Bancile care nu finanteaza proiecte europene nu vor mai putea rula subventii pentru agricultura

20 Martie 2012, Adrian Nicarel

Fonduri Europene

Nu orice banca va mai avea acces la rularea subventiilor europene din agricultura, daca nu se va implica si in finantarea proiectelor europene, a declarat, astazi, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Stelian Fuia, la Forumul National de Agricultura.

"Ministerul Agriculturii ruleaza pe pilonul I si pe plati nationale aproape 1,5 miliarde de euro subventii anuale, iar la ora actuala este un apetit al bancilor de a rula subventii. Probabil ca acest segment de subventii este cel mai sigur segment de bussines bancabil din Romania pentru ca sunt bani europeni, care vin sigur, iar creditul are un risc zero. Foarte multe banci si IFN-uri au dat credite pe pilonul I si pentru platile nationale, dar foarte putine sunt cele care se implica in pilonul II. Sunt convins ca este nevoie de o corelare si de lucra cu acele banci care au un apetit pentru agricultura. Cele care se implica in pilonul II pe proiecte europene vor beneficia si de acces la rularea platilor pe pilonul I. Mesajul pe care il transmit azi bancilor este ca nu orice banca va mai avea acces la rularea subventiilor europene daca nu se va implica si in finantarea proiectelor europene", a precizat Stelian Fuia.
Acesta a subliniat ca una dintre cele mai mari probleme din agricultura ramane finantarea sectorului privat. "Nu are rost sa ne mintim. Am crezut ca ajutam proiectele europene daca cerem o scrisoare de confort prin care proiectul merge la banca sa fie evaluat din punct de vedere bancabil. Din pacate, la ora actuala o scrisoare de confort se obtine foarte usor, dar cu niste costuri pentru fermieri. Ulterior, dupa ce proiectul este evaluat, este eligibil si acceptat pe fonduri europene, banca vine si spune ca nu e bancabil. De aceea cred ca trebuie sa schimbam acest mecanism pentru ca sunt banci care vand scrisoarea de confort, e o afacere. Vom lucra doar cu bancile serioase, care se implica intr-adevar in finantarea proiectelor europene si nu vom mai accepta de acum incolo scrisori de confort de la orice banca", a adaugat seful MADR.
Stelian Fuia a subliniat ca saptamana viitoare va avea o intalnire cu toate bancile pentru a gasi solutii pe aceste probleme.
(Sursa: Capital)


Articole din editia din data de 20 Martie 2012

 • Procurorul general cere ministrului Justitiei incuviintarea retinerii si arestarii lui Mihail Boldea

  Fonduri Europene
 • Blocuri ANL in comuna Tuzla

  Fonduri Europene
 • Sportul, recompensat la Eforie

  Fonduri Europene
 • Concurs de table cu premii substantiale, la Navodari

  Fonduri Europene
 • Parcul Industrial, in atentia investitorilor chinezi

  Fonduri Europene
 • Articole din aceeasi categorie

 • 28 de persoane din Satu Nou au absolvit cursul de infirmier

  Fonduri Europene
 • Primăria Băneasa a lansat proiectul aResurse şi iniţiative comune dedicate mediului înconjurător (JOYRIDE)a

  Fonduri Europene
 • 5 familii din Satu Nou vor beneficia de extinderea locuințelor

  Fonduri Europene
 • Comuna Ciobanu accesează fonduri pentru creșterea producției de energie regenerabilă

  Fonduri Europene
 • 3 persoane din Satu Nou vor primi subvenții de minimis de până la 25.000 euro pentru deschiderea afacerilor

  Fonduri Europene
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771