Actualitate

Constanta are Unitate de Primire a Urgentelor la nivel european

Constanta a luat avans considerabil in ceea ce priveste dezvoltarea asistentei medicale, in urma procesului de descentralizare, o recunoaste chiar ministrul Sanatatii, Attila Cseke, prezent la sfarsitul saptamanii trecute la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta (SCJU) Constanta, cu ocazia inaugurarii celei mai mari Unitati de Primire a Urgentelor (UPU) din tara. 
Desi proiectul de reabilitare si modernizare a SCJU, initiat, inca din 2004, de catre primarul Radu Mazare si presedintele Consiliului Judetean Constanta (CJC), Nicusor Constantinescu, a avut numeroase piedici… politice, acesta continua si azi, detasand sistemul de sanatate local de marile centre din tara. „(…) S-au facut controale peste controale trei luni, rezultatele aratand ca lucrarile de reparatii au fost executate corect, potrivit legislatiei. Cate vieti s-au pierdut cat timp programul a fost intrerupt? Las la aprecierea dvs…”, s-a aratat indignat Nicusor Constantinescu. in ciuda tuturor, programul s-a reluat si va continua, a asigurat presedintele CJC, amintind doar cateva dintre proiectele care s-au finalizat cu succes si de care constantenii au inceput deja sa beneficieze. Chirurgie Cardio-vasculara, Anestezie si Terapie Intensiva si Diabet, sunt doar cateva dintre clinicile care au fost renovate capital si care arata similar unitatilor din strainatate, apreciere primita chiar din partea pacientilor. A urmat finalizarea unui proiect extrem de important pentru cea mai mare unitate sanitara din judet, care deserveste atat populatia din Constanta, cat si cea din S-E Romaniei. “Nu trebuie uitat ca, vara, Constanta devine capitala Romaniei, astfel ca si situatiile de urgenta sunt numeroase”, a mai spus presedintele CJC. Pentru Spitalul Judetean – care are un profil de urgenta – era absolut necesara amenajarea unei UPU la standarde europene.
Ministrul Attila Cseke si subsecretarul de stat Raed Arafat prezenti la inaugurarea UPU
La festivitatea taierii panglicii proiectului, extrem de valoros pentru constanteni, dar nu numai, au participat toti cei care au contribuit la realizarea sa. Este vorba despre finantatorii principali, respectiv reprezentantii Ministerului Sanatatii (ministrul Attila Cseke si subsecretarul de stat Raed Arafat) si presedintele CJC, Nicusor Constantinescu, alaturi de primarul Radu Mazare – care a avut curajul sa dea startul celui mai mare proiect de reabilitare pentru o unitate sanitara “gigant”, aflata intr-o grava stare de degradare, dar si alte autoritati locale si din sistemul sanitar. 
Ministrul Sanatatii, Attila Cseke, s-a aratat extrem de incantat de proiect. “Ma bucur ca  putem inaugura o alta parte a sectiei, dupa inaugurarea de anul trecut, din iulie (prima parte a UPU Constanta). Vreau sa multumesc colegilor de aici, de pe plan local, care au avut o deosebita implicare. Anul trecut am fost si in vechea Urgenta, care se afla intr-o situatie groaznica, recunosc. Ceea ce avem acum este la nivel european. De anul trecut si pana acum s-au investit 970 de mii de lei de la MS”, a declarat Cseke. Acesta a mai precizat ca unitatea sanitara este in plin proces de reorganizare si ca  anul acesta, MS a alocat 10 miliarde lei pentru reabilitarea capitala a sectiei de Oncologie. Lucrarile de modernizare vor incepe in scurt timp si undeva in toamna spitalul va avea sectie de Oncologie reabilitata complet.
“Noua UPU respecta toate regulamentele, toate circuitele, inclusiv prevederile ordinului MS privind selectia pacientilor in functie de gravitatea patologiei cu care se prezinta in UPU”, a declarat dr. Raed Arafat. Oficialul a precizat ca, astfel, „SCJU nu are de ce sa-i mai fie rusine atunci cand vine vorba de o interventie medicala de urgenta”. “Dotarea de acum este buna, dar nu suficienta. in urmatoarele doua-trei luni, la UPU vor mai sosi si alte aparate”, a anuntat subsecretarul de stat. Cat priveste asigurarea asistentei medicale de catre cadre specializate, si in contextul deficitului de personal, dr. Arafat a precizat ca sunt in pregatire 16 medici rezidenti pe medicina de urgenta la Constanta. “La momentul actual avem cea mai mare UPU din tara, dar si din Europa”, a tinut sa sublinieze si dr. Arafat. 
Seful UPU, dr. Rodica Tudoran, s-a aratat, la randul sau, extrem de multumita ca, in sfarsit, activitatea se va desfasura, intr-adevar, ca intr-o Urgenta. “Avem cabinete separate, iar pentru urgentele copii avem o sala de asteptare pentru parinti, asa cum este normal. De asemenea, avem opt puncte de lucru, lucram pe coduri, cazurile foarte grave si grave, in conformitate cu ordinul MS”, a mai spus Tudoran. 
Managerul SCJU, dr. Dan Capatana, a declarat, totodata, ca avem, astfel, cel mai functional sistem de urgenta din tara. Presedintele CJC a tinut sa mentioneze contributia majora a MS care, in opinia sa, trebuie amintita. “(…) Lucrurile bune trebuie spuse in permanenta, indiferent de formatiunile politice implicate. Acum, ministrul Cseke, cu bunele si cu relele sale, a avut curajul sa ia decizia descentralizarii managementului SCJU si a celorlalte unitati care se afla in administrarea noastra”, a mai declarat Nicusor Constantinescu. 
Noua UPU a fost sfintita de IPS Teodosie, care a dorit sa fie alaturi de toti cei care au pus suflet in proiect. “Ca pastor, va indemn sa nu va opriti aici, sa continuati sa ascultati doleantele celor de aici si sa fiti aproape de toate cerintele lor care sunt obiective si necesare”, a spus IPS Teodosie.
Sursa: www.telegrafonline.ro

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*