Dupa ce regimul comunist a fortat urbanizarea societatii - Tinerii sunt platiti sa vina investitori la sate

16 Martie 2007, Bogdan Chirita

Reportaje

Prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR), sume de pana la 40.000 de euro vor fi destinate tuturor tinerilor care vor sa se stabileasca la sate si doresc sa inceapa o afacere. Suma pe care o poate primi va depinde de natura investitiei, de amploarea acesteia, de dibacia intocmirii planului de afaceri, de marimea fermei, de
intentiile de dezvoltare”, a declarat Danut Apetrei, secretar de stat pentru dezvoltare rurala in MAPDR revistei Satul romanesc sat europeanrdquo;.

Profilul beneficiarilor sprijinului financiar:
bull; Varsta de sub 40 de ani;
bull; Sa detina, in proprietate, arenda sau concesiune o ferma; aceasta poate fi achizitionata si din banii pe care urmeaza sa-i primeasca, potrivit planului de afaceri;
bull; Sa prezinte un plan de afaceri pentru dezvoltarea activitatii;
bull; Sa fie pentru prima data cand administreaza o exploatatie agricola rurala;
bull; Sa solicite sprijinul nu mai tarziu de 12 luni de la preluarea fermei;
bull; Sa aiba o pregatire suficienta in domeniul pentru care opteaza (facultate sau liceu de specialitate, curs de calificare sau de perfectionare in domeniu). Exceptie: in cazul in care solicitantul nu are pregatirea corespunzatoare, dar are intocmit planul de afaceri, va exista si posibilitatea acordarii unei perioade de gratie, astfel incat, printr-o declaratie pe propria
raspundere, tanarul sa se angajeze ca, in perioada derularii proiectului, va dobandi cunostintele necesare.

Dosarul pentru obtinerea primei de instalare trebuie sa includa:
bull; Documente care sa dovedeasca varsta;
bull; Documente din care sa reiasa regimul juridic al fermei: proprietate, arenda sau concesiune;
bull; Planul de afaceri (care sa descrie cel putin: situatia initiala a proprietatii agricole, pietele de desfacere, detalii referitoare la investitii, propuneri pentru noi activitati);
bull; Documente care sa ateste pregatirea corespunzatoare (sau declaratia pe propria raspundere ca va absolvi un curs de specialitate).

Autoritatea de contact
Dosarul va fi depus la Oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit pe raza caruia se afla ferma. Aici se va face o prima verificare (atat a documentatiei, cat si pe teren), dupa care va fi inaintat la Centrul Regional pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, unde va fi supus aprobarii.

Regimul de finantare
Banii vor fi primiti in doua transe egale. Prima imediat dupa aprobarea dosarului, iar cea de-a doua pe parcursul derularii proiectului, cand devine evidenta respectarea planului de afaceri. Costuri eligibile vizeaza, in principal, eventuala achizitie a fermei, dar si consultanta pentru intocmirea planului de afaceri.

(sursa: Satul romanesc sat europeanrdquo; publicatie editata de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania)

Noutati despre fonduri

Fonduri pentru reabilitarea termica a oraselor

Autoritatile locale vor putea accesa fonduri europene de peste 160 milioane euro pentru reabilitarea termica a cladirilor, in urmatorii sase ani, conform ministrului delegat pentru lucrarile publice, Laszlo Borbely. Proiectele de reabilitare termica vor fi integrate in programele de regenerare urbana care vor fi elaborate de autoritatile locale.


98 milioane de euro pentru lucrari de investitii costiere si reabilitarea falezelor

Secretarul de stat in cadrul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor, Lucia Ana Varga, a participat luni, 12 martie 2007, la seminarul cu tema Proiectele de reabilitare si protectie costiera a zonei costiere”, organizat de Agentia Japoneza pentru Cooperare Internationala (JICA), in colaborare cu Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor deruleaza proiectul numit Studiu privind protectia si reabilitarea partii sudice a litoralului romanesc al Marii Negrerdquo;.
Alocarea guvernului Romaniei pentru lucrarile de investitii costiere si pentru reabilitarea falezelor se cifreaza la suma de 98 milioane de euro in urmatorii 3 ani, dar finantarea principala vine din partea guvernului japonez.


Proiectul amintit este realizat cu contributia specialistilor romani din cadrul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor, Administratiei Nationale Apele Romane”, Institutului National de Cercetare - Dezvoltare Marina Grigore Antipardquo; Constanta si GEOECOMAR Bucuresti.
Secretarul de stat Lucia Ana Varga a mentionat faptul ca obiectivele proiectului sunt elaborarea unui plan de protectie a partii sudice a litoralului romanesc; realizarea unor actiuni preliminare pentru promovarea proiectelor preliminare, precum si transferul de cunostinte si tehnologii in domeniul protectiei si gestionarii zonei costiere catre partea romana. in deschiderea seminarului, ministrul mediului, doamna Sulfina Barbu a insistat asupra urgentarii masurilor in privinta invetitiilor in zona coastei Marii Negre: Presiunea asupra zonei costiere vine atat din partea societatii, in tendinta sa de dezvoltare, cat si din partea fenomenelor naturale, determinate in special de schimbarile climatice la nivel global. De aceea, este necesar sa luam masuri urgente pentru protectia si reabilitarea zonei costiere care se confrunta cu presiuni tot mai mari asupra resurselor naturale si ecosistemelor sale terestre si marine, cauzate in special de factorul uman: cresterea populatiei, urbanizarea, dezvoltarea agriculturii, pescuitului, industriei, comertului sau turismuluirdquo;.


Conform calendarului de implementare, au fost estimate costurile necesare realizarii programului de implementare a planului de protectie costiera, ce se va derula in perioada 2007-2020. Acesta include lucrari de reabilitare a 1500 m de diguri pentru disiparea energiei valurilor (15 milioane de euro); realizarea a 6700 m de diguri transversale pentru retinerea nisipului transportat de-a lungul litoralului (74 milioane euro); realizarea a 4100 m de recifi artificiali (65 milioane euro). De asemenea, se vor realiza lucrari de innisipare, valoarea estimata fiind de 82 milioane de euro, prin transportul unei cantitati de 3200000 mc de nisip. Pentru dezafectarea unor lucrari existente, valoarea estimata a cheltuielilor este de 13 milioane euro. in total, intreaga investitie este estimata la 316 milioane de euro.

Sprijin pentru legumicultori si pomicultori de la Ministerul Agriculturii

Ministrul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) analizeaza acordarea sprijinului financiar pentru producatorii agricoli de legume si fructe care implementeaza Sistemul European de Bune Practici Agricole EUREGAP. Sprijinul pe exploatatie ar putea fi de pana la 70% din valoarea facturii certificate. Ministerul ia in calcul si acordarea unui sprijin financiar pentru legumele si fructele destinate prelucrarii industriale, cantitatile si sumele alocate acestor produse urmand sa fie stabilite in prima jumatate a anului in curs. Printre masurile de sprijin vizate de MAPDR se mai numara: acordarea de sprijin financiar pentru functionarea grupurilor de producatori recunoscute in conformitate cu legislatia in vigoare; acordarea de sprijin financiar producatorilor agricoli de legume si fructe pentru achizitionarea de ambalaje si alte materiale de reclama, necesare conditionarii legumelor si fructelor, in conformitate cu standardele de comercializare; acordarea de sprijin financiar pentru legumele produse in sere si pentru ciupercile produse in spatii climatizate. Sprijinul financiar pentru producatorii agricoli de legume si fructe este prevazut in bugetul pentru 2007 al ministerului si se va acorda sub forma unor ajutoare de stat.

Album foto

 • Articole din editia din data de 16 Martie 2007

 • Dupa ce regimul comunist a fortat urbanizarea societatii - Tinerii sunt platiti sa vina investitori la sate

  Reportaje
 • Tentativa de viol sub influenta alcoolului

  Reportaje
 • Noi planuri pentru reactoarele 3 si 4

  Reportaje
 • Nivelul Dunarii din Cernavoda va fi tinut sub control?

  Reportaje
 • Luna Padurii 15 martie 15 aprilie

  Reportaje
 • Articole din aceeasi categorie

 • Medgidienii sunt nemultumiti de actuala conducere a Primariei

  Reportaje
 • Zilele Medgidiei - atac la buzunarele participantilor

  Reportaje
 • PSD vrea sa dea alocatie de 200 lei pana la majorat

  Reportaje
 • Indemnizatia pentru cresterea copilului va fi de 85% din venituri

  Reportaje
 • Platile directe catre fermieri dupa 20 februarie

  Reportaje
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771