Platile europene se vor efectua momentan de la bugetul de stat

Iulie 2011, Adrian Nicarel

Fonduri Europene

Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS) a dat publicitatii, saptamana trecuta, un comunicat oficial privind masura dispusa de catre Primul ministru Emil Boc de a se verifica implementarea tuturor proiectelor cofinantate din fonduri structurale si de coeziune aflate in derulare si de a nu se mai trimite pentru moment la Comisia Europeana declaratii de cheltuieli si solicitari de rambursare.
Conform ACIS, aceasta masura are ca obiectiv principal protejarea alocarilor financiare destinate Romaniei, iar prin acest demers preventiv, Guvernul isi rezerva un interval de timp pentru efectuarea unor verificari suplimentare ale procedurilor de achizitii publice derulate in cadrul proiectelor si pentru aplicarea de corectii financiare in cazurile in care se constata incalcari ale normelor comunitare si nationale in domeniu.
Conform prevederilor regulamentelor comunitare in vigoare, in cazul identificarii si aplicarii de corectii financiare la nivel national de catre structurile de specialitate responsabile, fondurile europene vizate pot fi reutilizate in cadrul programelor operationale pentru finantarea altor proiecte eligibile.
Referitor la faptul ca Executivul nu va mai trimite la Comisia Europeana, catre decontare, facturile aferente proiectelor cofinantate din fonduri UE, premierul Emil Boc a anuntat ca proiecte nu vor fi oprite, ci finantate in continuare de la bugetul de stat. Guvernul va trimite facturile la Bruxelles doar dupa verificari suplimentare efectuate de autoritatile romane, contributia europeana urmand astfel sa fie recuperata ulterior de statul roman.
"Toate investitiile merg mai departe, nicio investitie nu se opreste in Romania, indiferent ca este pe bani bugetari sau pe fonduri europene, platile in acest moment se efectueaza de la bugetul de stat. Potrivit practicii europene, se trimit facturi la Bruxelles pentru a se recupera partea care reprezinta contributia Uniunii Europene. Noi mergem in continuare cu plata facturilor de la bugetul de stat si doar temporar si voluntar am decis, pana la verificari suplimentare, sa nu inaintam facturi la UE, pentru a evita riscul pierderii banilor europeni. Daca Uniunea Europeana, dupa ce am inaintat factura, vine si gaseste probleme la licitatii in Romania, pierdem banii. Daca noi corectam in tara inainte de a trimite factura, banii nu se pierd, raman in Romania si pot fi utilizati pentru alte proiecte", a aratat, joi, premierul, intr-o conferinta de presa. El a precizat ca verificarile sunt efectuate de catre autoritatile de management in colaborare cu alte institutii ale statului.
Efervescenta creata de autoritati in ultimele saptamani in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene este pe de-o parte neasteptata, pe de alta parte mult-asteptata. Cei care s-au incumetat sa intre in acest domeniu s-au confruntat inca de la inceput cu diverse dificultati pe toate planurile implicate in accesarea acestor bani, insa guvernul nu a fost niciodata pana acum, in cei trei ani si jumatate de la demararea programelor operationale, atat de „implicat” in mod practic. Posibilitatea pierderii unei importante parti din cei 19,2 miliarde de euro fonduri structurale si de coeziune pare sa fie pentru prima data luata cu adevarat in serios. La fel de important este si riscul de a pierde bani si in perioada 2014-2020. 
Principalul eveniment care a declansat acest val de implicare a autoritatilor, in urma caruia au fost comandate rapid cateva masuri concrete si au fost anuntate alte cateva, este sistarea platilor pe Axa 2 a POR. Daca masurile se vor pune in aplicare intr-adevar si daca vor avea efecte pozitive ramane insa de vazut. Eficacitatea uneia dintre dispozitii, impusa de presedintele Traian Basescu, ar putea fi pusa insa sub semnul intrebarii. Acesta a cerut guvernului, pe 20 iulie, sa nu mai trimita facturi la Bruxelles pentru decontare, ceea ce inseamna practic oprirea platilor pe toate proiectele aflate in derulare. 
Ulterior, premierul Emil Boc a venit cu precizarea ca proiectele merg mai departe, urmand sa fie finantate temporar doar de la bugetul de stat, iar sumele vor fi recuperate ulterior dupa trimiterea facturilor catre Executivul european. Doar ca, avand in vedere lungul istoric al intarzierilor platilor, sansele ca in noile conditii lucrurile sa se deruleze mai bine sunt scazute. Se pune intrebarea daca fara decontari de la Uniunea Europeana va avea guvernul fonduri sa acopere cererile de rambursare depuse de beneficiari. 
Pentru moment suntem ultimii din Uniunea Europeana in ceea ce priveste absorbtia, cu rambursari efective catre beneficiari de numai 3% din suma totala alocata pentru perioada 2007-2014. Daca se iau in considerare si pre-finantarile platite gradul de accesare era de 13,17% (aproximativ 2,6 mld. euro, din care 60% prefinantare) la jumatatea anului 2011. 

(Surse: ACIS, Financiarul)  

Articole din editia din data de Iulie 2011

 • E o certitudine, Guvernul va trage prima transa si din noul acord cu FMI

  Fonduri Europene
 • A doua editie a Festivalului Mangalia se pregateste de deschidere

  Fonduri Europene
 • Tuzla, o comuna in plina dezvoltare si modernizare

  Fonduri Europene
 • Niculae Stan preocupat de dezvoltarea comunei Pecineaga

  Fonduri Europene
 • Noua sedinta de Consiliu Local cu scantei

  Fonduri Europene
 • Articole din aceeasi categorie

 • Servicii sociale pentru locuitorii din Satu Nou

  Fonduri Europene
 • Bursa locurilor de muncă la Satu Nou, ediția 29-31 iulie

  Fonduri Europene
 • Fonduri europene pentru construirea unei școli în Darabani

  Fonduri Europene
 • 90 de panouri solare vor fi montate în Satu Nou

  Fonduri Europene
 • Fonduri europene pentru modernizarea sistemului de alimentare cu apă în Darabani și Vâlcele

  Fonduri Europene
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771