Eolienele salta cu 5 pozitii piata locala in topul celor mai atractive locuri de plantat "mori de vant"

Septembrie 2011, Adrian Nicarel

Actualitate

Romania a facut cel mai mare salt dintre toate cele 35 de tari analizate de Ernst & Young intr-un top al atractivitatii pentru investitorii in energia verde.
Principalul factor care a urcat piata locala de pe locul 21 pana pe 16 a fost avizul favorabil primit la mijlocul lunii iulie din partea Comisiei Europene pentru sistemul de sprijin al energiei verzi prin care in urmatorii zece ani vor fi acordate subventii de peste 10 miliarde de euro pentru investitorii in regenerabile.
"Romania este tara care a urcat cel mai mult in contextul in care Comisia Europeana a aprobat schema de certificate verzi, ceea ce probabil va stimula investitii semnificative in parcurile eoliene onshore", se arata in studiul realizat de Ernst & Young.
Certificatele verzi sunt de fapt principalul magnet care i-a determinat pe gigantii internationali precum CEZ (Cehia), Enel (Italia) sau Energias de Portugal sa parieze fonduri uriase pe energia vantului. Toate aceste companii au investit pana acum peste un miliard de euro in parcuri eoliene, Romania avand in prezent in functiune proiecte a caror capacitate se apropie de cea a unui reactor nuclear de la Cernavoda. 
Practic, pana la acest aviz din partea Comisiei Europene, fiecare MWh de energie verde produs era recompensat printr-un singur certificat verde a carui valoare poate varia intre 27 si 55 de euro.
Dupa acest aviz, investitorii vor primi un numar de certificate care va varia in functie de tehnologia folosita. De exemplu, productia de energie eoliana va fi recompesata prin 2 certificate verzi pana in 2017 si cu cate un certificat dupa acest an, in total schema avand o perioada de aplicare de 15 ani.
Aceste certificate sunt cumparate de furnizorii de energie care sunt obligati sa detina anumite cote de electricitate verde in cosul livrat consumatorilor, dovada indeplinirii acestor cote fiind chiar numarul de certificate achizitionate.
Problema cu acest sistem este ca furnizorii vor transmite mai departe costurile suplimentare cu certificatele in facturile platite de clienti, ceea ce la nivelul anului 2017 va insemna a crestere a facturilor de 30%.
"Sectorul eolian din Romania va beneficia de noua schema cu certificate verzi, capacitatea instalata urmand sa ajunga la finele lui 2011 la 1.000 MW, fata de 469 MW inregistrati la finele lui 2010, potrivit datelor Ministerului Economiei", se mai arata in raportul realizat de Ernst & Young.
Toata aceasta schema de recompensare a energiei verzi vine in contextul in care Romania trebuie ca la nivelul anului 2020 sa aiba un procent de 38% de energie verde din totalul consumului, potrivit directivelor europene. Cum investitiile verzi sunt mai scumpe decat cele in unitati conventionale, fara o schema de sustinere acestea nu sunt rentabile si deci tintele pot fi mai greu atinse.
"Schema, care asigura bonusuri pentru energia verde produsa prin unitati de inalta eficienta, creeaza o platforma prin care Romania isi poate atinge tintele obligatorii de energie verde pentru 2020. in concluzie, Romania a urcat cinci locuri in indexul realizat", mai spun reprezentantii Ernst & Young.
(Sursa: Ziarul financiar)

Articole din editia din data de Septembrie 2011

 • Isarescu: Lumea trece printr-o transformare deosebit de importanta. Nimeni nu stie ce se va intampla

  Actualitate
 • Fotbal Liga a IV a

  Actualitate
 • Fotbal Campionatul Judetean

  Actualitate
 • Teren de joaca pentru copiii si tinerii din statiunea Olimp

  Actualitate
 • Harsova, o localitate in plin proces de dezvoltare si modernizare

  Actualitate
 • Articole din aceeasi categorie

 • Șoc la Siliștea! 15 persoane au viză de flotant la adresa candidatului PNL la funcția de primar

  Actualitate
 • Cîțu: Vom crește alocațiile pentru copii de la 1 august cu 15 %

  Actualitate
 • Încep concedierile printre bugetari! Cine e trecut pe lista neagră? S-a ajuns deja la proteste în stradă

  Actualitate
 • Operatorii economici pot solicita Certificatele de Situație de Urgență! Se eliberează exclusiv ONLINE și GRATUIT!

  Actualitate
 • Măsuri extreme, în România. Ministrul de Interne, apel către românii din Diaspora / Se închid barurile și restaurantele, cafenelele, sălile de sport, saloanele de înfrumusețare

  Actualitate
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771