S-au aprobat ajutoarele de stat pentru producatorii agricoli pentru anul 2010

27 Iulie 2010, Adrian Nicarel

Fonduri Europene

Prin Hotararea Guvernului, adoptata in Sedinta din 21 iulie 2010, s-au stabilit ajutoarele de stat care se acorda producatorilor agricoli pentru anul 2010 si suma totala acordata fiecarei forme de ajutor de stat, astfel:
- Ajutor de stat pentru realizarea angajamentelor asumate voluntar in favoarea bunastarii pasarilor si porcinelor. Pentru cresterea performantei in sistemul de crestere al pasarilor si porcinelor, crescatorii de porcine si de pasari trebuie sustinuti financiar in continuare prin ajutoare de stat, acordate in conditiile prevazute de legislatia Uniunii Europene. Aceasta va conduce la dezvoltarea unor exploatatii viabile, eficiente si moderne, capabile sa asigure competitivitate pe piata interna si externa, conditii de calitate controlata, precum si dezvoltarea economiei rurale.
- Ajutor de stat pentru sectorul cresterii animalelor in vederea acoperirii costurilor legate de colectarea si transportul cadavrelor de animale. Ajutorul de stat se acorda sub forma de servicii subventionate in procent de pana la 100%, producatorilor agricoli organizati in micro-intreprinderi, intreprinderi mici si mijlocii care isi desfasoara activitatea in domeniul productiei de produse agricole, care au incheiat contract de prestari servicii cu o unitate autorizata in conditiile legislatiei in vigoare sa desfasoare activitatea de procesare/incinerare/co-incinerare a subproduselor de origine animala care nu sunt destinate consumului uman.
- Ajutorul de stat pentru motorina utilizata in agricultura, acordat sub forma de rambursare, ca diferenta dintre acciza standard si cea redusa.
- Ajutor de stat pentru plata primelor de asigurare, pentru a veni in sprijinul producatorilor agricoli si pentru incurajarea acestora sa asigure culturile agricole, animalele, pasarile si familiile de albine. Ajutorul de stat se acorda intreprinderilor mici si mijlocii pentru plata primelor de asigurare conform contractelor de asigurare incheiate cu societatile de asigurare-reasigurare.

Beneficiarii masurilor 1, 3 si 4 sunt:
- Producatorii agricoli, PFA, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale constituite potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, cu modificarile ulterioare, si/sau persoane juridice, grupuri de producatori recunoscute, inclusiv recunoscute preliminar, sau organizatii de producatori recunoscute, dupa caz, care sunt inregistrati in Registrul agricol, Registrul fermelor, Registrul plantatiilor viticole, Registrul national al exploatatiilor, care exploateaza terenuri agricole, individual sau in forme de asociere conform legislatiei in vigoare, si care detin, cresc sau exploateaza animale, individual sau in forme de asociere conform legislatiei in vigoare in scopul obtinerii productiei agricole.

Beneficiarii masurii de la punctul 2 sunt:
- Micro-intreprinderi, IMM-uri care isi desfasoara activitatea in sectorul cresterii animalelor, respectiv unitatile de productie in care sunt tinute, detinute sau ingrijite animale de catre producatorul agricol, inregistrate la directia judeteana sanitar-veterinara si pentru siguranta alimentelor si in registrul agricol, in scopul obtinerii productiei.

Actul normativ stabileste sumele alocate de la bugetul de stat, atat pentru cele trei forme de sprijin stabilite prin proiectele de acte normative prezentate in sedinta de Guvern din 21 iulie 2010, cat si pentru alte doua forme de sprijin – una anterior aprobata de Guvern, respectiv motorina utilizata in agricultura, si una aflata in proces de aprobare, respectiv transportul cadavrelor de animale. 
(Sursa: MADR)

Articole din editia din data de 27 Iulie 2010

 • Cinci persoane ţmpuscate la Cogealac

  Fonduri Europene
 • Comuna Ostrov a scapat de inundatii

  Fonduri Europene
 • Rasovenii vor despagubiri pentru recoltele distruse de inundatii

  Fonduri Europene
 • Fregata äMarasestiô, certificata pentru misiuni sub comanda NATO

  Fonduri Europene
 • 150.000 , cifra record de turisti ţn week-end la mare

  Fonduri Europene
 • Articole din aceeasi categorie

 • Pa╚Öi importan╚Ťi pentru demararea lucr─ârilor de reabilitare a locuin╚Ťelor din Satu Nou

  Fonduri Europene
 • Tabere Eco-Ranger pentru promovarea turismului sustenabil

  Fonduri Europene
 • 28 de persoane din Satu Nou au absolvit cursul de infirmier

  Fonduri Europene
 • Prim─âria B─âneasa a lansat proiectul aÇ×Resurse ┼či ini┼úiative comune dedicate mediului ├«nconjur─âtor (JOYRIDE)aÇŁ

  Fonduri Europene
 • 5 familii din Satu Nou vor beneficia de extinderea locuin╚Ťelor

  Fonduri Europene
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771