, elibereaza, aduce fericire, putere, relaxare, cladeste, creeaza, schimba viitorul.

Nu e intotdeauna bine sa spunem tot ce avem pe inima, dar sa cautam sa n-avem pe inima decat ceea ce am putea spune. P. Janet


Articole din editia din data de Octombrie 2012

 • Campusul Social "Henri Coanda" . Alte 7 blocuri date in folosinta

  Psihologie
 • Directiile pentru Agricultura, deschise si in week-end

  Psihologie
 • Prima editie a Zilelor Comunei Saraiu

  Psihologie
 • Buget portocaliu, atacat de promotori. Anul PDL se termina la 1 noiembrie

  Psihologie
 • Criza de mancare romaneasca, provocata de seceta. Intram in iarna fara fructe si legume

  Psihologie
 • Articole din aceeasi categorie

 • ALEGERILE NOASTRE

  Psihologie
 • Viata, Emotiile schimba realitatea

  Psihologie
 • GUTURAIUL SI GRIPA DE TOAMNA

  Psihologie
 • STAREA DE PLICTISEALA

  Psihologie
 • LUMEA IN CARE MAI TRAIM

  Psihologie
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771