Legea privind parteneriatul public-privat nu respecta reglementarile europene

Noiembrie 2010, Adrian Nicarel

Actualitate

Legea privind parteneriatul public-privat (PPP), promulgata recent, care reglementeaza achizitiile publice si concesiunile, nu respecta in totalitate directivele si Tratatul Uniunii Europene, apreciaza presedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP), Cristina Traila.
‘Avem o deschidere spre ideea de parteneriat public-privat, dar nu spre aceasta lege. Presedintele a intors legea in Parlament, dar i-a fost retransmisa in aceeasi forma si a fost obligat sa o promulge. Constitutia nu ii permite presedintelui sa trimita de doua ori legea in Parlament. Orice procedura de cheltuire a banului public trebuie sa fie transparenta, concurentiala si nediscriminatorie.
Directivele si Tratatul UE impun aceste principii. Partea defectuaoasa a acestei legi este ca procedura de desemnare a partenerului privat nu respecta in totalitate principiile mentionate’, a declarat marti presedintele ANRMAP, la dezbaterea cu tema “Reforma sistemului de achizitii publice in contextul absorbtiei fondurilor europene”. 
Ea a spus ca ANRMAP va initia un proiect public pe site-ul institutiei, o procedura de concesiune, pentru a vedea care legislatie este ‘mai aplicabila’ – legea in vigoare a PPP sau vechea legislatie (ordonanta 34), iar rezultatele vor fi facute publice.
‘Am putea avea de-a face cu o incalcare a Tratatului UE. Sunt convinsa ca aceasta lege a PPP poate suferi anumite corecturi pentru ca normele de aplicare nu au fost inca adoptate’, a mai spus Traila.
Presedintele Traian Basescu a promulgat pe 30 septembrie Legea parteneriatului public-privat, care reglementeaza modul in care se realizeaza un proiect de parteneriat public-privat ce are ca obiectiv public proiectarea, finantarea, constructia, reabilitarea, modernizarea, operarea, intretinerea, dezvoltarea si transferarea unui bun sau serviciu public.
(Sursa: Financiarul)

Articole din editia din data de Noiembrie 2010

 • Proiecte de anvergura in comuna Independenta

  Actualitate
 • Comuna Pecineaga, partener ţn organizarea festivalului ôDobroge, vatra de folclor romÔnescö

  Actualitate
 • Dezvoltare in comuna Albesti

  Actualitate
 • Proiectul "Casa Verde" la Pecineaga

  Actualitate
 • Fotbal Judetean

  Actualitate
 • Articole din aceeasi categorie

 • C├«╚Ťu: Vom cre╚Öte aloca╚Ťiile pentru copii de la 1 august cu 15 %

  Actualitate
 • ├Äncep concedierile printre bugetari! Cine e trecut pe lista neagr─â? S-a ajuns deja la proteste ├«n strad─â

  Actualitate
 • Operatorii economici pot solicita Certificatele de Situa╚Ťie de Urgen╚Ť─â! Se elibereaz─â exclusiv ONLINE ╚Öi GRATUIT!

  Actualitate
 • M─âsuri extreme, ├«n Rom├ónia. Ministrul de Interne, apel c─âtre rom├ónii din Diaspora / Se ├«nchid barurile ╚Öi restaurantele, cafenelele, s─âlile de sport, saloanele de ├«nfrumuse╚Ťare

  Actualitate
 • 14 unit─â╚Ťi administrativ teritoriale din jude╚Ťul Constan╚Ťa vor benefica de cadastru gratuit

  Actualitate
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771