SA NU NE TEMEM SA IERTAM...

August 2012, Tamara Nichita

Psihologie

"Fii ingaduitor, caci toti avem nevoie de iertare." Seneca

"De ce fac oamenii ceea ce fac?"... se iubesc, se urasc, iarta... Este unanim recunoscut faptul ca orice comportament urmareste realizarea a ceva, o anume reusita, iar ceea ce declanseaza comportamentul este motivul.
Iertarea pare atat de greu de oferit. Desi suntem tentati sa credem ca traim intr-o lume plina de rautate, cei mai multi oameni au inimi iubitoare si abia asteapta sa demonstreze lucrul acesta. Ce ne impiedica sa ne iubim unii pe altii? Ce anume ne face sa ne temem sa iertam?
Avem posibilitatea de a ierta in fiecare zi, apar noi obstacole create de cineva, cu speranta de a ne invata lectii noi despre natura umana si de a ne oferi instrumentele de care avem nevoie pentru a functiona corect.
Fiecare dintre noi are o voce interioara pe care o auzim in fiecare zi, iar ceea ce ne spune este, fie un mesaj pozitiv, fie unul negativ.
Iertarea este un act de putere si amabilitate, iar puterea pe care o detine va fi un beneficiu pentru toti cei implicati.
A ierta este o calitate foarte puternica, atunci cand ierti pe cineva dezvalui o mica parte din natura ta interioara. Capacitatea de a ierta nu este usoara pentru toti, asa ca daca vei ierta, tu vei fi intr-o categorie aparte, care iti va aduce respect de sine in primul rand. Daca nu ii poti ierta pe altii, atunci vei acumula sentimente negative si furie interioara. Daca vom continua sa ramanem atasati de furie, de obicei, aceasta va iesi la iveala si o vom indrepta catre oameni care nu ne-au gresit cu nimic.
Daca ai o ranchiuna impotriva cuiva care te-a ranit, gaseste o cale sa il ierti, vei obtine multe beneficii in primul rand pentru tine.
Iertarea este un proces, nu o intamplare, probabil ne va lua ceva timp pentru a ne rezolva problemele inainte de a fi capabili sa iertam cu adevarat.
De aceea iertarea este un proces, nu un act care se petrece intr-o clipa. Se manifesta in atitudini, vorbe, si in dispozitia mentala a fiecaruia dintre noi. Iertarea nu inseamna ca negam realitatea sau ignoram jignirile. Unele persoane sunt apatice, de neincredere, cu intentii ascunse, asadar nu se vor schimba niciodata.
Trebuie, deci, sa schimbam modul de abordare, iertarea implica rabdare. Iertarea nu se bazeaza pe faptele celor din jur, ci pe propria noastra atitudine. O atitudine sanatoasa privind iertarea este indispensabila fiecaruia dintre noi. Cei din jurul nostru vor continua sa ne raneasca pe parcursul vietii. Putem sa ii privim cu superioritate, sa ramanem blocati in tristetea si supararea noastra sau sa adoptam o atitudine de iertare permanenta.
Trebuie sa iertam chiar daca cei ce ne gresesc nu se caiesc, trebuie sa ne amintim ca iertarea se manifesta in atitudinea noastra, nu in actiunile lor.
Daca poti ierta, atunci...
relatiile tale se vor imbunatati dupa ce vei incepe sa ii ierti pe altii pentru esecurile lor;
vei creste si te vei maturiza ca persoana, vei invata sa iti gestionezi emotiile mai bine;
vei primi mai multa iertare de la cei din jur atunci cand ai nevoie;
vei deveni mai bun in exprimarea sentimentelor tale fata de ceilalti;
vei invata sa le ceri celorlalti in mod explicit ceea ce vrei si astepti de la ei;
prin iertare vei invata mai multe despre tine, ceea ce este important cu adevarat si ceea ce nu este, si astfel iti vei cerne valorile proprii;
vei castiga toleranta fata de esecurile altora;
prieteniile tale vor deveni mai durabile si mai puternice.
A ierta inseamna sa-ti amintesti cu adevarat ca omul e mult mai mult decat propriile greseli, ca adesea suntem mult mai buni si mai intelegatori, ca acceptand defectele altora, invatam sa le acceptam si pe ale noastre, ca sansele sunt destul de mari ca in curand sa avem nevoie noi insine de iertare, ca viata ne rezerva uneori imprejurari carora cu greu le facem fata.
Fa acesti pasi spre iertarea de sine pentru a te bucura de viata precum meriti.
Daca vrei sa fii iertat, invata mai intai sa ierti!
Eu i-am iertat pe toti... !!!

"Iertarea e cea mai puternica dintre puteri, face bine celui ce o acorda si totodata celui ce o primeste." - Johann Wolfgang von Goethe


Articole din editia din data de August 2012

 • Lucrari de alimentare cu apa in doua noi cartiere

  Psihologie
 • Consiliul Local Mangalia a aprobat denuntarea unilaterala a contractului cu Callatis Therm

  Psihologie
 • Locuinte sociale pentru harsoveni

  Psihologie
 • Bloc cu risc seismic, reabilitat

  Psihologie
 • Dorinela Irimia, un primar pentru dezvoltarea comunei Saraiu

  Psihologie
 • Articole din aceeasi categorie

 • ALEGERILE NOASTRE

  Psihologie
 • Viata, Emotiile schimba realitatea

  Psihologie
 • GUTURAIUL SI GRIPA DE TOAMNA

  Psihologie
 • STAREA DE PLICTISEALA

  Psihologie
 • LUMEA IN CARE MAI TRAIM

  Psihologie
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771