Miliardele UE pentru agricultura nu ne-au salvat de importul alimentelor

Mai 2012, Adrian Nicarel

Fonduri Europene

Asociatia Consultantilor din Romania pentru Accesarea Fondurilor Europene (ACRAFE) propune un set de solutii pentru absorbtia in totalitate a fondurilor europene pe agricultura si a unui procent de 80% din fondurile structurale pana in 2015.

Solutiile ACRAFE sunt prezentate in raportul "Propuneri pentru Absorbtia Eficienta a Fondurilor Comunitare", prezentat recent. "Chiar daca pare ca zarurile au fost aruncate, nu este deloc asa. Putem ajunge, pana in 2015, la 100% absorbtie a fondurilor europene pe agricultura si 80% a fondurilor structurale. Primii pasi pe care ii propunem sunt cresterea capacitatii institutionale prin folosirea extinsa si inteligenta a asistentei tehnice, ocuparea imediata a posturilor vacante in sistemul de gestionare a fondurilor europene si motivarea pentru performanta a functionarilor din sistem", afirma vicepresedintele ACRAFE, Marian Dobrila.
El crede ca anul
2012 este crucial si pentru pregatirea strategiei si elaborarea documentelor programatice pentru perioada 2014-2020. "Dupa 12 ani de fonduri pre si post-aderare, Romania are inmagazinata in mediul privat multa experienta, iar disponibilitatea transferului acesteia din partea beneficiarilor de fonduri, a consultantilor si a societatii civile poate fi facuta imediat.
"Nu consumarea banilor europeni este cea mai mare problema a Romaniei, ci rezultatul utilizarii lor. Spre exemplu, desi am investit 3,5 miliarde de euro in agricultura, doar din fonduri europene, inca importam 70% dintre alimente. Pe de alta parte, pretul cu care produsele ajung la piata este de sapte ori mai mare decat pretul cu care pleaca de la producator. De aceea, trebuie sa folosim fondurile europene pentru a ne orienta spre cresterea, in mod durabil, a productiei nationale si pentru a controla impactul semnificativ al scumpirilor asupra consumatorilor", a explicat Dobrila.

ACRAFE beneficiaza de sustinerea a peste 50 de companii membre, care reunesc peste 1.000 de experti cu experienta in peste 3.000 de proiecte intocmite, cu o valoare insumata de aproximativ 3 miliarde de euro.

In cei patru ani de activitate, ACRAFE a initiat si a promovat implementarea a peste 100 de propuneri de modificare a cadrului de functionare a acestor fonduri, peste jumatate dintre acestea fiind implementate cu succes.
3 milioane a absorbit Romania in sectorul agricol de la UE, bani ce nu au ajutat prea mult la diminuarea importurilor de alimente, cifrate in prezent la 70% din necesar.
(Sursa: Romania libera)


Articole din editia din data de Mai 2012

 • Legea "Big Brother" a fost adoptata. Furnizorii de telefonie si internet sunt obligati sa stocheze timp de sase luni anumite date ale abonatilor

  Fonduri Europene
 • Parlamentarii vor fi alesi prin vot uninominal pur. Pragul electoral a fost eliminat. Camera Deputatilor a aprobat proiectul initiat de Antonescu si Ponta

  Fonduri Europene
 • Primarul Mangaliei Mihai Claudiu Tusac a premiat trupele de teatru prezente la Mangalia Art

  Fonduri Europene
 • Proiecte finalizate in anul 2012

  Fonduri Europene
 • Livada proprie pentru elevii din Ciobanu

  Fonduri Europene
 • Articole din aceeasi categorie

 • Servicii sociale pentru locuitorii din Satu Nou

  Fonduri Europene
 • Bursa locurilor de muncă la Satu Nou, ediția 29-31 iulie

  Fonduri Europene
 • Fonduri europene pentru construirea unei școli în Darabani

  Fonduri Europene
 • 90 de panouri solare vor fi montate în Satu Nou

  Fonduri Europene
 • Fonduri europene pentru modernizarea sistemului de alimentare cu apă în Darabani și Vâlcele

  Fonduri Europene
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771