Europarlamentar german: Romania, Bulgaria si Grecia trebuie sa lase administrarea fondurilor UE pe mana unor experti straini

Iunie 2011, Adrian Nicarel

Fonduri Europene

Liderii Romaniei, Bulgariei si Greciei ar trebui sa permita unor experti straini administrarea fondurilor europene, a declarat europarlamentarul german Jorgo Chatzimarkakis, membru al grupului liberal din PE.
El a precizat ca cele trei tari - dar in special Bulgaria si Romania - nu sunt capabile sa absoarba de o maniera eficienta fondurile europene.
Jorgo Chatzimarkakis a mentionat ca Johannes Hahn, comisarul european pentru politici regionale, dispune de sute de milioane de euro pentru "asistenta tehnica": "Asta inseamna ca poate trimite oameni, experti de la Banca Europeana de Investitii, de la Comisia Europeana, din statele membre, pentru o anumita perioada de timp, in tarile respective, pentru a le ajuta sa administreze, sa implementeze programele si sa absoarba banii".
intrebat daca cele trei tari vizate ar putea sa-si calce pe mandrie si sa accepte o astfel de propunere, europarlamentarul german a raspuns: "Aceasta este problema. Toate aceste tari au problema de a fi foarte mandre, afirmand ca ”aceasta ne afecteaza suveranitatea”, ceea ce nu este cazul, desigur".
"Consider ca trebuie sa gandim dincolo de a fi sau a nu fi mandru. inteleg ca grecii sunt foarte sensibili acum atunci cand vine vorba de mandrie nationala. Dar, pe de alta parte, tinerii nu pot astepta un loc de munca doar pentru ca primul ministrul sau ministrii sunt prea mandri. Trebuie sa inteleaga ca aici sunt bani in conturi", a subliniat acesta.
Dar banii nu pot crea locuri de munca si nu pot ajuta oamenii daca politicienii continua sa se comporte in acest fel, a avertizat el.
"Ar trebui sa se opreasca politicienii greci, romani si bulgari, ar trebui sa inceteze sa le spuna oamenilor lucruri care nu sunt adevarate. Ar trebui sa recunoasca: avem o problema aici. Am putea limita asistenta tehnica la trei ani si asta ar fi", a continuat europarlamentarul german.
intrebat care ar fi pozitia Parlamentului European daca aceasta propunere ar fi supusa votului, Jorgo Chatzimarkakis a precizat ca s-ar crea un precedent iar "parlamentarii vor judeca foarte atent daca ar trebui creat un precedent".
"Dar privind la criza adanca in care se afla Grecia, cred ca vom obtine o majoritate cel putin pentru Grecia iar acest precedent ar pava calea pentru Bulgaria si Romania", a adaugat el. 
(Sursa: HotNews.ro)

Articole din editia din data de Iunie 2011

 • Cum a irosit statul imprumuturile pentru proiecte de investitii

  Fonduri Europene
 • Coalitia doreste infiintarea unui nou minister, pentru gestionarea fondurilor europene

  Fonduri Europene
 • Proiect de promovare turistica a municipiului Mangalia

  Fonduri Europene
 • Zona de promenada pe plaja din Navodari

  Fonduri Europene
 • Investitii noi in sudul litoralului romanesc

  Fonduri Europene
 • Articole din aceeasi categorie

 • Fonduri europene pentru construirea unei școli în Darabani

  Fonduri Europene
 • 90 de panouri solare vor fi montate în Satu Nou

  Fonduri Europene
 • Fonduri europene pentru modernizarea sistemului de alimentare cu apă în Darabani și Vâlcele

  Fonduri Europene
 • Proiect pentru extinderea unei locuințe în Satu Nou

  Fonduri Europene
 • Servicii sociale pentru locuitorii din Satu Nou

  Fonduri Europene
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771