Administrație locală

Unitatea de Asistenta Medico-Sociala Agigea va beneficia de energie verde

La Unitatea de Asistenta Medico-Sociala (UAMS) Agigea a fost semnat la sfarsitul saptamanii trecute, ordinul de incepere a lucrarilor de executie pentru primul proiect din judetul Constanta ce vizeaza inlocuirea sistemului de incalzire cu GPL cu sisteme ce utilizeaza energia produsa din surse regenerabile. Energia verde va fi folosita pentru a incalzi iarna cladirile unitatii medicale, iar vara pentru a oferi energia electrica necesara sistemului de climatizare. 
Ordinul de incepere a lucrarilor a fost semnat de presedintele Consiliului Judetean Constanta (CJC), Nicusor Constantinescu si de directorul UAMS, Ovidiu Preda. Seful unitatii medicale a spus ca proiectul ar fi putut fi implementat chiar de anul trecut, daca reprezentantii Administratiei Fondului de Mediu (AFM) nu l-ar fi sters initial de pe lista proiectelor finantabile. 
Prezent la UAMS Agigea, vicepresedintele CJC Cristian Darie a declarat ca, prin proiectul initiat de CJC, se urmareste imbunatatirea calitatii aerului, apei si solului prin diminuarea gradului de poluare cauzat de arderea combustibililor fosili utilizati pentru producerea energiei termice prin completarea sistemelor clasice de incalzire si prepararea apei calde menajere. „in cadrul proiectului vor fi instalate doua pompe de caldura de tipul aer-apa, o pompa de caldura de tipul sol-apa si un sistem solar cu boiler de 750 l. Pompele de caldura aer-apa si sol-apa vor deservi toate cladirile spitalului si vor asigura incalzirea si necesarul de apa calda in sezonul rece si de asemenea apa calda menajera in sezonul cald, in situatia in care sistemul solar deja existent nu poate acoperi tot necesarul. Conform constructorului, sistemul solar va fi compus din trei panouri cu tuburi vidate si un boiler cu o capacitate de 750 litri“, a declarat Darie. 
El a mai spus ca daca initial AFM acorda o finantare nerambursabila de 80% a proiectelor, dupa depunerea proiectului autoritatii judetene, se va aloca doar 48,37% din valoarea acestuia, restul de 51,63% reprezentand cofinantarea ce trebuie asigurata de CJC. 
La randul sau, presedintele CJC a declarat ca asta este inca o dovada a faptului ca birocratia este punctul forte al guvernantilor. „Programul de inlocuire a energiei conventionale cu energie verde a fost lansat de fostul ministru al Mediului Nicolae Nemirschi, la initiativa consiliilor judetene si a mai multor primari. Prin folosirea energiei din apa si sol se reduc enorm costurile de incalzire si ar fi pacat sa nu profitam de ele“, a declarat Constantinescu. El a mai spus ca la nivelul intregului judet exista aprox. 100 de obiective care vor beneficia de incalzire cu sisteme ce utilizeaza energie regenerabila.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*