Licitatiile publice, simplificate cu acordul forurilor europene

Ianuarie 2009, Bogdan Chirita

Fonduri Europene
Legislatia achizitiilor publice va fi modificata prin noi prevederi care vor permite scaderea plafoanelor valorice in functie de care este acceptata inscrierea unei firme la licitatie si impartirea unui proiect in diferite segmente, la care vor lucra mai multi constructori. ”Politica pe care o are actualul Guvern este de a modifica legislatia achizitiilor publice, pentru a evita ca firme mari, concerne, sa ia, practic, spuma, iar ceilalti sa fie practic salahori si sa munceasca, dand posibilitatea unei egalitati de tratament intre intreprinzatorul roman si cel strain, coborand plafoanele prin care se poate participa la o lucrare.
De exemplu, eu cred ca o autostrada, Bucuresti-Brasov, poate fi realizata mult mai repede si mai eficient impartind-o in doua-trei tronsoane, avand posibilitatea ca mai multe firme sa lucreze si care, la un moment dat, sa se intalneasca si sa finalizeze lucrarea, in locul unui singur antreprenor care sa o lungeasca si, daca -Doamne, fereste! - cumva acela nu isi face treaba, toata lucrarea s-a blocat”, a spus Boc.
El a precizat ca proiectul de modificare a legislatiei va fi prezentat Parlamentului dupa ce va fi agreat de catre Comisia Europeana (CE). &Vom veni in Parlament si vom propune o relaxare, dar o relaxare in sensul bun al cuvintului, a legislatiei privind achizitiile publice, prin care si autoritatile sa aiba posibilitatea ca in termeni mult mai rapizi sa poata achizitiona lucrarea. Nu vreau sa inchei acest mandat si sa vin si eu cu cinci kilometri de autostrada, asa cum a lasat vechiul Guvern”, a adaugat premierul.
La randul sau, seful Departamentului pentru Afaceri Europene (DAE), Vasile Puscas, a sustinut ca Guvernul va initia negocieri cu expertii CE pentru modificarea legislatiei privind achizitiile publice, prin introducerea de noi reguli referitoare la procedura de atribuire a contractelor si de contestare a rezultatului licitatiei. Departamentul a transmis CE un document continand o serie de propuneri de imbunatatire a procedurilor de atribuire a contractelor de achizitie publica. in urma cu o saptamana, seful statului a anuntat, la Bruxelles, la finalul intalnirii cu presedintele CE, Jose Manuel Durao Barosso, ca Romania va trimite Comisiei, in urmatoarele sapte zile, o propunere de modificare a legii achizitiilor publice, pentru eficientizarea accesarii fondurilor UE.
Basescu a aratat atunci ca autoritatile intentioneaza sa reduca perioada de evaluare de catre CE a proiectelor transmise de Romania, de la 87 zile, la 30 zile, si sa diminueze timpul aferent procedurilor de accesare a fondurilor comunitare, de la aproape 90 zile, la maximum o luna.

Articole din editia din data de Ianuarie 2009

 • Cursuri de formare profesionala pentru persoanele fara locuri de munca

  Fonduri Europene
 • Un politist din Medgidia amenintat cu moartea

  Fonduri Europene
 • Romanii nu au nevoie de permis de munca pentru slujbe de conducere si de inalta calificare in Italia

  Fonduri Europene
 • CSM Medgidia a castigat "Cupa Municipiului"

  Fonduri Europene
 • Proiecte cu bani SAPARD prelungite

  Fonduri Europene
 • Articole din aceeasi categorie

 • Servicii sociale pentru locuitorii din Satu Nou

  Fonduri Europene
 • Bursa locurilor de muncă la Satu Nou, ediția 29-31 iulie

  Fonduri Europene
 • Fonduri europene pentru construirea unei școli în Darabani

  Fonduri Europene
 • 90 de panouri solare vor fi montate în Satu Nou

  Fonduri Europene
 • Fonduri europene pentru modernizarea sistemului de alimentare cu apă în Darabani și Vâlcele

  Fonduri Europene
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771