Secretarii au cerut desfiintarea functiei de manager al administratiei publice locale

23 Ianuarie 2009, Bogdan Chirita

Administratie locala
Peste 500 de secretari de primarii din comune, orase si municipii din toata tara s-au reunit, pe 17 ianuarie, la Bucuresti, in cadrul Conferintei Nationale a Secretarilor Unitatilor Administrativ - Teritoriale din Romania, actiune organizata de Consiliul Superior al Federatiei Secretarilor Unitatilor Administrativ - Teritoriale din Romania (FSUATR).
Dezbaterile au punctat rolul si locul pe care il au secretarii in cadrul administratiei publice locale, evidentiindu-se faptul ca secretarul este reprezentantul statului in comunitatea locala. Acesta are ca responsabilitate principala aplicarea legii la conditiile specifice din unitatea administrativ-teritoriala respectiva. Este singurul functionar public din primarie care are autoritatea sa avizeze pentru legalitatea Dispozitiilor primarului, presedintelui consiliului judetean, hotararilor Consiliului local si, respectiv, ale celui judetean. Este singurul functionar public din primarie care asigura gestionarea procedurilor administrative privind relatia dintre consiliul local si primar, consiliul judetean si presedintele acestuia, precum si intre acestia si prefect.
Totodata, el reprezinta, prin continuitate si stabilitatea in functie, puntea de legatura permanenta intre comunitate si autoritatile statului. Postul nu poate fi ocupat decat de persoane cu studii superioare juridice sau administrative. El se ocupa de aplicarea Legii fondului funciar.
Prin pregatirea profesionala pe care o are, secretarul trebuie sa se ocupe de medierea diferitelor conflicte ce apar intre cetateni, fara sa se mai ajunga la instantele de judecata, atributie ce ii este data prin Legea192/2006. Secretarii din unitatile administrativ-teritoriale prezenti la Bucuresti si-au manifestat nemultumirea fata de infiintarea, in cadrul primariilor, a functiei de manager al administratiei publice locale.
Prin infiintarea acestei functii, prin Legea 286/2006, secretarii considera ca li s-a diminuat din atributii, ca le-a fost stirbita independenta fata de primari, care sunt organe alese pe criterii politice, fapt pentru care cer abrogarea legii.
Delegatii prezenti la Bucuresti au facut apel la toti cei 3.200 de secretari din tara de a se uni intr-o singura forma asociativa, pentru ca numai astfel cuvantul lor va avea greutate in fata autoritatilor. Au fost prezenti, pentru a-i saluta pe membrii FSUATR, Catalin Vrabie, secretar de stat din Ministerul de Interne, Andrei Rizoiu, consilier de stat la Secretariatul General al Guvernului, Marin Toma, presedintele Corpului expertilor contabili si contabililor autorizati, alte oficialitati. La lucrari au participat delegatii din Bulgaria, Italia, Franta, Ungaria si Bruxelles.

Articole din editia din data de 23 Ianuarie 2009

 • Cursuri de formare profesionala pentru persoanele fara locuri de munca

  Administratie locala
 • Un politist din Medgidia amenintat cu moartea

  Administratie locala
 • Romanii nu au nevoie de permis de munca pentru slujbe de conducere si de inalta calificare in Italia

  Administratie locala
 • CSM Medgidia a castigat "Cupa Municipiului"

  Administratie locala
 • Proiecte cu bani SAPARD prelungite

  Administratie locala
 • Articole din aceeasi categorie

 • Lucrările de extindere a școlii din Lespezi continuă

  Administratie locala
 • Proiecte de anvergură pentru dezvoltarea comunei Pantelimon

  Administratie locala
 • Saraiu, o comună europeană

  Administratie locala
 • Localitățile Dorobanțu și Nicolae Bălcescu vor avea piețe moderne

  Administratie locala
 • Marcela Rădulescu: „Vreau să construiesc pentru comuna mea, pentru oamenii și copiii din comunitatea Ion Corvin!!!”

  Administratie locala
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771