ZIUA DE NASTERE FERICIRE SAU TRISTETE?

28 August 2012, Tamara Nichita

Psihologie

Cine suntem, de unde venim si incotro ne indreptam?

La aceste intrebari, omenirea inca nu are un raspuns pe deplin acceptat. Nu stim inca prea multe lucruri despre trecutul nostru ca umanitate, nu intelegem prea multe nici despre prezentul nostru si cu atat mai putin, despre viitorul prezumtiv. Insa ceea ce stim cu siguranta este ca noi toti, ajunsi in aceasta lume inca de la nastere, am nimerit intr-o lume absolut fascinanta din toate punctele de vedere. Este o lume in care fericirea, tristetea, placerile, bucuriile, implinirile, esecurile, dezamagirile sunt foarte bine impletite.
Ziua nasterii este inceputul. Este inceputul vietii noastre pe acest pamant, este initierea noastra in existenta umana. Viata este un miracol, iar noi oamenii suntem miracolele lumii. Oricat de bine este sa te aflii in centrul atentiei, indiferent cat de frumoase sunt darurile, aniversarea zilei de nastere este un eveniment care ne aminteste ca timpul trece, ca inca o zi a trecut si nu se va mai intoarce niciodata.
Zilele de nastere ne amintesc ca suntem trecatori si acest lucru tinde sa ne sperie putin.
Aniversarea zilei de nastere este momentul perfect pentru a reflecta asupra propriei persoane si pentru a-ti stabili planurile pentru viitor. Este o zi in care faci inventarul vietii tale de pana atunci. Cei mai multi dintre noi comparam unde suntem acum, cu ceea ce am crezut ca vom fi la o anumita varsta, acceptam asta sau dimpotriva, ne stabilim alte teluri.
Ziua ta de nastere trebuie sa fie o zi in care sarbatoresti anul care a trecut din viata ta, sarbatoresti implinirile pe care le-ai avut si anul care te asteapta, o zi plina de surprize si impliniri, o zi in care iti pui propria persoana inaintea oricui altcuiva, in care te rasfeti si te bucuri de atentia tuturor, pastrezi poate una dintre cele mai frumoase obiceiuri ale copilariei.
Daca putem face aproape orice ne dorim, la orice varsta, fara constrangerile societatii, de ce ne mai temem de varsta?
Dintr-un anumit punct de vedere, fiecare dintre noi are varste diferite in acelasi timp. In ochii copiilor tai, ai o anumita varsta, in cei ai colegilor de serviciu, ai o alta varsta, iar in cei ai partenerului, o alta. Dar cea mai importanta varsta este cea pe care simti tu ca o ai.
Psihologii afirma ca exista o legatura intre a te simti tanara si a fi fericita a avea un nivel ridicat al stimei de sine, o imagine pozitiva asupra propriului corp si a fi multumita de viata pe care o ai. Acestia au ajuns la concluzia ca, pe masura ce o femeie inainteaza in varsta, cea psihologica continua sa scada.
De asemenea, cercetatorii au presupus ca femeile care au o discrepanta mare intre varsta psihologica si cea reala sunt si cele mai fericite. Numai ca rezultatele studiului au dezvaluit ca femeile care isi accepta varsta si nu au niciun interes in a o ascunde de ceilalti sunt si cele care se simt multumite de vietile lor.
Concluzia? Sentimentele de implinire si satisfactie fata de viata pe care o duci nu sunt date de cat de tanara te simti, ci de sincronizarea dintre varsta reala si cea psihologica. Prin urmare, cand se apropie ziua ta de nastere, nu o ignora. Nu face o adevarata obsesie pentru varsta sau pentru lucrurile pe care nu ai reusit sa le faci in viata.
Vorbim prea mult, iubim prea rar si uram prea des. Am invatat cum sa ne castigam existenta, dar nu cum sa ne facem o viata. Am adaugat ani vietii si nu viata anilor. Am facut lucruri mai mari, dar nu si mai bune.
Ii multumesc inimii mele pentru faptul ca bate! Ii multumesc aerului pentru faptul ca imi sustine viata. Ii multumesc vietii neincetat, iar viata imi multumeste intotdeauna.
Multumesc pentru aceasta zi minunata!

"Oamenii trebuie sa inteleaga faptul ca nimeni nu triseaza, uneori castigam, alteori pierdem. Nu astepta sa-ti se dea ceva inapoi, nu astepta sa ti se recunoasca efortul, sa ti se descopere geniul, sa ti se inteleaga iubirea. Incheie niste etape. Nu din orgoliu, din neputinta sau mandrie, ci pur si simplu pentru ca acel lucru nu se mai potriveste cu viata ta. Inchide usa, schimba discul, fa curat in casa, sterge praful. Inceteaza sa mai fii cine erai si transforma-te in cine esti!" Paulo Coelho


Articole din editia din data de 28 August 2012

 • Electrificarea satelor va costa peste un miliard de lei si va fi gata in 2016

  Psihologie
 • Antonescu a eliberat din functie consilierii numiti de el la Cotroceni

  Psihologie
 • Soprana Mirela Zafiri, de la Opera din Brasov, a murit luni, la 41 de ani

  Psihologie
 • Incep zilele Municipiului Medgidia

  Psihologie
 • Lacas de cult din comuna Cerchezu, in renovare

  Psihologie
 • Articole din aceeasi categorie

 • ALEGERILE NOASTRE

  Psihologie
 • Viata, Emotiile schimba realitatea

  Psihologie
 • GUTURAIUL SI GRIPA DE TOAMNA

  Psihologie
 • STAREA DE PLICTISEALA

  Psihologie
 • LUMEA IN CARE MAI TRAIM

  Psihologie
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771