Colaborarea transfrontaliera dintre municipalitatile Medgidia si Silistra (Bulgaria) se va concretiza printr-un proiect privind construirea unei fabrici de producere a energiei termice si electrice. Primarul Medgidiei, Marian Iordache, a spus ca proiectul va fi realizat cu fonduri europene si presupune construirea a doua fabrici, una la Medgidia si alta la Silistra, care, prin arderea deseurilor menajere, vor produce energie electrica si termica. "Proiectul va fi implementat de Grupul European de Cooperare Teritoriala, infiintat anul trecut, impreuna cu autoritatile de la Silistra, tocmai pentru aplicarea unor proiecte de dezvoltare, stiind bine ca Uniunea Europeana acorda mai usor fonduri pentru proiecte daca acestea sunt realizate prin cooperare transfrontaliera", a spus Iordache. Primarul a adaugat ca ambele fabrici vor fi construite anul viitor, in prezent proiectul fiind la faza de intocmire a studiului de fezabilitate.
Acordul de Cooperare Teritoriala cu Raspundere Limitata Medgidia - Silistra a fost semnat, anul trecut, la Silistra, intre primarul Medgidiei, Marian Iordache, si autoritatile din Silistra. A fost primul acord GECT (Grup European de Cooperare Teritoriala) din Romania, in timp ce in Europa exista opt asemenea acorduri. "Prin acest acord, partile (Medgidia si Silistra) se angajeaza sa continue, sa dezvolte si sa promoveze cooperarea lor teritoriala, in scopul de a planifica, coordona, dezvolta, promova si organiza activitatile lor, in special cu privire la accesarea proiectelor finantate prin programe de cooperare teritoriala europeana si in vederea consolidarii coeziunii economice, sociale si teritoriale aflate sub titlul XVII din Tratatul de Instituire a Comunitatii Europene. De mentionat este faptul ca banii nu vor veni de la Guvern, ci direct de la Uniunea Europeana", a spus Iordache.
este o structura cu personalitate juridica avand ca membri fondatori Municipiul Medgidia si Municipiul Silistra, reprezentate prin primari, care vor putea actiona in numele acestora, iar aria teritoriala pe care Gruparea isi va putea desfasura misiunea va fi teritoriul municipiilor care fac parte din Grupare. Astfel, GECT isi propune prin actiunile sale sa promoveze o cooperare durabila, concentrata pe dimensiunile strategiei de dezvoltare teritoriala transfrontaliera regionala. Aceasta se va realiza prin alaturarea comunitatilor si implicarea lor in actiuni economice, sociale si de protectie a mediului. In acest scop, GECT va fi responsabila pentru: identificarea, promovarea si punerea in aplicare a programelor, proiectelor de interes comun in domeniul cooperarii teritoriale europene a membrilor sai; facilitarea cooperarii transfrontaliere si in domeniul accesarii de proiecte finantate din programe de cooperare teritoriale europene, intre membrii sai, in scopul intaririi coeziunii economice; identificarea proiectelor posibile, a partenerilor de cercetare daca este necesar, precum si pregatirea documentatiei necesare.
Sursa: www.telegrafonline.ro