98.000 de gospodarii din RomÔnia nu au curent electric

11 Mai 2010, Ghiulseren Abduraman

Social

Ministerul Economiei  a propus electrificarea acestora pana in anul 2012.

in Romania secolului XXI, cand vorbim deja despre noi investitii in energie nucleara si in diminuarea emisiilor de dioxid de carbon, gandind si regandind strategia energetica a tarii, mii de localitati sunt inca fara curent electric.
La sfarsitul lunii iunie a anului trecut, locuitorii a nu mai putin de 97.805 gospodarii aflate in 2.284 de sate si catune, amplasate la mari distante de centrele comunale, stateau seara la lumina lumanarii, uitati de civilizatie din cauza conditiilor de viata.
Existenta acestui numar insemnat de gospodarii care nu au curent electric, conditie minimala a civilizatiei in statele membre ale Uniunii Europene ce permite locuitorilor vizati sa dispuna de conditii de existenta si confort satisfacatoare, a determinat, in sfarsit, autoritatile sa propuna modificarea Legii energiei electrice nr. 13/2007, astfel incat Electrica SA cu filialele sale si operatorii cu capital majoritar privat sa poata investi in zonele izolate.

10.000 lei, costul mediu pe gospodarie
Potrivit unui proiect de OUG privind unele masuri derogatorii de la Legea energiei electrice nr. 13/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, in cadrul operatorilor de distributie apartinand Societatii Comerciale de Distributie si Furnizare a Energiei Electrice ELECTRICA SA (filiale) se regasesc 62.308 gospodarii neelectrificate amplasate in 1.223 localitati, iar in cel al operatorilor de distributie cu capital majoritar privat 35.497 gospodarii neelectrificate amplasate in 1.061 localitati.
Nota de fundamentare a acestui proiect, supusa dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Economiei pana la data de 13 mai, precizeaza ca investitia totala necesara la nivelul intregii tari pentru electrificarea tuturor gospodariilor este de aproximativ 910 mil. lei, costul specific mediu pe gospodarie fiind de aproximativ 10.000 lei. 
Din aceasta suma, Electrica va suporta investitii de 580 mil. lei, iar operatorii de distributie cu capital majoritar privat peste 324 mil. lei. 
"Avand in vedere situatia reala existenta in teren, rezulta ca acest efort financiar din partea operatorilor de distributie trebuie sustinut in proportie de 36% de operatorii de distributie cu capital majoritar privat si 64% de operatorii de distributie apartinand Societatii Comerciale de Distributie si Furnizare a Energiei Electrice ELECTRICA SA", se arata in documentul citat.

Noroc ca ne obliga UE
Caracterul de urgenta al actului normativ este motivat de initiatori prin nevoia de a "raspunde dezideratului trasat prin Directiva 2009/72/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 13 iulie 2009 privind normele comune pentru piata interna a energiei electrice si de abrogare a Directivei 2003/54/CE, care cere statelor membre sa ia in special masuri pentru protectia clientilor finali din zonele indepartate". 
"Pentru finalizarea electrificarii localitatilor complet neelectrificate, precum si extinderea retelelor de electrificare in localitatile cu dezvoltare periferica puternica sunt necesare unele masuri menite sa permita operatorilor de distributie punerea in aplicare a dispozitiilor cuprinse in angajamentul Guvernului de a conecta toate localitatile la retelele de distributie electrica degajata ca directie de actiune in Programul de Guvernare 2009 - 2012, precum si prin Memorandumul incheiat intre ministrul Administratiei si Internelor si ministrul Economiei, Comertului si mediului de afaceri, aprobat in sedinta Guvernului din data de 9 martie 2010", se mai arata in Nota de fundamentare.
Potrivit Strategiei energetice a Romaniei pentru perioada 2007-2020, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1069/2007, "sectorul energetic trebuie sa fie un sector dinamic, care sa sustina activ dezvoltarea economica a tarii si reducerea decalajelor fata de Uniunea Europeana". in document este prevazuta continuarea actiunii de electrificare si racordarea tuturor consumatorilor casnici la retea.
 

Articole din editia din data de 11 Mai 2010

 • Masurile convenite de Guvern cu Fondul Monetar International si Comunitatea Europeana

  Social
 • Primarii ţsi iau masuri pentru a nu intra ţn insolventa

  Social
 • De la 1 iunie, toti asistentii personali din Pantelimon vor soma

  Social
 • Centrale automate cu peleti la institutiile din Saraiu

  Social
 • Alee pavata la scoala din comuna Vulturu

  Social
 • Articole din aceeasi categorie

 • O nou─â sesiune a bursei locurilor de munc─â la Satu Nou

  Social
 • Ziua Armatei Rom├óne s─ârb─âtorit─â ├«n municipiul Medgidia

  Social
 • Flori pentru osta╚Öi! Ziua Armatei Rom├óne, s─ârb─âtorit─â ca ├«n fiecare an, la Cump─âna

  Social
 • Spectacol aniversar pentru persoanele v├órstice din Cump─âna

  Social
 • Ansamblul Sili╚Öteanca prezent la Festivalul Cultural al Rom├ónilor de Pretutindeni

  Social
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771