Un proiect initiat de Ceausescu si abandonat dupa 1989 ar lega Vrancea de Bucuresti, pe apa, si ar scapa agricultura de seceta

Ianuarie 2012, Adrian Nicarel

Actualitate

Finalizat, canalul Siret - Baragan ar asigura irigarea a 700.000 de hectare de teren, asa ca statul cauta investitori. Canalul este avantajos nu doar pentru agricultura. Pe el vom putea merge cu vaporul, din Vrancea, pana aproape de Bucuresti.

Lucrarile la canalul Siret-Baragan au inceput in 1986. Lung de 198 de kilometri, ar fi trebuit sa traverseze Vrancea, Braila, Buzau si Ialomita si sa faca legatura intre barajul Calimanesti si lacul Dridu. Insa dupa Revolutie, constructia s-a impotmolit.
"Sumele alocate acestei investitii au scazut dramatic spre anii `94 - `95 si de atunci sunt alocati bani doar pentru intretinere a lucrarilor executate", spune Dumitru Fodoreanu, director al unei firme de constructii.
Doar 6 kilometri au fost finalizati pana acum. Pentru ca n-are bani, statul vrea sa convinga un investitor sa preia constructia, in parteneriat public - privat.
Odata ce lucrarile la canalul Siret-Baragan vor fi terminate, peste 700.000 de hectare de teren vor putea fi irigate, iar asta va insemna pentru Romania o productie mai mare de legume, cereale si fructe. In zona se vor putea obtine peste 300.000 de tone de grau, 500.000 de tone de porumb si peste 100.000 de tone de fructe si struguri.

Canalul ar impiedica si inundatiile din Moldova, dar poate fi utilizat si in scop de agrement. Are adancime de 8 metri si o latime de 20 de metri, ceea ce arata ca este complet navigabil, spun constructorii. Dupa ce va fi finalizata lucrarea, veti putea merge cu vaporasul de Calimanesti-Vrancea pana aproape de Bucuresti.

Dar pentru finalizare ar fi nevoie de doua miliarde de euro, bani pe care investitorul si-i va recupera mai greu, spun constructorii."Cei care ar face aceste productii, aceia ar obtine profitul, nu cel care construieste canalul. Si el in masura in care ar exista posibilitatea de vanzare", explica Fodoreanu.

(Sursa: ProTV)Articole din editia din data de Ianuarie 2012

 • Taxa auto ar putea fi amanata cu un an. Ministrul Mediului a cerut reanalizarea legii

  Actualitate
 • Baconschi: Aud sau citesc ca se prefigureaza o succesiune pe linia UNPR la MAE

  Actualitate
 • Ludovic Orban demisioneaza din functia de deputat. Gestul lui Orban nu ar fi singular

  Actualitate
 • Mihai Claudiu Tusac ar putea reveni in functia de primar al Mangaliei intr-o luna de zile

  Actualitate
 • 200 de copii din Navodari invata sa patineze

  Actualitate
 • Articole din aceeasi categorie

 • Cîțu: Vom crește alocațiile pentru copii de la 1 august cu 15 %

  Actualitate
 • Încep concedierile printre bugetari! Cine e trecut pe lista neagră? S-a ajuns deja la proteste în stradă

  Actualitate
 • Operatorii economici pot solicita Certificatele de Situație de Urgență! Se eliberează exclusiv ONLINE și GRATUIT!

  Actualitate
 • Măsuri extreme, în România. Ministrul de Interne, apel către românii din Diaspora / Se închid barurile și restaurantele, cafenelele, sălile de sport, saloanele de înfrumusețare

  Actualitate
 • 14 unități administrativ teritoriale din județul Constanța vor benefica de cadastru gratuit

  Actualitate
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771