Bilantul fondurilor UE la sase luni: doar jumatate din obiectiv

Iunie 2011, Adrian Nicarel

Fonduri Europene

Fondurile absorbite de la UE pe primele sase luni ale anului se ridica la 830 mil. euro, adica jumatate din obiectivul initial de 1,6 mld. euro care ar fi trebuit atrase in prima jumatate a anului, conform datelor prezentate de Andreea Paul Vass, consilier economic al premierului Emil Boc.
Ținta guvernului pentru 2011 este de 3 miliarde de euro. in prima parte a lunii iunie Romania a reusit sa faca plati catre beneficiarii de fonduri europene in valoare de 65 mil. euro.
Aceste date ofera un prim indiciu privind evolutia atragerii de fonduri europene din aceasta luna, care ar putea fi mult sub estimarile guvernului. Daca ritmul din perioada 1-17 iunie se va pastra si in a doua parte a lunii, Romania ar putea atrage in total in aceasta luna in jur de 120-130 mil. euro, cu 30 mil. euro mai mult ca luna trecuta, dar mult sub media lunara necesara pentru ca guvernul sa poata atinge tinta asumata pentru acest an.
Absorbtia fondurilor UE a ajuns la jumatatea acestei luni la 12,7%, in crestere cu 0,3% fata de sfarsitul lunii anterioare.
La sfarsitul lunii mai erau depuse in total 28.400 de proiecte cu o valoare totala de 54,4 miliarde de euro, conform datelor Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS).
Numarul proiectelor aprobate se ridica la 8.073, cu 362 mai multe decat la sfarsitul lui mai.
Valoarea proiectelor aprobate in prima parte a lunii iunie se ridica la 200 de milioane de euro, in crestere cu 1% fata de luna trecuta. Proiectele pentru care beneficiarii au semnat deja contractele de finantare se ridica acum la 6.048, in crestere cu 162 de dosare fata de luna anterioara.
Valoarea totala a contractelor semnate se ridica la 13,1 miliarde de euro.
Luna trecuta platile pentru proiectele europene s-au ridicat la 121 de milioane de euro, cu 11% mai putin decat media primelor cinci luni.
in mai Romania nu a facut insa nicio plata din bani europeni pentru programul operational Transport, cu ajutorul caruia ar trebui dezvoltata infrastructura locala.
in perioada 2007-2013 Romania are disponibile fonduri europene de 4,5 miliarde de euro pentru infrastructura.
Luna trecuta au fost semnate insa trei contracte pe fonduri europene prin POS Transport in valoare totala de 270 de milioane de euro, insa ramane de vazut daca platile vor ajunge la beneficiari si implicit in economia romaneasca in urmatoarele doua saptamani.
Situatia absorbtiei fondurilor europene pana la 17 iunie 2011
Plati: 2,57 miliarde de euro
Absorbtie: 12,7%
Prefinantari: 1,5 miliarde de euro
Rambursari: 0,99 miliarde de euro
Proiecte contractate: 6.048 in valoare de 13,1 miliarde de euro
(Sursa: Ziarul financiar)

Articole din editia din data de Iunie 2011

 • Cum a irosit statul imprumuturile pentru proiecte de investitii

  Fonduri Europene
 • Coalitia doreste infiintarea unui nou minister, pentru gestionarea fondurilor europene

  Fonduri Europene
 • Proiect de promovare turistica a municipiului Mangalia

  Fonduri Europene
 • Zona de promenada pe plaja din Navodari

  Fonduri Europene
 • Investitii noi in sudul litoralului romanesc

  Fonduri Europene
 • Articole din aceeasi categorie

 • Peste 7000 de hectare dar și imobilele din comuna Mircea Vodă vor fi cadastrate gratuit/Locuitorii vor fi înregistrați gratuit în Cadastru și Carte Funciară!

  Fonduri Europene
 • Proiectul „Little Energy Super Stars” (“Micii Super Eroi ai Energiei”) implementat de Primăria Lumina

  Fonduri Europene
 • “FORTIN pentru Satu Nou, Mircea Vodă - transformarea unei comunități marginalizate într-o comunitate prosperă” se apropie de final. Retrospectivă perioada septembrie-decembrie 2020

  Fonduri Europene
 • Încă 9 locuințe din Satu Nou au fost reabilitate

  Fonduri Europene
 • Lucrări de reabilitare a locuințelor din Satu Nou

  Fonduri Europene
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771