Liceenii din Mangalia au descoperit o parte din istoria Dobrogei

9 Octombrie 2012, Adrian Nicarel

Cultura

In cadrul noului proiect cultural, SA DESCOPERIM ISTORIA DOBROGEI, initiat de primarul Mangaliei, Cristian Radu, si directorul Muzeul de Arheologie Callatis Mangalia, dr. Sorin Marcel Colesniuc, elevi de la toate cele trei licee din Mangalia au vizitat la sfarsitul saptamanii trecute 2012, cetatea Histria si muzeul cu numeroasele artefacte descoperite in zona cetatii.

De la Colegiul economic Mangalia au fost prezenti 14 elevi, impreuna cu prof. Mihai Octavian Sandu, de la Liceul teoretic Callatis - 25 de elevi si inv. Maria Neculaes, iar de la Liceul tehnologic Ion Banescu - 22 de elevi, insotiti de prof. Livia Pop.
Pe drumul catre cetatea Histria, specialistii muzeului, cercetator stiintific dr. Sorin Marcel Colesniuc si muzeograf Liliana Badin, le-au vorbit elevilor despre istoria Dobrogei de azi in perioadele: greaca, elenistica, romana si romano-bizantina. Plecand din Mangalia, elevilor li s-a povestit despre fondarea cetatii Callatis, de catre dorienii greci veniti din Heracleea Pontica, si despre evolutia cetatii pana in sec. VII p.Chr. Trecand prin zona orasului Constanta, tinerii au aflat informatii despre cetatea Tomis, intemeiata de colonistii milezieni in sec. VI a.Chr. Ajunsi la destinatie, elevilor le-a fost prezentata istoria cetatii Histria, intemeiata de grecii veniti din Milet in sec. VII a.Chr.
"Prima dintre excursiile de documentare, prevazute in proiectul SA DESCOPERIM ISTORIA DOBROGEI, a fost o reusita atat pentru noi, ca organizatori, cat si pentru elevii celor trei licee din Mangalia, care si-au consolidat cunostintele referitoare la istoria Dobrogei, dar mai ales pe cele privind intemeierea si evolutia cetatii Histria, pe o perioada de peste 1300 de ani. Pentru inceput, elevii au admirat creatiile mesterilor din antichitate, aflate in Complexul arheologic Histria, printre acestea fiind: fragmente arhitectonice, frize, inscriptii, amfore, opaite, diverse vase din ceramica sau din sticla, bijuterii etc. In cetate, dupa ce au intrat pe poarta mare a incintei romane tarzii, elevii au vazut piata mare a orasului roman tarziu, apoi cartierul oficial al orasului roman tarziu. Pe traseul de vizitare, tinerii au mai putut vedea termele romane, basilica crestina, basilica episcopala si cartierul rezidential. In final, ei au vizitat zona sacra greceasca, incinta elenistica, basilica crestina si termele romane", a declarat directorul Muzeului de Arheologie Callatis Mangalia, cercetator stiintific dr. Sorin Marcel Colesniuc.


Articole din editia din data de 9 Octombrie 2012

 • Marcela Scripcaru a castigat Trofeul "Dan Spataru"

  Cultura
 • Lucrarile la gradinita din Razoare, sistate din lipsa de fonduri

  Cultura
 • "Ziua Recoltei" la Aliman

  Cultura
 • Proiecte continuate cu greu in comuna Adamclisi

  Cultura
 • Inlocuirea pietrei cubice de pe strada principala din orasul Baneasa

  Cultura
 • Articole din aceeasi categorie

 • Armonie de culori la vernisajul Taberei de Pictură de la Medgidia

  Cultura
 • Cea de-a treia ediție a Festivalului de Jocuri și Reconstituiri Istorice - DAPYX, Medgidia 2019, aproape de start

  Cultura
 • Poetul, Mihai Eminescu, omagiat la Cumpana

  Cultura
 • Festivalul Folcloric al Prieteniei ETHNOS DOBROGEA INTERNATIONAL, Editia a-II-a

  Cultura
 • DAPYX 2018, cel mai mare Festival de gen din Estul Europei

  Cultura
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771