Guvernul a adoptat un proiect de modificare a statutului functionarilor publici

15 Februarie 2011, Adrian Nicarel

Administratie locala

Descentralizarea concursurilor pentru ocuparea posturilor de conducere este cea mai importanta prevedere din proiectul de lege privind noul statut al functionarilor publici. Presedintele Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, Andras Szakal, a declarat, joi, ca documentul aduce modificari substantiale la actualul statut. 
Astfel, concursurile nu se vor mai desfasura la sediul central din Bucuresti al ANFP, ci vor fi tinute in teritoriu. ANFP va supraveghea concursurile doar prin intermediul unui responsabil de procedura sau prin intermediul functionarilor din prefecturi. 
Andras Szakal apreciaza ca prin aceasta descentralizare costurile pentru desfasurarea concursurilor vor scadea cu 70-80%. O alta modificare se refera la desfiintarea functiei de inspector guvernamental. Actualii inspectori guvernamentali nu isi vor pierde aceasta calitate, insa vor fi introdusi intr-un corp de rezerva si cand va fi nevoie de ei, vor fi angajati pe functii de conducere, precum prefect sau subprefect. 
De asemenea, a fost redusa vechimea necesara pentru ocuparea unor functii publice de executie si conducere (de la 9 la 7 ani pentru gradul superior, de la 5 la 3 ani pentru gradul principal, iar in cazul functiilor de conducere vechimea s-a redus de la 5 la 3 ani). 
Andras Szakal sustine ca aceasta masura este destinata sa incurajeze tinerii sa promoveze in sistem. ANFP propune o modificare a intregului sistem al functionarilor, prin reducerea posturilor superioare si incurajarea tinerilor. Aceasta reorganizare presupune alocarea a 15% din posturi pentru functiile de grad superior, 25% pentru gradul principal si 60% pentru asistenti si debutanti. „Actualmente, in Romania, 80% din functionarii publici sunt pe gradele superior si principal. Exista o lipsa in privinta gradelor de debutant si asistent. Asta inseamna ca sunt foarte putini tineri in sistem si s-a inversat cumva piramida functiei publice. Noi propunem o reasezare in timp, pe termen lung de 5-10 luni. Posturile care se vor vacanta se vor transforma in posturi de debutant si asistent. Este o poarta deschisa pentru tineri”, a declarat Andras Szakal.
(Sursa: Agerpres)

Articole din editia din data de 15 Februarie 2011

 • Lefurile bugetarilor nu vor creste prea curand

  Administratie locala
 • Boc se gandeste sa demisioneze. Isarescu, premier?

  Administratie locala
 • 3.000 de oameni au demonstrat ca "IUBESC MANGALIA"

  Administratie locala
 • Alti 1000 de elvii din judet au invatat sa patineze weekend-ul trecut

  Administratie locala
 • Bugetul pe Medgidiei pe anul 2011, aprobat in sedina de Consiliu

  Administratie locala
 • Articole din aceeasi categorie

 • Proiect pentru construirea unei piețe de pește în Pecineaga

  Administratie locala
 • Amenajare loc de joacă în centrul orașului Negru Vodă

  Administratie locala
 • Capelă mortuară în localitatea Mireasa

  Administratie locala
 • Toate drumurile de pământ din localitatea Comana vor fi pietruite

  Administratie locala
 • Instituțiile de învățământ din Ciobanu pregătite pentru noul an școlar

  Administratie locala
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771