Fonduri Europene

Miliardele UE pentru agricultura nu ne-au salvat de importul alimentelor

Asociatia Consultantilor din Romania pentru Accesarea Fondurilor Europene (ACRAFE) propune un set de solutii pentru absorbtia in totalitate a fondurilor europene pe agricultura si a unui procent de 80% din fondurile structurale pana in 2015.

Solutiile ACRAFE sunt prezentate in raportul „Propuneri pentru Absorbtia Eficienta a Fondurilor Comunitare”, prezentat recent. „Chiar daca pare ca zarurile au fost aruncate, nu este deloc asa. Putem ajunge, pana in 2015, la 100% absorbtie a fondurilor europene pe agricultura si 80% a fondurilor structurale. Primii pasi pe care ii propunem sunt cresterea capacitatii institutionale prin folosirea extinsa si inteligenta a asistentei tehnice, ocuparea imediata a posturilor vacante in sistemul de gestionare a fondurilor europene si motivarea pentru performanta a functionarilor din sistem”, afirma vicepresedintele ACRAFE, Marian Dobrila.
El crede ca anul
2012 este crucial si pentru pregatirea strategiei si elaborarea documentelor programatice pentru perioada 2014-2020. „Dupa 12 ani de fonduri pre si post-aderare, Romania are inmagazinata in mediul privat multa experienta, iar disponibilitatea transferului acesteia din partea beneficiarilor de fonduri, a consultantilor si a societatii civile poate fi facuta imediat.
„Nu consumarea banilor europeni este cea mai mare problema a Romaniei, ci rezultatul utilizarii lor. Spre exemplu, desi am investit 3,5 miliarde de euro in agricultura, doar din fonduri europene, inca importam 70% dintre alimente. Pe de alta parte, pretul cu care produsele ajung la piata este de sapte ori mai mare decat pretul cu care pleaca de la producator. De aceea, trebuie sa folosim fondurile europene pentru a ne orienta spre cresterea, in mod durabil, a productiei nationale si pentru a controla impactul semnificativ al scumpirilor asupra consumatorilor”, a explicat Dobrila.

ACRAFE beneficiaza de sustinerea a peste 50 de companii membre, care reunesc peste 1.000 de experti cu experienta in peste 3.000 de proiecte intocmite, cu o valoare insumata de aproximativ 3 miliarde de euro.

In cei patru ani de activitate, ACRAFE a initiat si a promovat implementarea a peste 100 de propuneri de modificare a cadrului de functionare a acestor fonduri, peste jumatate dintre acestea fiind implementate cu succes.
3 milioane

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*