"Dobrogea - un model al convietuirii interetnice si al interculturalitatii"

Martie 2011, Iulia Fîlfan

Cultura

Primaria Comunei Topraisar, revista de cultura constanteana „Agora” si Fundatia Culturala „Sorin Tudor” au organizat, miercuri, 16 martie la Caminul cultural din localitate, manifestarea cultural-stiintifica „Dobrogea - un model al convietuirii interetnice si al interculturalitatii”. 
“Sunt mandru si bucuros in acelasi timp ca acest eveniment se desfasoara in comuna nostra, unde convietuiesc de secole romani, tatari si turci. Activitatea de astazi ofera elevilor din localitate sansa de a se intalni cu personalitati din lumea culturala dobrogeana”, a spus edilul comunei, Gheorghe Stelian in debutul manifestarii.
in programul activitatii au fost incluse mai multe actiuni educative, una dintre acestea fiind lansarea volumului de proza in editie bilingva - romana si tatara: „Nuriye”, al carui autor este Costache Tudor, traducerea a fost realizata de Güner Akmola, membra a Uniunii Scriitorilor Tatari din Crimea. 
“Volumul Nuriye aduce in prim plan eterna poveste de pe aceste pamanturi dintre o tataroaica si un roman si ne dezvaluie secretele convietuirii dintre tatari si romani. Cartea este plina de lirism si vorbeste despre curatenia sufleteasca, despre iubirea dintre doi tineri de etnii diferite” a precizat Ovidiu Dunareanu, membru al Uniunii Scriitorilor din Romania in prezentarea pe care a facut-o volumului.
Güner Akmola a tinut sa mentioneze ca a realizat acesta traducere pentru a demonstra ca limba tatara nu este moarta si ca a dus-o pe Nuriye dincolo de granitele Romaniei. “Am trimis cartea in Ucraina si Crimeea, consider ca in acest fel am facut un serviciu poporului roman, care a fost si este tolerant cu celelalte minoritati” a mai precizat membra Uniunii Scriitorilor Tatari din Crimeea.
O alta activitate a fost simpozionul „Topraisar o lume a convietuirii in dragoste”. Si muza poeziei a fost invitata la aceasta manifestare, patronand micro-recitalul „Poetii tatari dobrogeni si patria lor, limba romana”. Membrii Fundatiei Culturale „Sorin Tudor” au recitat versuri ale poetilor Aledim Amet, Nelida Bormambet, Agi Amet Gemal, Sakir Selim, Ismail Ziaedin, Eserf Semi.
Cei prezenti s-au putut bucura de intalnirea cu membrii Clubului Umoristilor Constanteni, care „au rivalizat” in... catrene.

Album foto

 • Articole din editia din data de Martie 2011

 • In judet avem primari de 3 si 5 stele

  Cultura
 • La Adunarea Generala a Asociatiilor Oraselor, Matei a fost aplaudat la scena deschisa pentru ca a propus desfiintarea ANFP

  Cultura
 • Consiliul Judetean duce copiii din mediul rural si din centrele de plasament la muzeu

  Cultura
 • Proiectul Reabilitare trama stradala in plina desfasurare

  Cultura
 • Severin: Am convenit cu Schultz sa ma retrag din grupul socialistilor. Nu demisionez din PE

  Cultura
 • Articole din aceeasi categorie

 • Zilele comunei Vulturu, eveniment ajuns la a XVI a ediÈ›ie

  Cultura
 • Eveniment cultural de excepÈ›ie la Cumpăna!

  Cultura
 • Armonie de culori la vernisajul Taberei de Pictură de la Medgidia

  Cultura
 • Cea de-a treia ediÈ›ie a Festivalului de Jocuri È™i Reconstituiri Istorice - DAPYX, Medgidia 2019, aproape de start

  Cultura
 • Poetul, Mihai Eminescu, omagiat la Cumpana

  Cultura
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771