Farmaciile mai pot elibera algocalmin fara reteta pana la 1 aprilie

Februarie 2011, Dorin Mincu

Actualitate

Farmaciile mai pot elibera, fara reteta, algocalminul si celelalte medicamente care contin metamizol pana la 1 aprilie, potrivit unei decizii a ANM din 2010, chiar daca unii producatori au autorizatie de punere pe piata care prevede ca respectivele produse au fost scoase din clasa OTC din februarie.
"in baza Hotararii Consiliului Stiintific (HCS) al Agentiei Nationale a Medicamentului (ANM) din 23 martie 2010 referitoare la modificarea statutului de eliberare a medicamentelor care contin metamizol, de la eliberare fara prescriptie medicala, la eliberare cu prescriptie medicala care se retine in farmacie, toate aceste medicamente vor fi eliberate in acest sistem incepand cu data de 1 aprilie 2011", a declarat, vicepresedintele Colegiului Farmacistilor din Romania (CFR), Clara Popescu. 
Aceasta masura se refera numai la eliberarea pe baza de prescriptie medicala care se retine in farmacie, pentru toate medicamentele care contin metamizol si nu la modificarea termenului legal de implementare a variatiei respective la autorizatia de punere pe piata (APP), prevazut in OMS din 2005, a adaugat Clara Popescu. Potrivit ANM, producatorii mai au timp ca pana la sfarsitul lunii iulie sa solicite schimbarea modului de eliberare a medicamentelor care contin metamizol, de la "medicament care nu se elibereaza pe baza de prescriptie medicala (OTC)" la "medicament eliberat pe baza de prescriptie medicala care se retine in farmacie" (P-RF).
Consiliul Europei a cerut ca metamizolul sa fie eliberat doar pe baza de prescriptie medicala, fie din cauza eventualelor reactii adverse (agranulocitoza), fie pentru verificarea eficacitatii tratamentului. 
in Romania nu s-au semnalat niciodata la Centrul National de Farmacovigilenta al Agentiei Nationale a Medicamentului (ANM) cazuri de agranulocitoza. Pentru alinierea la masurile de precautie luate si de celelalte state europene, prin Hotararea Consiliului Stiintific al ANM 7 din martie 2010 s-a decis schimbarea modului de eliberare a medicamentelor care contin metamizol, de la "medicament care nu se elibereaza pe baza de prescriptie medicala (OTC)" la "medicament eliberat pe baza de prescriptie medicala care se retine in farmacie" (P-RF).
"Atragem insa atentia inca o data ca in Romania nu s-au semnalat cazuri de evenimente adverse grave la metamizol, de tipul agranulocitozei, decizia luata de Consiliul Stiintific al Agentiei fiind numai de preventie si, respectiv, de micsorare a unui consum exagerat al acestui medicament (in 2009 se afla pe primul loc in vanzari, in 2010 a scazut la locul II)", au precizat recent reprezentantii ANM. Decizia ANM referitoare la schimbarea statutului pentru eliberarea medicamentelor care contin metamizol se va aplica tuturor medicamentelor care contin aceasta substanta, autorizate sa fie puse pe piata in Romania. 
Astfel, ANM a instiintat toti detinatorii Autorizatiei de Punere pe Piata (APP) pentru medicamentele cu metamizol sa-si depuna documentatia pentru modificarea autorizatiei. De la eliberarea de catre ANM a Autorizatiei de Punere pe Piata modificate, detinatorii acesteia au dreptul la cel mult sase luni pentru implementarea modificarii, conform unui ordin al MS din 2005. Acest lucru inseamna ca intre februarie si iulie 2011, treptat, medicamentele care contin metamizol - Algoremin, Fabocalm, Metamizol Solacium, Algiotop, Algoblock, Algocalmin, Algozone, Alindor, Metamizol Farmacon, Quarelin, Novocalmin, Sintocalmin, Centralgin - nu se vor mai putea procura decat cu reteta, a precizat ofiterul de presa al ANM, Anca Cuprariu. "Concret, Agentia a eliberat toate modificarile de APP, ramanand ca acum detinatorii sa-si faca datoria de a anunta distribuitorii si acestia, la randul lor, farmaciile, referitor la implementarea noului mod de eliberare", a precizat atunci sursa citata.
in septembrie 2009 a fost inregistrata la ANM solicitarea companiei Sanofi-Aventis de schimbare a statutului de eliberare a medicamentelor de uz oral care contin metamizol, respectiv Quarelin si Algocalmin, de la "eliberare fara prescriptie medicala" la "eliberare pe baza de prescriptie medicala care nu se poate retine in farmacie (se poate reinnoi) P-6L". 
Propunerea se baza pe riscul de aparitie a agranulocitozei, care a dus la restrictionarea utilizarii medicamentelor cu metamizol in multe state membre UE, numai in Bulgaria, Romania si Polonia fiind eliberate fara prescriptie medicala. Quarelin contine 400 mg metamizol si 60 mg cafeina per comprimat, iar Algocalminul are 500 mg metamizol per comprimat. Metamizolul este un analgezic si antipiretic, fiind un derivat de pirazolona. La mijlocul secolului XX s-a constatat ca derivatii pirazolonici se asociaza cu cazuri de agranulocitoza (cele mai multe fiind asociate aminopirinei). Metamizolul, cu o structura chimica asemanatoare aminopirinei, a fost asociat de asemenea cu raportari, rare, de agranulocitoza, dar potential fatale. Primele raportari au aparut in literatura de specialitate in anii 1946, 1952 si 1963. 
Drept urmare, in SUA si Australia a fost restrictionata utilizarea metamizolului, iar Danemarca, Suedia si Norvegia au interzis chiar acest medicament. in perioada 1980-1986 a fost facut un studiu international pentru agranulocitoza si anemie aplastica (Studiul Boston), pe 107 milioane de persoane din Germania, Italia, Spania, Suedia, Ungaria si Israel, fiind semnalate 257 de cazuri, ceea ce inseamna per global 2,4 cazuri la un milion de subiecti cuprinsi in studiu. 
in Germania s-au raportat 1,1 cazuri la un milion, in timp ce in Ungaria, Bulgaria si Italia nu s-a raportat niciun caz. Nu se cunoaste explicatia pentru diferentele de ordin geografic privind riscul metamizolului. in Romania, indicatiile terapeutice aprobate pentru Rezumatul Caracteristicilor Produsului sunt: durere acuta severa, cand alte medicamente nu sunt indicate; combaterea febrei, cand este refractara la alt tratament. Aceste indicatii terapeutice sunt in conformitate cu aprobarile din alte state membre ale UE.
Sursa: www.mediafax.ro

Articole din editia din data de Februarie 2011

 • Cazul Tundrea ridica probleme judiciare fara precedent in Romania

  Actualitate
 • IPS Bartolomeu a murit

  Actualitate
 • Programul CJC de impadurire ia amploare

  Actualitate
 • Programul Casa Verde, finalizat in comuna Vulturu

  Actualitate
 • Proiect de canalizare si amenajare a drumurilor din Seimeni

  Actualitate
 • Articole din aceeasi categorie

 • Subvențiile sunt pentru fermierii corecți! Oricâte subvenții am da, eficiența lor este mai mică din cauza fraudei!

  Actualitate
 • Șoc la Siliștea! 15 persoane au viză de flotant la adresa candidatului PNL la funcția de primar

  Actualitate
 • Cîțu: Vom crește alocațiile pentru copii de la 1 august cu 15 %

  Actualitate
 • Încep concedierile printre bugetari! Cine e trecut pe lista neagră? S-a ajuns deja la proteste în stradă

  Actualitate
 • Operatorii economici pot solicita Certificatele de Situație de Urgență! Se eliberează exclusiv ONLINE și GRATUIT!

  Actualitate
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771