Guvernul reduce cu 25% indemnizatia pentru cresterea copilului

18 Mai 2010, Dorin Mincu

Social

Decizia Guvernului de a diminua indemnizatia pentru cresterea copilului cu 25% incepand cu 1 iunie pune in dificultate financiara multe mamici. Cele care primesc suma minima de 600 de lei spun ca deja se descurca foarte greu cu cheltuielile copilului si ca bunicii contribuie cu bani la cresterea nepotilor. 
“Nu imi ajung cei 600 de lei primiti de la stat pentru cresterea copilului. Ma mai ajuta parintii intrucat banii primiti de la Guvern nu sunt suficienti pentru cheltuielile lunare ale copilului”, a declarat Mihaela Serban din Medgidia. 
Anca, o mamica romanca care traieste in Australia spune ca este de acord cu diminuarea indemnizatiei de crestere a copilului, motivand ca un parinte ar trebui sa fie responsabil de asigurarea unui trai bun copilului sau. “Masura Guvernului este binevenita si sunt de acord cu ea. Eu traiesc in Australia si consider ca un copil il faci daca poti sa il intretii. Nu te bazezi pe ajutoare si daca nu iti ajung banii iti poti gasi un al doilea sau chiar al treilea job pentru a le asigura copiilor tai un trai decent”. 
Mariana, mama a doua gemene a declarat:  “Nu este normala o astfel de decizie. Ne vom descurca foarte greu de acum incolo iar decizia va afecta toate mamicile”.
Cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului va fi redus, de la 1 iunie, cu 25%, diminuare aplicata la cuantumul rezultat din echivalentul a 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni. Consilierul premierului pe probleme economice, Andreea Vass-Paul a declarat agentiei Mediafax ca varianta agreata pentru noua indemnizatie pentru cresterea copiilor in Romania este pastrarea perioadei de acordare a indemnizatiei la doi ani si a procentului de 85% din nivelul salariului obtinut in ultimele 12 luni lucratoare si diminuarea temporara cu 25% a cuantumului astfel rezultat. 
Dupa unele analize efectuate in ultimele zile Ministerul Muncii a luat in calcul fie impunerea unei sume fixe pentru indemnizatia de crestere a copilului, fie acordarea unui procent mai mic de 85%, cat este in prezent. La randul sau, presedintele Traian Basescu a declarat ca spera ca indemnizatia pentru cresterea copilului sa fie „minim afectata”.
Potrivit datelor inregistrate de Agentia Nationala pentru Prestatii Sociale, in luna martie, la nivelul intregii tari erau 193.004 de persoane care beneficiau de indemnizatia pentru cresterea copilului, platile efectuate totalizand 189.883.868 de lei. 

Articole din editia din data de 18 Mai 2010

 • PSD si sindicatele se ţntÔlnesc joi, pentru un plan anticriza alternativ

  Social
 • Soarta asistentilor personali este ţn mÔna autoritatilor locale

  Social
 • Comuna Agigea are stema

  Social
 • Liceenii din Topraisar dezbat cauzele si efectele ţncalzirii globale

  Social
 • Comuna TÔrgusor va avea baza sportiva

  Social
 • Articole din aceeasi categorie

 • O nou─â sesiune a bursei locurilor de munc─â la Satu Nou

  Social
 • Ziua Armatei Rom├óne s─ârb─âtorit─â ├«n municipiul Medgidia

  Social
 • Flori pentru osta╚Öi! Ziua Armatei Rom├óne, s─ârb─âtorit─â ca ├«n fiecare an, la Cump─âna

  Social
 • Spectacol aniversar pentru persoanele v├órstice din Cump─âna

  Social
 • Ansamblul Sili╚Öteanca prezent la Festivalul Cultural al Rom├ónilor de Pretutindeni

  Social
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771