Alegerile parlamentare, cel mai scump scrutin

23 Ianuarie 2009, Bogdan Chirita

Politic
in campania electorala de anul trecut, candidatii Partidului National Liberal au cheltuit cei mai multi bani pentru a incerca sa ii convinga pe romani sa ii voteze.
Pentru fiecare vot primit, PNL a investit 2,2 euro. Astfel s-a ajuns la un total de sase milioane de euro pentru a obtine circa 2,6 milioane de voturi.
Cum era de asteptat cel mai bun raport intre banii investiti si numarul de voturi primite l-au avut candiatii UDMR, cu o valoare de 0,9 euro, in vreme ce PDL si PSD+PC, pentru care si-au exprimat optiunea aproape doua treimi dintre cei care au mers la urne, au scos din vistierie cate 1,3 euro, respectiv 1,6 euro pentru fiecare &Votat”, titreaza presa centrala.
Per total, schimbarea sistemului de vot in alegeri uninominale a adus si cele mai scumpe alegeri- 20,5 milioane de euro. Oricum, alianta PSD+PC se afla pe primul loc in privinta cheltuielilor, cu 7,6 milioane de euro, potrivit Autoritatii Electorale Permanente (AEP)- de cinci ori mai mult decat in 2004, iar aceasta suma inregistreaza doar banii declarati legal. Cu toate acestea, numarul voturilor pentru PSD+PC a scazut de la 7,5 milioane, in 2004, la 4,6 milioane, in 2008.
Pe locul al doilea in topul cheltuielilor se situeaza PDL, cu 6 milioane de euro pentru 4,5 milioane de voturi. UDMR si-a promovat candidatii cu sume de trei ori mai mari fata de parlamentarele anterioare, adica 834.000 de euro fata de 222.000 de euro in urma cu patru ani. Numarul votantilor a scazut de la 1,2 milioane - acum patru ani - la 865.000, in 2008.

33 de europarlamentari romani
in acest an, populatia se va prezenta la vot de doua ori, in alegerile prezidentiale si cele europene.
Daca autoritatile romane nu au stabilit inca data alegerii presedintelui, in Europa lucrurile se precipita. Redactia romana a Parlamentului European a transmis, intr-un comunicat, ca alegerile pentru viitorul Legislativ european vor avea loc la data de 7 iunie 2009, in Romania urmand sa fie alesi 33 de eurodeputati. Potrivit documentului citat, alegerile vor avea loc simultan in toate cele 27 de state membre UE, oferind unui numar de 375 milioane de cetateni europeni cu drept de vot posibilitatea de a decide asupra politicilor la nivel european.
Avand in vedere ca procesul de ratificare a Tratatului de la Lisabona nu se va incheia, cel mai probabil, pana la alegerile europene, baza legala cu privire la componenta Parlamentului European va fi Tratatul de la Nisa, potrivit caruia numarul membrilor PE va fi redus la 736. in urma alegerilor europene din 7 iunie 2009, 33 de locuri vor reveni membrilor PE din Romania. in perioada dintre ianuarie 2007 si iunie 2009, conform prevederilor din Actul de aderare a Romaniei si Bulgariei la UE, numarul deputatilor in PE este 785, dintre care 35 de deputati europeni provin din tara noastra, acestia fiind desemnati in urma primelor alegeri europene organizate la 25 noiembrie 2007.
Potrivit concluziilor adoptate de Consiliul European din 11-12 decembrie, &in eventualitatea in care Tratatul de la Lisabona ar intra in vigoare dupa alegerile europene din iunie 2009, vor fi adoptate cat mai repede posibil masuri tranzitorii, in conformitate cu procedurile legale necesare, in scopul de a creste, pana la sfirsitul mandatului parlamentar 2009-2014, in conformitate cu cifrele prevazute in cadrul Conferintei interguvernamentale care a aprobat Tratatul de la Lisabona, numarul de deputati europeni ai celor douasprezece state membre pentru care s-a stabilit aceasta crestere”.
Prin urmare, &numarul total de deputati europeni va creste de la 736, la 754 pana la sfarsitul mandatului parlamentar 2009-2014. Obiectivul este ca aceasta modificare sa intre in vigoare, daca este posibil, in cursul anului 2010”, se arata in declaratia Consiliului European.

Articole din editia din data de 23 Ianuarie 2009

 • Cursuri de formare profesionala pentru persoanele fara locuri de munca

  Politic
 • Un politist din Medgidia amenintat cu moartea

  Politic
 • Romanii nu au nevoie de permis de munca pentru slujbe de conducere si de inalta calificare in Italia

  Politic
 • CSM Medgidia a castigat "Cupa Municipiului"

  Politic
 • Proiecte cu bani SAPARD prelungite

  Politic
 • Articole din aceeasi categorie

 • Scrisoarea deschisă a primarului Valentin Vrabie către locuitorii municipiului

  Politic
 • Dragnea da asigurari ca Legea care interzice fumatul in spatiile inchise NU va fi modificata: Poate odata ne trezim si aceasta lege ne ajuta sa ne lasam de acest viciu

  Politic
 • Alegeri partiale in comuna Nicolae Balcescu

  Politic
 • Alegeri parlamentare: S-a tras la sorti ordinea de pe buletinele de vot

  Politic
 • Dragnea ameninta cu anticipate in cazul in care Iohannis nu numeste premierul PSD-ALDE

  Politic
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771