Dezbatere publica la Medgidia pentru a salva 1800 de case in pericol

Martie 2007, Bogdan Chirita

Social


Primaria Municipiului Medgidia a organizat luni 12 martie o dezbatere publica ce a avut ca tema Case in pericol! Reparam drumurile sau interzicem accesul masinilor de mare tonaj in Medgidia, solutii pentru a salva cele 1800 de case in pericol din cauza traficului cu masinile de mare tonaj.
Au participat peste 400 de persoane, locuitori ai caselor si blocurilor de pe strazile Poporului, Tudor Vladimirescu, Kemal Agi Amet, Margaritarului, Romana, Calugareni, Ovidiu, Stefan cel Mare, Ion Creanga, Republicii, Industriei, Silozului, Cuza Voda, Tepes Voda, Vasile Lupu, strazi traversate zilnic de masini de mare tonaj, reprezentanti ai firmelor de transport si agentilor economici din zona de est.
La intalnire a fost prezent si prefectul judetului Constanta, domnul Danut Culetu care a aflat direct de la cetatenii din Medgidia despre problemele cu care se confrunta si cat de afectati sunt de traficul masinilor de mare tonaj.
Conform unei monitorizari efectuate de inspectorii biroului de servicii publice din cadrul Primariei, aproximativ 300 de masini de mare tonaj traverseaza strada Poporului spre Lafarge in prima parte a zilei, intre orele 7.00 15.00.
Pana in present, Primaria Medgidia a aplicat urmatoarele masuri, restrictionarea vitezei, montarea butonilor de incetinire pe strazile Poporului, Margaritarului, Romana, repararea partiala a intersectiilor Poporului - Margaritarului, Tudor Vladimirescu - Kemal Agi Amet, montarea alveolelor la intrarile pe strada Kemal Agi Amet.
Solutia optima pentru devierea traficului greu din oras este construirea unui drum de centura dar acest proiect va dura trei ani.
Ce facem acum ?
Cetatenii sunt nemultumiti de zgomotul pe care il fac aceste masini zi si noapte, de viteza cu care circula fara sa respecte semnele de circulatie, de accidentele care se produc din cauza neatentiei soferilor care conduc aceste masini. Sunt disperati de faptul ca locuintele sunt pe cale sa se distruga si doar ei stiu cat de greu le-au construit.

Solutiile urgente sunt repararea drumurilor sau interzicerea accesului masinilor de mare tonaj in oras.
Pentru repararea drumurilor studiile spun ca este nevoie de 197 miliarde de lei. Sunt bani multi iar administratia locala nu ii poate asigura din bugetul local. Pentru aceasta a fost infiintata taxa de trama stradala pe care ar fi trebuit sa o plateasca firmele transportatoare ale caror masini au stricat drumurile. Taxa a fost atacata de Institutia Prefectului, pe motiv ca este nelegala. Primaria Medgidia isi sustine punctul de vedere ca taxa este necesara si legala si va merge in instanta unde legea isi va spune cuvantul.
Cetatenii prezenti la dezbatere s-au aratat suparati fata de societatea Lafarge si au spus ca aceasta societate ar trebui sa isi gaseasca solutii pentru livrarea marfii. Ei au propus sa se foloseasca Portul sau gara CFR care sunt in apropierea fabricii sau un alt drum care sa faca legatura intre fabrica si DN 22, astfel incat masinile sa nu mai traverseze orasul.
Pana atunci, Medgidia are nevoie de drumuri bune iar locuitorii de liniste si siguranta.
Primarul Dumitru Moinescu va face toate eforturile pentru a obtine fonduri si credite astfel incat in acest an sa inceapa lucrarile de reparatii la traseul str. Poporului - Tudor Vladimirescu - Kemal Amet - Pietei. De asemenea, vor avea loc discutii cu reprezentantii Lafarge Ciment din Bucuresti pentru a gasi solutia la restrictionarea traficului greu in Medgidia.

Album foto

 • Articole din editia din data de Martie 2007

 • Dupa ce regimul comunist a fortat urbanizarea societatii - Tinerii sunt platiti sa vina investitori la sate

  Social
 • Tentativa de viol sub influenta alcoolului

  Social
 • Noi planuri pentru reactoarele 3 si 4

  Social
 • Nivelul Dunarii din Cernavoda va fi tinut sub control?

  Social
 • Luna Padurii 15 martie 15 aprilie

  Social
 • Articole din aceeasi categorie

 • Primăria municipiului Medgidia marchează Ziua Universală a Iei Românești

  Social
 • Un moment de solidaritate

  Social
 • Locuitorii din Siliștea au primit semințe și răsaduri pentru înființarea grădinilor

  Social
 • Ziua Internaţională a Familiei marcată la Cumpăna

  Social
 • Sprijin pentru locuitorii din comuna Dobromir, cu ocazia Sărbătorilor Pascale

  Social
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771