Guvernul a aprobat introducerea tichetelor de vacanta

20 Februarie 2009, Bogdan Chirita

Actualitate
Guvernul a aprobat, miercuri, prin ordonanta de urgenta, introducerea tichetelor de vacanta, cu o valoare stabilita in limita a sase salarii minime brute pe economie, a anuntat ministrul Turismului, Elena Udrea.
"Credem ca in contextul actual al crizei economice, aceasta masura va fi de natura sa sprijine dezvoltarea turismului national si in acelasi timp sa sprijine activitatea intreprinderilor mici si mijlocii cu activitate din turism", a spus Udrea, intr-o conferinta de presa sustinuta la Guvern.
Ea a aratat ca astfel de tichete vor putea fi acordate de catre angajatori in limita bugetului, pentru persoane incadrate cu contract individual de munca. Tichetele vor fi acordate sub forma unui bon nominal, prin intermediul unitatilor emitente avizate de Ministerul Finantelor, si vor putea fi folosite doar de catre persoanele ale caror nume sunt inscrise pe bilet. "Tichetele de vacanta se vor acorda in limita a 6 salarii minime brute pe economie si pot fi folosite pe teritoriul Romaniei, iar cei care sunt de acord sa foloseasca la plata aceste tichete se numesc unitati afiliate si trebuie sa fie avizate de Ministerul Turismului in concordanta cu Ordonanta 58/98.
Asta inseamna ca nu prevede un aviz special legate de aceste tichete de vacanta, ci pur si simplu ne referim la acele unitati cu activitate in turism care respecta prevederile acestei ordonante si care au avizul Ministerului Turismului pentru a functiona in acest domeniu", a spus Udrea. Ea a aratat ca tichetele ar putea fi folosite incepand cu vacanta de Pasti, normele de aplicare a noului sistem urmand sa fie aprobate de Guvern, prin hotarare, in termen de 15 zile. Potrivit ministrului de resort, efectul urmarit prin introducerea tichetelor de vacanta sunt fiscalizarea unei mari parti din activitatea desfasurata "la negru" in turism, precum si cresterea consumului si a numarului de locuri de munca.
Intrebata de presa care este efortul bugetar aferent tichetelor de vacanta, Elena Udrea a aratat ca aceasta suma este dificil de estimat. "Pentru ca aceste tichete pot fi acordate intr-un cuantum de la un salariu pana la sase salarii minime, in functie de angajator, atunci cand este vorba de un angajator din sectorul bugetar, dar si in functie de neogocierile dintre angajator si angajat, cand vorbim de sectorul privat, in acest moment este dificil sa apreciem exact care va fi efortul bugetar. Cert este ca el va fi cam in acelasi cuantum cat este astazi cel referitor la primele de vacanta", a spus ministrul Turismului. Proiectul de masuri anticriza discutat, in luna ianuarie, de Guvern cu sindicatele si patronatele prevede, printre altele, introducerea in procedura de urgenta a tichetelor de vacanta, masura care va determina, potrivit documentului, un minus bugetar estimat la doua miliarde lei (0,35% din PIB).

Articole din editia din data de 20 Februarie 2009

 • Proiectul de locuinte ieftine pentru tineri prinde contur si la Medgidia

  Actualitate
 • Scandal la Discoteca Teachers

  Actualitate
 • Licitatie pentru delegarea serviciului de transport local

  Actualitate
 • Drumurile din Medgidia vor fi reparate

  Actualitate
 • Expozitie de porumbei la Medgidia

  Actualitate
 • Articole din aceeasi categorie

 • Guvernul Orban și-a asumat răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi

  Actualitate
 • Legea construcțiilor va fi modificată major, în curând: Se simplifică procedurile de obținere a autorizațiilor și avizelor

  Actualitate
 • Guvernul a adoptat rectificarea bugetară / Un miliard de lei tăiat de la Educaţie / Dăncilă: Sunt reanalizate cheltuielile de personal, supraestimate iniţial

  Actualitate
 • Petre Daea: "Romania se afla pe primul loc în UE la producţia de miere şi pe doi la numărul de familii de albine"

  Actualitate
 • Sistem de chirurgie laparoscopică videoghidată de ultimă generație la Spitalul Municipal Medgidia

  Actualitate
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771