Primul acord GECT din Romania, se va semna intre Medgidia si Silistra

August 2011, Adrian Nicarel

Administratie locala

La Primaria Medgidia au avut loc, la sfarsitul saptamanii trecute, intalniri de lucru ale edililor din orasul bulgar Silistra cu reprezentantii administratiei locale. 
Primarul Silistrei, domnul Ivo Kirilov Andonov, impreuna cu directorul Directiei Energetice, domnul Valeri Georgiev, si directorul Directiei Resurse Umane, doamna Krasimira Stoianova au analizat impreuna cu primarul Marian Iordache si juristii Primariei,  aspectele acordului de Cooperare Teritoriala cu Raspundere Limitata Medgidia-Silistra. 
Totodata, s-a stabilit ca, saptamana viitoare, in data de 4 august, la Primaria Silistra sa se semneze acordul de cooperare dinte cele doua municipii.   Acesta va fi primul acord GECT din Romania, in timp ce in Europa exista opt asemenea acorduri. ,,Prin acest acord, partile (Medgidia si Silistra) se angajeaza sa continue, sa dezvolte si sa promoveze cooperarea lor teritoriala, in scopul de a planifica, coordona, dezvolta, promova si organiza activitatile lor, in special cu privire la accesarea proiectelor finantate prin programe de cooperare teritoriala europeana si in vederea consolidarii coeziunii economice, sociale si teritoriale aflate sub titlul XVII din Tratatul de Insituire a Comunitatii Europene. De mentionat este faptul ca banii nu vor veni de la Guvern, ci direct de la Uniunea Europeana”, a spus primarul Marian Iordache. 
GECT cu Raspundere Limitata Medgidia-Silistra va fi o structura cu personalitate juridica avand ca membrii fondatori Municipiul Medgidia si Municipiul Silistra prin primari, care vor putea actiona in numele acestora iar aria teritoriala pe care Gruparea isi va putea desfasura misiunea va fi teritoriul municipiilor ce fac parte din Grupare. Astfel, GECT isi propune prin actiunile sale sa promoveze o cooperare durabila, concentrata pe dimensiunile strategiei de dezvoltare teritoriala transfrontaliera regionala. Aceasta se va realiza prin alaturarea comunitatilor si implicarea lor in actiuni economice, sociale si de protectia mediului.
in acest scop, GECT va fi responsabila pentru: identificarea, promovarea si punerea in aplicare a programelor, proiectelor de interes comun in domeniul cooperarii teritoriale europene a membrilor sai; facilitarea cooperarii transfrontaliere si in domeniul accesarii de proiecte finantate din programe de cooperare teritoriale europene, intre membrii sai, in scopul intaririi coeziunii economice; identificarea proiectelor posibile, a partenerilor de cercetare daca este necesar, precum si pregatirea documentatiei necesare.
Totodata, va asigura reprezentarea sa la entitati, agentiile si institutiile care pot furniza finantare si, in special UE, si va pune in aplicare proiecte in mod direct sau in colaborare/parteneriat cu alte persoane, organizatii sau institutii.
Atributiile GECT vor fi stabilite de catre membrii sai prin Conventie si Statut, dar vor subscrie obiectivului de a facilita si promova cooperarea teritoriala.


Articole din editia din data de August 2011

 • Comuna Albesti, fara primar!

  Administratie locala
 • Harsova, un oras in plina ascensiune

  Administratie locala
 • Mangalia va avea doua biserici noi

  Administratie locala
 • Administratia din Cuza Voda a sistat o parte din lucrarile importante pentru comunitate. Motivul: lipsa fondurilor.

  Administratie locala
 • Lucrarile la Caminul Cultural din Dumbraveni sunt in plina desfasurare

  Administratie locala
 • Articole din aceeasi categorie

 • Bilanțul activității primarului din Băneasa, Paul Coliș

  Administratie locala
 • Casa de Cultură din Saraiu va fi inaugurată mâine, 23 septembrie

  Administratie locala
 • Lucrări la grădinița din Miorița

  Administratie locala
 • Investiții pentru copiii și tinerii din Fântânele

  Administratie locala
 • Investiții pentru modernizarea comunei Dumbrăveni

  Administratie locala
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771