Asigurarea obligatorie a locuintelor se va incheia pe un an calendaristic, intre proprietari si PAID

15 Mai 2009, Bogdan Chirita

Actualitate

Polita de asigurare obligatorie a locuintelor va fi incheiata pe un an calendaristic, de la 1 ianuarie la 31 decembrie, pentru fiecare imobil, intre viitorul Pool-ul de Asigurare impotriva Dezastrelor (PAID) si proprietari, si va fi reinnoita anual, a anuntat, vineri, autoritatea de reglementare.

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a emis normele privind forma si clauzele cuprinse in contractul de asigurare obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor, acestea fiind publicate, joi, in Monitorul Oficial. "Normele preiau mare parte din propunerile formulate de societatile de asigurare si reglementeaza aspecte privind forma si continutul politei de asigurare impotriva dezastrelor naturale (PAD), suma asigurata, plata primei de asigurare, perioada de valabilitate a PAD, riscurile cuprinse in asigurare si cele excluse, obligatiile proprietarului unei constructii cu destinatie de locuinta, s.a", se arata intr-un comunicat al CSA remis, vineri.

CSA reaminteste ca, in conformitate cu Legea 260/2008, PAD se incheie in forma scrisa intre PAID si proprietarul locuintei, ceea ce inseamna ca normele mentionate anterior vor putea produce efecte doar dupa constituirea PAID. La finele lunii aprilie, CSA a anuntat ca numarul si numele companiilor care vor participa la constituirea PAID vor fi cunoscute, cel mai probabil, la mijlocul lunii mai, dupa ce actionarii acestora vor aproba participarea la acest proiect. Pana in prezent, doar Ardaf, Generali si Astra au anuntat ca actionarii au aprobat participarea la constituirea PAID.

Potrivit normelor, in cazul schimbarii proprietarului locuintei, raspunderea PAID curge pana la data expirarii valabilitatii PAD incheiate pentru acea locuinta. "Astfel, persoana care instraineaza o locuinta asigurata este obligata sa inmaneze PAD persoanei care devine proprietara a acesteia, iar noul proprietar are obligatia de a instiinta in scris despre acest fapt asiguratorul care a eliberat PAD pentru locuinta", se precizeaza in comunicat. O persoana care detine o asigurare facultativa a locuintei pentru riscurile prevazute de Legea 260/2008 are obligatia ca, la data expirarii acesteia, dar nu mai tarziu de 31 decembrie a primului an de aplicare a legii, sa incheie asigurarea obligatory.

in ceea ce priveste limita de raspundere in temeiul PAD, normele prevad ca dupa fiecare dauna provocata locuintei prin producerea oricarui eveniment asigurat, suma asigurata se micsoreaza pentru restul perioadei de asigurare, cu suma platita drept despagubire, asigurarea continuand cu suma asigurata ramasa. "Aceasta inseamna ca suma asigurata obligatoriu reprezinta limita maxima a despagubirilor totale ce pot fi platite de PAID in temeiul unui contract, in perioada de valabilitate a acestuia, indiferent de numarul si cuantumul daunelor produse in aceasta perioada", se spune in comunicat. in cazul in care se incheie mai multe PAD pentru aceeasi locuinta si acelasi an de asigurare, va fi valabila cea dintai PAD incheiata, celelalte PAD anulandu-se, cu restituirea primelor de asigurare de catre PAID.

Normele nu ingradesc dreptul oricarei persoane interesate de a contracta si o asigurare facultativa a locuintei, dar precizeaza ca aceasta va fi incheiata numai pentru sume asigurate care le depasesc pe cele asigurate obligatoriu si/sau pentru riscuri care nu fac obiectul contractului de asigurare obligatorie a locuintelor.

in cazul in care, pe langa asigurarea obligatorie, exista si o asigurare facultativa pentru aceeasi locuinta, despagubirea se va plati mai intai din asigurarea obligatorie, pana la concurenta sumei asigurate obligatoriu. Conform Legii 260/2008, proprietarii de imobile sunt obligati sa incheie o polita de asigurare, prima fiind diferentiata in functie de tipul de locuinta, intre 10 si 20 de euro. Valoarea asigurata a unei locuinte nu va depasi 20.000 de euro, iar nivelul minim se va situa la 10.000 de euro. Fondul locativ national cuprinde opt milioane de unitati, din care, potrivit datelor CSA, doar cel mult 15% beneficiaza de protectie printr-o polita de asigurare facultativa.

Potrivit unei estimari MAI, valoarea primelor subscrise dupa introducerea legii privind asigurarea obligatorie a locuintelor va atinge 150 de milioane de euro. in noiembrie 2008, Ministerul Administratiei si Internelor a anuntat ca obligativitatea asigurarii locuintei va deveni efectiva la 1 iulie 2009.

Articole din editia din data de 15 Mai 2009

 • Hotelul Complexului Sportiv din Medgidia, concesionat in schimbul unei varuieli

  Actualitate
 • Administratia din Eforie sustine organizarea Campionatul National de Aikido Katana

  Actualitate
 • Sedinta de consiliul judetean

  Actualitate
 • Cernavoda orasul meu fara droguri

  Actualitate
 • Campanie de infrumusetare a orasului Mangalia

  Actualitate
 • Articole din aceeasi categorie

 • Guvernul Orban și-a asumat răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi

  Actualitate
 • Legea construcțiilor va fi modificată major, în curând: Se simplifică procedurile de obținere a autorizațiilor și avizelor

  Actualitate
 • Guvernul a adoptat rectificarea bugetară / Un miliard de lei tăiat de la Educaţie / Dăncilă: Sunt reanalizate cheltuielile de personal, supraestimate iniţial

  Actualitate
 • Petre Daea: "Romania se afla pe primul loc în UE la producţia de miere şi pe doi la numărul de familii de albine"

  Actualitate
 • Sistem de chirurgie laparoscopică videoghidată de ultimă generație la Spitalul Municipal Medgidia

  Actualitate
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771