Fondurile agricole post-aderare

9 Martie 2007, Bogdan Chirita

Actualitate
Fondurile agricole post-aderare
Anul 2007 constitiuie piatra de hotar pentru Guvernul Romaniei in ceea ce priveste pregatirea pentru absorbtia fondurilor provenite de la Uniunea Europeana, menite sa reduca decalajele dintre nevelul de dezvoltare al comunitatii si cel al Romaniei. O data cu integrarea, instrumentele puse la dispozitie prin programele Uniunii Europene s-au schimbat, programele PHARE, SAPARD si ISPA urmand a fi inlocuite de fondurile comunitare si de de coeziune.
Concret, in domeniul agricol, SAPARD va fi inlocuit cu Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (FEADR) si Fondul European pentru Pescuit. Banii aferenti acestor instrumente de plata de la UE vor fi gestionati de Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP).
Despre FEADR
Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala esteo alocatie de la Uniunea Europeana in valoare de aproximativ 7,5 miliarde euro in perioada 2007 2013. Structura fondului este pe patru axe, in functie de prioritati: AXA I: Cresterea competitivitatii sectorului agricol si silvicrdquo; ; AXA II: imbunatatirea mediului si a zonelor ruralerdquo; ; AXA III: Calitatea vietii in zonele rurale si diversificarea economiei
ruralerdquo; si AXA IV: LEADERrdquo;. Programul LEADER se refera la incurajarea inovatiei in sectorul agricol si forestier, folosirea resurselor naturale si culturale intr-un mod rational si imbunatatirea calitatii vietii in zonele rurale.
Cheltuieli care pot fi finantate
Prin FEADR, se asigura intre 50 si 70% din cheltuielile totale eligibile ale proiectelor selectate. Astfel, cofinantarii din surse proprii (incluzand aici si creditele bancare), de pana la 50%, i se adauga acest grant de la UE, pe anumite tipuri de cheltuieli, care vizeaza actiuni precum:
61607;Construirea, modernizarea si extinderea cladirilor si a constructiilor conexe unitatii de productie. Pentru modernizare, daca investitia are in vedere extinderea cladirilor existente si/sau construirea unor anexe noi, acestea trebuie sa fie justificate si sa serveasca modernizarii propriu-zise.
61607;Achizitionarea de utilaje si echipamente noi, inclusiv IT, software, hardware
61607;Cheltuieli reprezentand plata arhitectilor, inginerilor si consultantilor, a studiilor de fezabilitate, achizitionarea de patente si licente in procentele prevazute in fisele tehnice ale masurilor. Cheltuielile pentru intocmirea documentatiei necesare proiectului sunt singurele care pot fi efectuate inainte de semnarea contractului de finantare cu APDRP.
61607;Achizitionarea de mijloace de transport noi, specializate, ca rezultat al identificarii lor in studiul de fezabilitate/memoriu justificativ/plan de afaceri, cu o capacitate de transport bine fundamentata. Mijlocul de transport trebuie sa deserveasca activitatea, iar achizitionarea acestuia in scopul amintit trebuie sa fie bine documentat in anexele cererii de finantare.
61607;Unelte si instrumente specifice, inclusiv acelea pentru protectia impotriva incendiilor si cele pentru protectia muncii.
61607;Achizitionarea de teren, la nivelul a maxim 10% din valoarea totala a proiectului, numai in cazul stramutarii exploatatiei pentru a respecta standardele de mediu.
Fondurile nerambursabile din cadrul FEADR vor fi acordate pentru investitii private care au ca scop modernizarea exploatatiilor agricole ; cresterea valorii economice a padurilor ; cresterea valorii adaugate a produselor agricole si silvice ; imbunatatirea si dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea si adaptarea agriculturii si silviculturii ;
diversificarea activitatilor nonagricole ; sprijin pentru crearea si dezvoltarea microintreprinderilor cu scopul de a promova spiritul intreprinzator ; incurajarea activitatilor turistice ; servicii de baza pentru economia si populatia rurala.
Pentru informatii referitoare la modurile la fondurile pentru agricultura va puteti adresa urmatoarelor institutii:
Centrul Regional de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit 2 Constanta (centru zonal)
Tel: 0241-617122
Oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Constanta
Adresa: Str. Revolutiei din 22 Decembrie 1989, nr. 17-19, Constanta
Tel: 0241-550038
Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Constanta
Adresa: Str. Revolutiei din 22 Decembrie 1989, nr. 17-19, Constanta
Tel: 0241-618136

Album foto

 • Articole din editia din data de 9 Martie 2007

 • Se scumpeste energia electrica

  Actualitate
 • PRIMUL MINISTRU AL ROMANIEI IN VIZITA LA CERNAVODA

  Actualitate
 • PREGATIREA PENTRU VREMURI MAI CALDE LA CERNAVODA

  Actualitate
 • Campania de informare a comunitatii,,Europa mea, Europa noastraĺĺ

  Actualitate
 • CUM S-A SCHIMBAT CERNAVODA IN ULTIMII ANI

  Actualitate
 • Articole din aceeasi categorie

 • Guvernul a adoptat rectificarea bugetar─â / Un miliard de lei t─âiat de la Educa┼úie / D─âncil─â: Sunt reanalizate cheltuielile de personal, supraestimate ini┼úial

  Actualitate
 • Petre Daea: "Romania se afla pe primul loc ├«n UE la produc┼úia de miere ┼či pe doi la num─ârul de familii de albine"

  Actualitate
 • Sistem de chirurgie laparoscopic─â videoghidat─â de ultim─â genera╚Ťie la Spitalul Municipal Medgidia

  Actualitate
 • Sprijin financiar lunar de la stat pentru fermierii care angajeaz─â tineri pentru cre╚Öterea for╚Ťei de munc─â ├«n agricultur─â, acvacultur─â ╚Öi industria alimentar─â

  Actualitate
 • Daun─â total─â ├«n livezile din jude╚Ťul Constan╚Ťa

  Actualitate
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771