Bacalaureat, sesiunea de toamna: Promovabilitatea in judetul Constanta este de 10%

Septembrie 2011, Dorin Mincu

Social

Cea de-a doua sesiune a examenului de bacalaureat a adus un nou val de tristete in randul absolventilor clasei a XII-a care sperau ca, macar acum, sa-si obtina diploma de Bac. 
Candidatii care au sustinut sesiunea din toamna au reusit „performanta” de a obtine catastrofalul procent de promovabilitate de 15,5% (dupa centralizarea a 90% din datele parvenite de la inspectoratele scolare din tara). 
La nivelul judetului nostru, potrivit datelor Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Constanta, din 2.292 de elevi prezenti in salile de examen, doar 245 (10,69%) au reusit sa obtina medii finale peste sase, fiind declarati promovati. La aceasta sesiune, 21 de candidati au fost prinsi in timp ce incercau sa copieze, fiind eliminati din salile de examen. Ei vor putea sustine Bac-ul abia in vara lui 2013. Procentul de promovabilitate, de nici 11%, plaseaza judetul nostru pe ultimele locuri la nivel national, dupa ce, in vara, am fost pe locul trei, cu aproape 58% promovabilitate. 
Multi dintre cei inscrisi sa sustina examenul in toamna mizau pe subiecte mai usoare decat cele de la sesiunea din vara. Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, i-a avertizat insa pe tineri sa nu se astepte la indulgenta din acest punct de vedere. Reprezentantii inspectoratelor scolare spun ca procentul extrem de scazut al celor care au promovat examenul se explica si prin numarul mic al candidatilor care au venit la sedintele de pregatire de dinaintea examenului. in judetul Constanta, doar un pic peste o suta de candidati s-au prezentat la meditatiile oferite gratuit de ISJ.
Elevii nemultumiti de rezultatele obtinute au putut depune constestatii, duminica, in intervalul 16.00 – 20.00. Acestea vor fi corectate in perioada 5-6 septembrie, rezultatele finale urmand sa fie afisate pe 7 septembrie.
Vicepresedintele Federatiei Sindicatelor Libere din invatamant, Mariana Becic, este de parere ca rezultatele slabe din sesiunea a doua a Bacalaureatului demonstreaza ca acest examen trebuie sa devina unul diferentiat si ca tinerii care nu au reusit sa promoveze nici in sesiunea a II-a vor trebui integrati cat mai repede in campul muncii. „Aceste rezultate ne spun ca trebuie sa lucram cu ministerul, si ministerul sa vina in dialog cu oameni care se pricep la invatamant. Trebuie sa fie un Bac pentru liceele tehnice si unul pentru liceele teoretice”, a explicat Becic. 

Articole din editia din data de Septembrie 2011

 • Isarescu: Lumea trece printr-o transformare deosebit de importanta. Nimeni nu stie ce se va intampla

  Social
 • Fotbal Liga a IV a

  Social
 • Fotbal Campionatul Judetean

  Social
 • Teren de joaca pentru copiii si tinerii din statiunea Olimp

  Social
 • Harsova, o localitate in plin proces de dezvoltare si modernizare

  Social
 • Articole din aceeasi categorie

 • Ziua Armistițiului, sărbătorită în municipiul Medgidia

  Social
 • Primăria Fântânele va acorda stimulente financiare pentru întemeierea familiei și pentru nou născuți

  Social
 • Caravană de informare pentru persoanele cu dizabilități din comuna Vulturu

  Social
 • Ziua Armatei Române sărbătorită în municipiul Medgidia

  Social
 • Primăria municipiului Medgidia își premiază cetățenii

  Social
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771