Inspectoratul scolar Judetean a mai inchis o scoala in comuna Lipnita

Septembrie 2011, Iulia Fţlfan

Administratie locala

La Lipnita, Inspectoratul Scolar Judetean Constanta (ISJ) Constanta a inchis doua scoli, pe cea din satul Gorun anul trecut iar anul acesta pe cea din satul Izvoarele. Aceasta masura drastica nu este vazuta cu ochi buni de edilul sef al comunei, Florin Onescu.
Daca pe unii primari constanteni ii ajuta inchiderea unor unitati de invatamant pentru ca astfel reduc cheltuielile dupa cum a cerut, prin intermediul Ordonantei 63/2010, Guvernul condus de prim ministrul Emil Boc, pe alti edili de comune masura ii dezavantajeaza pentru ca, astfel costurile lunare sunt cu mult mai mari. 
Inspectoratul Scolar Judetean Constanta a decis in anul 2010 punerea lacatului pe usa la unitatea de invatamant cu clasele I-IV din satul Gorun, explicatia fiind aceea ca numarul de elevi este insuficient in vederea unei bune desfasurari a activitatilor scolare. Si cum situatia nu era si asa complicata si destul de grea, anul acesta s-a decis si inchiderea celei de-a doua scoli, cu clasele I-IV din satul Izvoarele.
Astfel ca, micutii elevi sunt nevoiti sa strabata kilometri buni pentru a nu renunta sa mai frecventeze cursurile scolare, dorinta acestora dar si a parintilor si a administratiei locale Lipnita fiind aceea de a face orice sacrificii pentru ca elevii sa ramana in sistemul educational. Conform declaratiilor edilului sef Florin Onescu, elevii scoalii din satul Gorun invata acum in unitatea de invatamant din comuna Lipnita iar cei din satul Izvoarele parcurg o distanta mare pentru a ajunge la noua lor scoala, cea din Canlia.
Distantele intre cele doua sate sunt mari, iar la un simplu calcul, microbuzul va trebui sa efectueze 100 de kilometri zilnic sa-i duca si sa-i aduca pe elevi. Din acest motiv, atat cele doua microbuze scolare cat si autoturismul ce apartine Gospodariei Comunale Lipnita sunt blocate, toate fiind la dispozitia elevilor. Acestea trebuie sa efectueze curse in plus, ceea ce inseamna un consum foarte mare de combustibil si implicit costuri mai mari, in conditiile in care salariul unui cadru didactic este de 700 lei/luna. De aici reiese faptul ca, suma de 1.000 lei/luna cheltuita doar pentru transport, excluzand costurile uzurii si salariile soferilor, este o suma enorma. Singurul rezultat notabil este acela ca administratia locala Lipnita  face fata cu greu noii situatii, pentru ca toate cheltuielile sunt suportate din bugetul local al primariei, deplasarea elevilor fiind imperios necesara. Copiii au nevoie de educatie, au nevoie de indrumarea dascalilor, au nevoie de un punct de plecare, pentru ca atunci cand vor fi mari sa fie stalpi ai societatii, ai unei societati sanatoase in care educatia sa primeze.

Articole din editia din data de Septembrie 2011

 • Inspectoratul scolar Judetean a mai inchis o scoala in comuna Lipnita

  Administratie locala
 • Fotbal Liga aIV a

  Administratie locala
 • Fotbal Campionatul Judetean

  Administratie locala
 • Localnicii satului Petrosani s-au trezit cu aparatura electrocasnica arsa

  Administratie locala
 • Locuinte protejate pentru adultii cu dizabilitati

  Administratie locala
 • Articole din aceeasi categorie

 • Preg─âtiri pentru ├«nceperea anului ╚Öcolar ├«n F├ónt├ónele. Tablete pentru to╚Ťi copiii

  Administratie locala
 • Interven╚Ťii la re╚Ťeaua de iluminat public din comuna Saligny

  Administratie locala
 • Demersuri pentru asfaltarea a 4,5 kilometri de str─âzi ├«n F├ónt├ónele

  Administratie locala
 • Drumurile din Negureni au fost asfaltate

  Administratie locala
 • Sistemul de iluminat public din Cerchezu va fi modernizat

  Administratie locala
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771