Actualitate

Plan de investitii pe termen lung privind deseurile, aprobat de CJC

Consiliul Judetean Constanta (CJC) este unul dintre beneficiarii finali ai proiectului PHARE CES 2006 &Asistenta tehnica pentru pregatirea portofoliului de proiecte in sectorul Deseuri”. Scopul acestei asistente tehnice il constituie pregatirea unui proiect de management integrat al deseurilor pentru judetul Constanta, in vederea obtinerii finantarii investitiilor necesare pentru conformare prin intermediul Programului Operational Sectorial de Mediu (POS de Mediu).

Prima etapa a acestui proiect este de fapt una de prefezabilitate, in care CJC trebuie sa prezinte un &Plan de Investitii pe Termen Lung pentru perioada 2009-2038”, fiind de fapt un Master Plan al deseurilor la nivel judetean. Urmatoarea etapa este una de fezabilitate, in care vor fi realizate documentatiile pentru obtinerea finantarii de la Uniunea Europeana. in ultima sedinta a CJC, consilierii au votat cu unanimitate de voturi prima etapa a proiectului, si anume Planul de investitii pe Termen Lung.

Obiectivul general al proiectului este imbunatatirea infrastructurii de mediu in conformitate cu standardele europene. Revenind la &Planul de Investitii pe Termen Lung pentru perioada 2009-2038”, aici se identifica masurile ce trebuie luate pentru urmatorii 30 de ani, masuri ce trebuie finalizate pentru a putea dezvolta un sistem de management integrat al deseurilor in judetul Constanta. Acest Master Plan respecta prevederile legislatiei nationale, precum Planul National de Gestionare a Deseurilor. Investitia totala in cadrul acestui proiect este estimata, pina in anul 2038, la peste 155 de milioane de euro. Este vorba despre costuri de investitii prioritare eligibile care vor fi finantate prin POS de Mediu, in perioada 2009-2013, de peste 43 de milioane de euro. De asemenea, sint incluse costuri de investitii prioritare neeligibile, finantate tot prin POS de Mediu, in valoare de 1,8 milioane de euro.

Pentru perioada 2014-2038 sint previzionate costuri de investitii de peste 90 de milioane de euro. Restul sumei pina la valoarea totala a proiectului, adica peste 155 de milioane de euro, reprezinta alte surse de finantare ale orperatorilor de salubritate. Potrivit reprezentantilor CJC, studiul de fezabilitate va contine solutii complete in ceea ce priveste managementul integrat al deseurilor in judetul Constanta, incluzind aici si sortarea, transportul, depozitarea, inchiderea si reabilitarea depozitelor neconforme care exista in prezent.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*