Proiect de mediu lansat la Cumpana

27 Februarie 2009, Ghiulseren Abduraman

Administratie locala
Marti 24 februarie la Primaria Cumpana a avut loc conferinta de lansare a proiectului &Colectare selectiva si constructia unei statii de sortare in comuna Cumpana, judetul Constanta”.
La eveniment au fost prezenti Mariana Gaju, primarul comunei Cumpana, reprezentanti ai Agentiei de Dezvoltare Regionala a Regiunii de Dezvoltare Regionala Sud-Est, angajati ai primariei care s-au implicat in proiect.
Scopul proiectului il reprezinta constructia unei statii de sortare a deseurilor reciclabile pe raza comunei Cumpana, dotata cu o platforma betonata cu suprafata de 863 de metri patrati, o hala de sortare cu structura metalica si suprafata de 470 de metri patrati, o cladire social-administrativa, si utilaje specifice de sortare a deseurilor.
Prin acest proiect se vor crea 13 locuri de munca iar persoanele care vor fi angajate vor fi instruite. Proiectul este finantat de programul Phare 2006 iar autoritatea contractanta a acestui proiect este Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei, iar autoritatea de implentare a proiectului este Agentia de Dezvoltare Regionala a Regiunii de Dezvoltare Regionala Sud-Est, iar beneficiarul este Consiliul Local Cumpana.
Valoarea totala a proiectului este de 916.138,43 euro din care 89,96% este finantat de Programul Phare iar 10 % este finantat de catre colectivitatea locala. Obiectivul general al proiectului este realizarea unei investitii importante in domeniul mediului pentru comuna in scopul reducerii cantitatilor de deseuri si pentru a stimula colectarea selectiva a deseurilor.

Proiectul se va finaliza in septembrie
Termenul de executie al proiectului este de 30 septembrie 2009, un termen foarte scurt in opinia Marianei Gaju care spune ca ii este teama ca nu va reusi sa implementeze perioadele proiectului si ca incearca sa cuprinda cate doua etape daca legiuitorul le permite.
De asemenea, planul va duce la cresterea calitatii vietii si va avea un impact pozitiv asupra sanatatii populatiei. &Pentru comuna Cumpana inseamna foarte mult aceasta selectare selectiva pentru ca de-a lungul anilor noi am avut in dotare un tractor cu o autogunoiera si un numar de 25 de containere metalice amplasate in zece puncte fixe. Tractorul cu alti sase angajati strang deseurile menajere zilnic de pe aproape 20 de strazi ale localitatii. Prin implementarea acestui proiect vom achizitiona un motostivuitor si a unui incarcator frontal pentru statia de sortare, iar pe strazile comunei va trece un autocompactor de 18 metri cubi si un altul de 12 metri cubi”, a specificat edilul comunei Mariana Gaju.
Autocompactorii vor transporta deseurile la statia de sortare. Proiectul va mai aduce un numar de 163 de containere care vor fi depozitate in comuna. Totodata vor mai fi 37 de platforme, ingradite, iar fiecare platforma va avea cinci containere pentru colectare sticla, peduri, hartie, carton, lemn si deseuri textile. in zonele mai populate va mai fi un container pentru deseuri nereciclabile.

Constientizarea populatiei o provocare pentru administratia locala
Edilul a afirmat in cadrul conferintei de presa ca va fi o adevarata provocare constientizarea populatiei referitor la destinatia containerelor.
Serviciile de promovare a proiectului au valoarea de 40.000 de euro, bani din care se vor realiza 5000 de brosuri ghiduri de informare si educare a grupului tinta, 14.000 de fluturasi de promovare a proiectului 400 de afise de sensibilizare si informare, etc.
&E nevoie de constientizarea populatiei in ceea ce priveste insemnatatea selectarii selective,” a declarat Mariana Gaju, sefa administratiei locale din comuna Cumpana.
Gaju a precizat ca proiectul este necesar comunei Cumpana care este intr-o continua transformare prin cresterea numarului de locuitori dar mai ales prin introducerea in intravilan a unor suprafete de teren si ca din aceasta cauza in localitate niciodata nu sunt suficiente proiecte de infrastructura.
Ea a mai adaugat ca este un proiect foarte necesar localitatii avand in vedere extinderea localitatii pe un numar de 136 de strazi si numarul de 5000 de gospodarii si ca exista gospodarii care se ocupa de cresterea animalelor.

Articole din editia din data de 27 Februarie 2009

 • Bolnavii Spitalului din Medgidia, terorizati de gandaci

  Administratie locala
 • Proiect respins de consilierii locali din Independenta

  Administratie locala
 • Locuitorii din Silistea vor avea acces la internet si telefon fix

  Administratie locala
 • Sedinta de consiliu la Saligny

  Administratie locala
 • UE permite acordarea ajutoarelor de stat \

  Administratie locala
 • Articole din aceeasi categorie

 • Proiect pentru construirea unei piețe de pește în Pecineaga

  Administratie locala
 • Amenajare loc de joacă în centrul orașului Negru Vodă

  Administratie locala
 • Capelă mortuară în localitatea Mireasa

  Administratie locala
 • Toate drumurile de pământ din localitatea Comana vor fi pietruite

  Administratie locala
 • Instituțiile de învățământ din Ciobanu pregătite pentru noul an școlar

  Administratie locala
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771