Politic

Asistentii personali dati in somaj de Iordache, ajutati de PSD

Recent, administratia locala din Medgidia a dorit sa se &debaraseze” de toti asistentii personali pentru persoanele cu handicap prin trecerea acestora in somaj.

Asistentii au primit la domiciliu un document din partea primariei prin care erau anuntati de faptul ca autoritatile locale sunt in imposibilitatea de a mai achita salariul asistentilor personali pentru persoanele cu handicap. Cauzele acestei masuri sunt se pare valoarea mica a prevederii bugetare acordata de Ministerul Finantelor din bugetul de stat, pentru plata asistentilor personali si refuzul manifestat de Ministerul Finantelor de a rectifica aceasta prevedere bugetara.

Oamenii au apelat la ajutorul consilierilor psd-isti pentru a isi pastra dreptul castigat prin lege. &Eu le-am spus sa nu reununte la acest drept legal si i-am ajutat cum am putut pentru a-si primi salariile cuvenite. Poate ca nu vor primi o luna sau isi vor primii bani mai tarziu dar ii vor primi intrucat este un drept legal”, a declarat Luminita Vladut, consilier PSD. Vladut spune ca nu a fost multumita de raspunsul dat de directorul economic al primariei Medgidia cu privire la aceasta problema. &Din discutia avuta cu directorul economic am tras concluzia ca neplata salariilor asistentilor personali este o idee nascocita de ei. Trimiterea insotitorilor in somaj de catre primarie este o masura care incalca legea. ”, adauga consilierul psd-ist.

&L-am ales pentru ca am crezut ca este baiat bun insa s-a dovedit contrariul. Ne-a trimis acasa o hartie prin care spune ca ne da in somaj insa noi ne-am mobilizat. Trebuie sa ne dea dreptul cuvenit prin lege”, povesteste un asistent. Persoanele cu dizabilitati care au nevoie de ingrijire speciala, pot beneficia, conform legii 448/2006, de asistenti personali. Potrivit legii, trebuie indeplinite mai multe conditii pentru incadrarea unei persoane in functia de asistent personal : varsta minima de 18 ani, sa nu existe o condamnare pentru savarsirea vreunei infractiuni, iar solicitantii sa aiba capacitate deplina de munca si stare de sanatate corespunzatoare.

Asistentii personali semneaza un contract individual de munca, si un angajament – act aditional la contract – prin care isi asuma raspunderea de a realiza planul de recuperare pentru adultul sau copilul cu handicap grav.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*