Actualitate

FMI avertizeaza SUA sa majoreze rapid plafonul de indatorare

Fondul Monetar International (FMI) a avertizat luni Statele Unite ca trebuie sa majoreze rapid plafonul de indatorare si sa aduca datoriile sub control, pentru a proteja economia mondiala.
FMI a constat intr-un raport de evaluare a perspectivelor economiei americane ca ritmul lent de redresare poate continua, cu unele ajustari fiscale, dar a notat ca datoriile publice reprezinta un motiv de ingrijorare. „Directorii din board-ul FMI au subliniat nevoia urgenta de crestere a limitei de indatorare a guvernului federal, dar si necesitatea unui acord cuprinzator referitor la un program pe termen mediu de consolidare a bugetului”, se arata in raport.
Termenul limita pana la care guvernul american mai are dreptul sa se imprumute, 2 august, se apropie, dar congresmenii republicani si democrati au refuzat pana acum sa ajunga la un compromis pentru majorarea pragului de indatorare, in prezent de 14.300 miliarde de dolari, si in privinta cheltuielilor publice si a impozitelor.
Potrivit FMI, SUA trebuie sa aplice din anul fiscal 2012, care va incepe pe 1 octombrie, unele masuri menite sa aduca datoriile sub control, altfel risca sa isi piarda credibilitatea. „Strategia trebuie sa includa economii in asistenta medicala si majorarea veniturilor, inclusiv prin fiscalitate”, potrivit raportului.
FMI considera ca riscurile legate de perspectivele economice ale Statelor Unite sunt in crestere. Aceste riscuri includ posibilitatea unei cresteri bruste a dobanzilor sau retrogradarea ratingului suveran al SUA, daca nu va avea loc un acord privind cresterea limitei de indatorare si un plan pe termen mediu pentru reducerea datoriilor. „Aceste riscuri vor avea si repercusiuni semnificative la nivel mondial, avand in vedere rolul central al titlurilor americane de Trezorerie pe pietele financiare internationale”, a aratat Fondul. Institutia a avertizat pe de alta parte ca „ajustarea bugetara excesiva” trebuie evitata, intrucat ar afecta cererea interna si ar incetini dezvoltarea economica.
FMI anticipeaza intr-un scenariu optimist ca economia va avea, incepand din 2012, un ritm de dezvoltare de circa 2-3/4-3%, care va duce la o crestere moderata a veniturilor si la o reducere lenta a somajului.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*