ButanGas, interesata de parcurile eoliene Dobrogene

20 Iulie 2010, Adrian Nicarel

Fonduri Europene

ButanGas Romania, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata locala a distributiei de gaz petrolier lichefiat, a achizitionat 90% din actiunile companiei constantene Romconstruct Top, facand astfel primul pas in ceea ce priveste dezvoltarea de proiecte eoliene dupa ce si-a anuntat interesul pentru segmentul producerii de energie din surse regenerabile inca din 2008.
inainte de aceasta tranzactie, actionarul majoritar al Romconstruct Top era omul de afaceri suedez de origine romana Emanuel Muntmark, unul dintre cei mai mari dezvoltatori de proiecte eoliene din Romania cu o prezenta extrem de discreta.
Muntmark se afla la baza dezvoltarii proiectelor pe care cehii de la CEZ si Petrom, cea mai mare companie locala, le dezvolta in Dobrogea. Astfel, conform datelor publicate in Monitorul Oficial, compania Romconstruct Top, care se ocupa de producerea de energie electrica si avea in 2008 afaceri de circa 460.000 de euro, era controlata in proportie de 55% de catre Muntmark, restul actiunilor fiind impartite intre mai multe persoane fizice si o firma care era detinuta tot de Muntmark. Dupa tranzactie, ButanGas Romania detine 90% din actiunile Romconstruct Top, iar Muntmark mai ramane cu 10% din titlurile companiei.
Potrivit datelor disponibile, Romconstruct Top este beneficiarul uneia dintre cele mai mari finantari europene acordate pana acum pe piata locala pentru cresterea competitivitatii, firma beneficiind de fonduri de 62,48 de milioane de lei (circa 15 milioane de euro) pentru realizarea unui parc eolian in localitatea dobrogeana Silistea. Valoarea totala a proiectului este de 177,1 milioane de lei (42 de milioane de euro).
Tinand cont de faptul ca investitia pentru instalarea unui MW de capacitate in proiecte eoliene costa intre 1,5 si 1,8 mil. euro, parcul pe care il dezvolta Romconstruct Top ar putea avea o capacitate de pana la 28 MW, ceea ce ar presupune montarea a circa 14 turbine de
2 MW, acesta fiind un parc de dimensiuni mici. Reprezentantii ButanGas Romania nu au putut fi contactati pentru detalii suplimentare.
Potrivit celor mai recente estimari, ButanGas Romania estimeaza pentru anul acesta afaceri de 79 de milioane de euro, mai mari cu 20% fata de rezultatul raportat de companie anul trecut, in contextul in care majoritatea jucatorilor din mediul de afaceri intrevad scaderi chiar si mai mari comparativ cu 2009.
Compania a declarat ca o parte din crestere ar putea veni prin preluarea afacerilor abandonate de micii comercianti de gaz petrolier lichefiat care nu vor mai putea face fata conditiilor din piata.
Grupul ButanGas a fost fondat in anul 1948 de catre Iosif Constantin Dragan, unul dintre cei mai cunoscuti oameni de afaceri din Romania care a incetat din viata in 2008. Chiar din 2001 Dragan decide sa cedeze conducerea operatiunilor grupului catre sotia sa Veronica Gusa, care ocupa functia de presedinte executiv al ButanGas. Potrivit estimarilor facute de Forbes, Veronica Gusa de Dragan este cea mai bogata femeie din Romania, cu o avere estimata la 420 - 450 mil. euro.
(Sursa: Ziarul financiar)

Articole din editia din data de 20 Iulie 2010

 • Avionul prabusit la Tuzla nu a mai luat ţnaltime

  Fonduri Europene
 • 127.000 de romÔni ţsi sarbatoresc azi ziua onomastica, de Sf. Ilie

  Fonduri Europene
 • Opera din Constanta, desfiintata

  Fonduri Europene
 • Concedieri la Independenta si 23 August

  Fonduri Europene
 • Velierul äSea Cloudö a oprit la Constanta

  Fonduri Europene
 • Articole din aceeasi categorie

 • Tabere Eco-Ranger pentru promovarea turismului sustenabil

  Fonduri Europene
 • 28 de persoane din Satu Nou au absolvit cursul de infirmier

  Fonduri Europene
 • Prim─âria B─âneasa a lansat proiectul aÇ×Resurse ┼či ini┼úiative comune dedicate mediului ├«nconjur─âtor (JOYRIDE)aÇŁ

  Fonduri Europene
 • 5 familii din Satu Nou vor beneficia de extinderea locuin╚Ťelor

  Fonduri Europene
 • Comuna Ciobanu acceseaz─â fonduri pentru cre╚Öterea produc╚Ťiei de energie regenerabil─â

  Fonduri Europene
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771