Festivalul "Dan Moisescu" la final

9 Octombrie 2012, Adrian Nicarel

Cultura

Cea de-a XVII-a editie a Festivalului Concurs National de Interpretare a Cantecului Popular Romanesc "Dan Moisescu" a transformat comuna Topalu, timp de doua zile, in loc de intalnire a tinerilor interpreti.

Prima seara a evenimentului organizat de Consiliul Judetean Constanta, Centrul Cultural Judetean Constanta "Teodor T. Burada", Consiliul Local si Primaria Comunei Topalu, s-a deschis, joi, cu o parada a costumului, cantecului si dansului popular. "Ne bucuram ca la parada de deschidere a festivalului au participat formatii pe care nu le-am mai vazut pana acum, precum cea de la Negru Voda sau cea de la Niculitel. O nota aparte a fost data de corul comunitatii ruso-lipovene de la Ghindaresti, care a fost primit cu multa bucurie de catre public", a spus directorul Centrului Judetean "Teodor T. Burada" si membru al juriului, dr. Doina Voivozeanu.
Prima seara de festival a fost dedicata concursului, cei aproximativ 20 de tineri interpreti abia stapanindu-si emotiile, in incercarea de a convinge juriul de talentul lor. "Concurentii s-au prezentat frumos si speram sa-i mai vedem si la alte concursuri si cu alte ocazii. Trebuie sa recunoastem ca suntem din ce in ce mai mandri de acest festival", a spus dr. Doina Voivozeanu. Sarbatoarea cantecului popular a continuat si vineri, in ultima seara a Festivalului "Dan Moisescu", cand au fost desemnati si castigatorii.
In urma deliberarilor juriului, podiumul renumitului festival, care a devenit o traditie in Dobrogea, s-a conturat astfel: Premiul I si Trofeul "Dan Moisescu" au ajuns la Catalina Alexa din Constanta, iar Premiul al II-lea i-a fost acordat Amaliei Uruc din Prahova. De asemenea, Premiul al III-lea a ramas tot... acasa, in judetul Constanta, fiindu-i acordat lui Ionut Petreaca.
Au mai fost recompensati pentru evolutia lor pe scena concurentii: Cristina Farcas - Premiu Special, Bogdan Bratec - Premiul Arhiepiscopiei Tomisului si Ancuta Galateanu - Premiul Radio Romania.
Din juriul prezidat de directorul Ansamblului "Tinerimea romana", dirijorul Voicu Enachescu, au mai facut parte: lect. univ. dr. Viorica Barbu Iurascu, directorul Muzeului Popular de Arta, consilierul judetean dr. Maria Magiru, interpreta de muzica populara prof. Elena Ionescu-Cojocaru, consilierul judetean Atanasie Teodorescu si amfitrionul manifestarii, primarul comunei Topalu, Gheorghe Murat.
Conform traditiei festivalului, pe scena au urcat si nume consacrate ale cantului romanesc. Astfel, au fost invitate, la Topalu, pentru a sustine recitaluri: Elena Ionescu-Cojocaru si Fiii Dobrogei, Ileana Ciuculete, Margareta Clipa, Aurel Sava, Mioara Velicu, Cornelia Neaga, Georgeta Nichifor, Adriana Deaconu - laureata editiei 2011 a festivalului si Constantin Enceanu.
Acompaniamentul festivalului a fost asigurat de ansamblul "Brauletul", condus de maestrul Costel Closca.


Album foto

 • Articole din editia din data de 9 Octombrie 2012

 • Marcela Scripcaru a castigat Trofeul "Dan Spataru"

  Cultura
 • Lucrarile la gradinita din Razoare, sistate din lipsa de fonduri

  Cultura
 • "Ziua Recoltei" la Aliman

  Cultura
 • Proiecte continuate cu greu in comuna Adamclisi

  Cultura
 • Inlocuirea pietrei cubice de pe strada principala din orasul Baneasa

  Cultura
 • Articole din aceeasi categorie

 • Armonie de culori la vernisajul Taberei de Pictură de la Medgidia

  Cultura
 • Cea de-a treia ediție a Festivalului de Jocuri și Reconstituiri Istorice - DAPYX, Medgidia 2019, aproape de start

  Cultura
 • Poetul, Mihai Eminescu, omagiat la Cumpana

  Cultura
 • Festivalul Folcloric al Prieteniei ETHNOS DOBROGEA INTERNATIONAL, Editia a-II-a

  Cultura
 • DAPYX 2018, cel mai mare Festival de gen din Estul Europei

  Cultura
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771